Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ανοχύρωτη αντιπλημμυρικά η Αττική

Παρέμβαση της ΝΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας

Το τμήμα του ρέματος της Εσχατιάς στο Καματερό
Το τμήμα του ρέματος της Εσχατιάς στο Καματερό
Η ουσιαστικώς ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου αναδείχθηκε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Καματερού και των γύρω δήμων, από τους οποίους διέρχεται το ρέμα της Εσχατιάς, καθώς με κάθε βροχή πλημμυρίζουν δρόμοι, σπίτια, περιοχές ολόκληρες γεμίζουν με ακάθαρτα νερά.

Το ζήτημα έθεσε η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ), ζητώντας την άμεση παρέμβαση της νομαρχίας στο σημείο που βρίσκεται στη λεωφόρο Φυλής και Καματερού, όπου προκαλούνται συνεχείς υπερχειλίσεις και καταστροφές. Παράλληλα, η παράταξη ζήτησε η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας να καταγράψει αναλυτικά τα σημεία του λεκανοπεδίου που χρειάζονται παρεμβάσεις, και σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και την ΕΥΔΑΠ να διεκδικήσει λύσεις.

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό», τόνισε ο σύμβουλος της ΝΑΣ, Κ. Μαρκέτης, υπογραμμίζοντας ότι πολλές περιοχές της Αθήνας είναι ανοχύρωτες και πλήττονται συχνά από τις πλημμύρες, καθώς, ανάμεσα σε άλλα: Υπάρχει διάχυση αρμοδιοτήτων. Τα υπάρχοντα δίκτυα ομβρίων δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της τελευταίας δεκαετίας, στη διάρκεια της οποίας έχουν αλλάξει οι χρήσεις γης, υπάρχουν μπαζώματα και έργα υποδομής με τα οποία δεν εναρμονίζονται. Οι δε υπάρχουσες μελέτες είναι ανεπαρκείς, χωρίς επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία. Τα κατασκευασμένα έργα είναι ξεπερασμένα, ενώ πολλά γίνονται στα τυφλά. Οι πολεοδομικές συνθήκες μεταβάλλονται συχνά και απρογραμμάτιστα.

Ολα αυτά, βέβαια, αναδεικνύουν την πραγματική αιτία, την πολιτική δηλαδή των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που δε θεωρεί προτεραιότητα την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Αντίθετα, πριμοδοτεί την αυθαίρετη δόμηση, τις καταπατήσεις, την αποψίλωση δασών.

Παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ο Κ. Μαρκέτης τόνισε ότι απασχολεί από τη δεκαετία του '80 και είναι σε άμεση συνάρτηση με τη μείωση των ελεύθερων χώρων που απορροφούσαν μεγάλο μέρος των όμβριων υδάτων. Στο ρέμα της Εσχατιάς διοχετεύονται τα νερά από τη λίμνη των Ανω Λιοσίων και από την Αττική οδό. Συνεχείς είναι οι υπερχειλίσεις στο σημείο της συμβολής των οδών Φυλής και Καματερού, καθώς εκεί καταλήγουν δύο αντίθετες ροές με αποτέλεσμα η ασθενέστερη να εμποδίζεται, να εκσφενδονίζεται στο δρόμο το κάλυμμα του φρεατίου και να γεμίζει η περιοχή ακάθαρτα νερά. Παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο σημείο, όπως η διατομή του ρέματος από την ΕΥΔΑΠ και η κατασκευή αγωγού από τη νομαρχία δεν διόρθωσαν το πρόβλημα.

Το σώμα έκανε δεκτή την αναγκαιότητα να παρέμβει η Νομαρχία στο συγκεκριμένο σημείο του ρέματος και ανέθεσε στην τεχνική υπηρεσία να διενεργήσει και να παρουσιάσει άμεσα σχετική μελέτη. Στο μεταξύ, να σημειώσουμε ότι η διευθέτηση του ρέματος, που είναι και το κύριο αίτημα των κατοίκων και έθεσε και η ΝΑΣ, παραμένει στη φάση των μελετών, ενώ όπως τόνισε εκπρόσωπός τους, εξακολουθούν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες, με σοβαρό κίνδυνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ