Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμυροπαθείς για 10 χρόνια ακόμη τουλάχιστον!

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του γενικού διευθυντή της ΕΥΔΑΠ

Ούτε σε δέκα χρόνια από τώρα δεν μπορούν να ελπίζουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ότι η Αθήνα θα αποκτήσει ένα πλήρες σύστημα υποδομών για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου! Αυτό προκύπτει ούτε λίγο ούτε πολύ από χτεσινές αποκαλυπτικές δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι, για να δικαιολογηθούν και για τη δική τους αδράνεια, επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει τίποτα στον τομέα αυτό εδώ και 60 χρόνια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον γενικό διευθυντή της ΕΥΔΑΠ Γ. Ιωαννίδη,ο οποίος μίλησε χτες το πρωί στο ραδιοσταθμό "Φλας", το δίκτυο της πρωτεύουσας είναι ανεπαρκές, αφού η υπάρχουσα υποδομή για την αντιπλημμυρική της προστασία μόλις που καλύπτει το 25% των αναγκών. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου απαιτείται να διατεθούν τα επόμενα 10 χρόνια 300 δισ. δρχ. Από αυτά έχουν εξευρεθεί μέχρι τώρα - για έργα που προγραμματίζονται, εκτελέστηκαν ή εκτελούνται - γύρω στα 100 δισ. δρχ., που φυσικά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Επειδή όμως πολλοί επικαλούνται τώρα την έλλειψη χρημάτων, υπενθυμίζουμε ότι το 1978 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είχε κάνει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας, η οποία έμεινε στα συρτάρια. Το κόστος όλων των έργων τότε έφτανε τα 20 δισ. δρχ., αλλά χάρη στην εγκληματική αδράνεια όλων των κυβερνήσεων και των πάσης φύσεως αρμοδίων, αλλά και λόγω του ανορθόδοξου γιγαντισμού της πρωτεύουσας - που είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι και γι' αυτό - το κόστος αυτό έχει πολλαπλασιαστεί. Τώρα μάλιστα μερικοί εισηγούνται την επιβολή ειδικού φορομπηχτικού τέλους στους κατοίκους της Αττικής, προκειμένου να εξευρεθούν τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα. Επιδιώκουν δηλαδή να ρίξουν στις πλάτες των εργαζομένων τη χρόνια αδιαφορία τους οι αρμόδιοι και οι κυβερνώντες...

Ο γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ, πάντως χτες, δεν απέφυγε να παραδεχτεί ότι κάτω από τις συνθήκες αυτές, κάθε φορά που θα βρέχει, θα παρουσιάζονται παρόμοια προβλήματα πλημμυρών σε πολλές συνοικίες της Αθήνας, είτε χαρακτηρίζονται "κακές" είτε "καλές". "Υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας - είπε - κρίσιμα σημεία, τα οποία μπορούν να γίνουν αιτία πλημμύρας"!

Βήματα χελώνας

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι και τα έργα για τα οποία έχουν εξευρεθεί πόροι πραγματοποιούνται με ρυθμούς χελώνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Θριάσιου, που πλημμύρισε πριν 8 μήνες και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα από τα έργα που υποσχέθηκε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, που παρέλασε τότε από την περιοχή. Επίσης τα έργα στο ρέμα των Ευπειρίδων στα Ανω Λιόσια ξεκίνησαν πριν λίγο καιρό με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών. Οι ίδιες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στο Ρέντη, το Μοσχάτο και τον Κορυδαλλό, έργα που ο και υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει εξαγγείλει ...δύο φορές!

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει τραγική συνάφεια μάλιστα με τις προχτεσινές πλημμύρες είναι και το εξής: Στις 17 Οκτώβρη του 1995 σε ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου, ο τότε διευθυντής υδραυλικών έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ Ν. Στεφανίδης είχε αναφέρει ότι "οι περιοχές της Παλιάς Κοκκινιάς και των Καμινίων υποφέρουν πολύ συχνά από πλημμύρες και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το γρηγορότερο". Η πρόβλεψή του ήταν ακριβής. Οι περιοχές προχτές πλημμύρισαν. Και το ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν βέβαια συνένοχο, αφού δεν έγινε τίποτε για να μην επαληθευτεί η πρόβλεψη...

Φταίνε τα ...μπάζα!

Στο μεταξύ η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί με χτεσινή ανακοίνωσή της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζοντας ότι ξοδεύει πάνω από 1 δισ. δρχ. το χρόνο για το συνεχή καθαρισμό των φρεατίων και ότι για το φράξιμο των φρεατίων αυτών ευθύνη έχουν όσοι ρίχνουν μέσα σ' αυτά σκουπίδια και μπάζα.

Το ίδιο υποστηρίζουν οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ ότι συνέβη και στις περιοχές του Πειραιά που πλημμύρισαν, όπως αναφέρει, "αφ' ενός λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης και αφ' ετέρου λόγω της έμφραξης των φρεατίων από φερτές ύλες, της παρεμπόδισης της ομαλής απορροής των υδάτων, της ύπαρξης τεχνικών έργων διαφόρων φορέων, της κακής υψομετρικής διαμόρφωσης δρόμων του Πειραιά και τέλος εξαιτίας της ανεπάρκειας ή και ανυπαρξίας του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων"!

Τέλος η ΕΥΔΑΠ, προσπαθώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες των πλημμυροπαθών για καθυστερημένη επέμβασή της, υποστηρίζει ότι τα συνεργεία της επενέβησαν σε 200 περίπου περιπτώσεις έκτακτων καθαρισμών φρεατίων και άντλησης νερών από υπόγεια και ισόγεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοχύρωτη αντιπλημμυρικά η Αττική (2010-03-31 00:00:00.0)
Πλημμύρα ευθυνών (2005-11-09 00:00:00.0)
Μεγάλα έργα - μεγάλες πλημμύρες! (2005-10-26 00:00:00.0)
Δίωξη στην ΕΥΔΑΠ για τις πλημμύρες (2000-10-26 00:00:00.0)
Σε... προεκλογική ετοιμότητα (1998-09-18 00:00:00.0)
Στην Αυτοδιοίκηση οι ευθύνες για τις πλημμύρες! (1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ