Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Μέχρι πότε θα τρέμουμε τη βροχή;»

Οργισμένοι οι κάτοικοι από την αδιαφορία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας

Οι κάτοικοι του Πειραιά μετρούν τις «πληγές» τους...

Eurokinissi

Οι κάτοικοι του Πειραιά μετρούν τις «πληγές» τους...
Η οργή και η αγανάκτηση ξεχείλιζαν χτες το πρωί στον Πειραιά. Στην πόλη των Ολυμπιακών έργων και των μεγάλων εξαγγελιών και υποσχέσεων, μια δυνατή βροχή ήταν αρκετή, για να αποκαλύψει την τραγική κατάσταση των λαϊκών συνοικιών, όπου η έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου αντιπλημμυρικών έργων, τα βουλωμένα φρεάτια και οι κακοτεχνίες, οδήγησαν, για μια ακόμα φορά, στην καταστροφή των περιουσιών δεκάδων κατοίκων.

Ο κίνδυνος, μάλιστα, να υπάρξουν πλημμύρες στην περιοχή του Πειραιά είχε επισημανθεί στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και από τη Νομαρχία, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, ιδιαίτερα μετά την επιβάρυνση των φρεατίων από την πληθώρα των έργων, που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Οι αρμόδιοι, όμως, εκώφευσαν και τις συνέπειες της αδιαφορίας τους πλήρωσαν και πάλι οι πολίτες.

Η πρώτη εικόνα που αντίκριζε φτάνοντας κανείς στις πλημμυρισμένες συνοικίες ήταν αυτοκίνητα να παρασύρονται έρμαια στα ορμητικά νερά που κατέβαιναν από τους γύρω δρόμους, υπόγεια πλημμυρισμένα και ανθρώπους απελπισμένους να βλέπουν το βιος τους κατεστραμμένο.

Στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων του Πειραιά στα σύνορα με την Π. Κοκκινιά και στις οδούς Χαλκίδας, Βαλαωρίτου, Τεγέας και Π. Πατρών Γερμανού, 47 αυτοκίνητα και μία μηχανή παρασύρθηκαν από χείμαρρο και στην ουσία καταστράφηκαν, ενώ στην οδό Βαλαωρίτου ένα καφενείο και ένα κρεοπωλείο υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν και οι οδηγοί που κινούνταν τη νύχτα στους δρόμους γύρω από την περιοχή της Ρετσίνας, καθώς αυτοί είχαν πλημμυρίσει.

«Γεράσαμε και δεν είδαμε έργα...»

Εντρομοι οι κάτοικοι προσπαθούσαν όλη νύχτα, με όποιο μέσο διέθεταν, να διώξουν τα νερά και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η επόμενη μέρα, όμως, ήταν για όλους μέρα αγανάκτησης. Δεκάδες αυτοκίνητα καταστραμμένα και εγκαταλειμμένα όπου τα άφησαν τα ορμητικά νερά. Ενας ηλικιωμένος άνθρωπος ψάχνει απεγνωσμένα να βρει το δικό του αυτοκίνητο που παρασύρθηκε έξω από το σπίτι του. «Τόσα χρόνια μας υπόσχονται έργα. Γεράσαμε και τίποτα δεν είδαμε. Μόνο τις περιουσίες μας στο δρόμο. Ποιος θα πληρώσει τώρα; Εμείς, όπως πάντα». Λίγο πιο κάτω, έξω από το πλημμυρισμένο καφενείο και κρεοπωλείο ο κόσμος βλέπει την καταστροφή και αναρωτιέται: «Μέχρι πότε θα τρέμουμε κάθε φορά που βρέχει;» 27 χρόνια μένει στην ίδια γειτονιά η κ. Μαρία, ιδιοκτήτρια ενός μικρού καταστήματος και «οι υποσχέσεις όλων μάς έχουν πια χορτάσει», τονίζει. «Κάθε εκλογές έρχονται εδώ και μας τάζουν. Μετά, όμως, δε βλέπουμε κανέναν. Θα πληρώσει τώρα ο δήμαρχος ή η κυβέρνηση τις ζημιές αυτών των ανθρώπων»;

Ο Δήμος Πειραιά αρκέστηκε, σε σχετική του ανακοίνωση, να θεωρήσει ως αιτία του προβλήματος τον πολύ μεγάλο όγκο νερού και αντικειμένων, τα οποία κατέβηκαν από γειτονικούς δήμους... Ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις γύρω περιοχές, δεν κάνει κουβέντα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και όλων όσοι δεν πίεσαν και δε διεκδίκησαν την υλοποίηση, παρά τις εδώ και χρόνια υποσχέσεις, αυτών των έργων.

«Στον Πειραιά των Ολυμπιακών έργων έφτανε μια βροχή για να αποκαλύψει την τραγική κατάσταση των λαϊκών συνοικιών, με τα βουλωμένα φρεάτια και τις κακοτεχνίες και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος που μαζεύει ο δήμος μέσω της υπέρογκης φορολόγησης των κατοίκων του Πειραιά. Γι' αυτό είναι πλήρως ένοχοι και στο ακέραιο υπεύθυνοι για όλες τις ζημιές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση».

Ζημιές και στον Κορυδαλλό

Ανάλογη κατάσταση επικράτησε και στον Κορυδαλλό, όπου στην οδό Ποσειδώνος και στην οδό Ηροδότου πλημμύρισαν τρεις υπόγειοι χώροι πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές τα λεβητοστάσια και ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα. Στην οδό Ελλης και Αναξαγόρα πλημμύρισε μια ημιυπόγεια βιοτεχνία φασόν υποδημάτων και στην πλατεία Ελευθερίας μία υπόγεια αποθήκη ένδυσης.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, όμως, Στέφανος Χρήστου, πριν δυο - τρεις μέρες, όταν ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις της ΕΜΥ, αντί να πάρει μέτρα, τύπωσε και «πλημμύρισε» την πόλη με ένα διαφημιστικό προπαγανδιστικό έντυπο, με το οποίο πληροφορούσε τους δημότες για το δίκτυο ομβρίων της πόλης που ...πρόκειται να κατασκευαστεί!

«Ο δήμαρχος πιστεύει πως οι δημότες έχουν ξεχάσει ότι το έργο αυτό, που τη μελέτη και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η Νομαρχία, το έχει επανειλημμένα ανακοινώσει τα οκτώ τελευταία χρόνια και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα», τόνισε στο «Ρ» ο Απόστολος Συρίγος, επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας Κορυδαλλού. «Η πόλη μας, πρόσθεσε, έχει άμεσα ανάγκη από έργα υποδομών που δυστυχώς αυτή η δημοτική αρχή αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η εμμονή κάποιων τηλεοπτικών σταθμών χτες το πρωί, να ενημερώνουν ότι η Νίκαια «πνίγηκε», γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού οι δρόμοι στους οποίους σημειώθηκαν όλες οι καταστροφές ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Πειραιά. Με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα της οδού Χαλκίδας, έκτασης ενός οικοδομικού τετραγώνου που ανήκει στο Δήμο της Νίκαιας.

«Στο Δήμο μας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, σημειώθηκαν μεμονωμένα περιστατικά αλλά όχι της μορφής και της έκτασης που προβλήθηκαν από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνεται η αλήθεια».

Από τις πρώτες στιγμές της έντονης βροχόπτωσης και σε όλη τη διάρκεια της νύχτας στελέχη της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο ήταν σε ετοιμότητα. Από το πρωί μηχανικοί του Δήμου μετά από εντολή του δημάρχου πραγματοποιούν αυτοψίες, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Νίκαια τα αντιπλημμυρικά έργα (σ.σ. κύριοι αγωγοί) έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δε σημαίνει, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της και η δημοτική αρχή, ότι το υπάρχον δίκτυο δε χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επέκταση. «Πρόκειται όμως, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Νίκαιας, για ένα έργο που είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή ευθύνη της κυβέρνησης και όχι του δήμου. Αν θέλουμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία πρέπει να γίνει επέκταση του δευτερεύοντος δικτύου και των φρεατίων υδροσυλλογής. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα από τη δημοτική αρχή τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ