Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Σκανδαλο-κοροϊδία

Εκατοντάδες σελίδες με "πορίσματα" και ανώνυμες καταγγελίες για απάτες και "πλημμελείς" ελέγχους, στους τομείς του κρασιού και του ελαιολάδου από το 1990 και έπειτα, που κατά καιρούς απασχόλησαν τις εισαγγελικές αρχές, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, δηλώνοντας ότι θα στοιχεία αυτά πάνε στον ανακριτή.

Ο υπουργός Γεωργίας, αντί να προβεί σε πραγματικές αποκαλύψεις και να λάβει μέτρα για την πρόληψη των απατών με τις επιδοτήσεις και την ενίσχυση των ελέγχων, το 'ριξε στη σκανδαλο-κοροϊδία, αφού το ογκώδες υλικό που διένειμε χτες στον Τύπο περιέχει ασαφή, αβάσιμα και αλληλοαναιρούμενα στοιχεία, που, από ό,τι φαίνεται, ούτε τον ανακριτή θα βοηθήσουν, ώστε να βρει άκρη. Στο υλικό αυτό, επίσης, περιλαμβάνονται και ανυπόγραφες καταγγελίες, στις οποίες καταγγέλλονται ονομαστικά υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας και τα ονόματα των οποίων έρχονται στο φως της δημοσιότητας, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχτεί η ενοχή τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα ονόματα που αναφέρονται έχουν αθωωθεί από τη Δικαιοσύνη.

Μαζί με τα παραπάνω, ο υπουργός Γεωργίας, για να έχει και κοινοτικό "άλλοθι", έδωσε και μια επιστολή της Κομισιόν (με ημερομηνία 2/5/96), στην οποία επισημαίνεται η ανεπάρκεια των ελέγχων για τις επιδοτήσεις στο λάδι και ζητούνται από τις ελληνικές υπηρεσίες διευκρινίσεις. Επιπρόσθετα, διένειμε και μια έκθεση του Οργανισμού Ελέγχου Ενισχύσεων Ελαιολάδου (ΟΕΕΕ), στην οποία αναφέρεται ότι παρατηρήθηκαν λάθη και προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων για τις περιόδους 1993/'93 και 1993/'94. Το πιο σημαντικό, όμως, που προκύπτει από την έκθεση του ΟΕΕΕ, είναι ότι η "Ελαιουργική" παρακρατά παράνομα το 1% από την ενίσχυση στην παραγωγή ελαιολάδου, με την αιτιολογία της "οικειοθελούς" εισφοράς των παραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ