Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτική η απόφαση έκδοσης του Ταϊλάν

Συγκέντρωση αλληλεγγύης, σήμερα στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης

Από παλαιότερη κινητοποίηση για τον Ταϊλάν
Από παλαιότερη κινητοποίηση για τον Ταϊλάν
Με συγκέντρωση στα Προπύλαια, σήμερα στις 6 μ.μ., και πορεία στη Βουλή, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης, την οποία συγκροτούν δεκάδες φορείς και οργανώσεις από το ελληνικό λαϊκό κίνημα, ενάντια στην έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν). Την ίδια στιγμή, κι ενώ πλήθος κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων της χώρας, όπως και πολλοί βουλευτές, τονίζουν πως ο Ταϊλάν διώκεται για τα πολιτικά του φρονήματα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης, διευκρίνισε πως η απόφασή του, η οποία και θα καθορίσει την οριστική έκβαση της υπόθεσης, θα βασιστεί στο νομικό πλαίσιο της υπόθεσης.

Στη συνάντηση με τον υπουργό συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, του ΜΕΡΑ και άλλων φορέων. Συμμετείχαν επίσης η Ελπ. Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Παν. Λαφαζάνης, εκ μέρους του ΣΥΝ.

Η αντιπροσωπεία υποστήριξε πως η υπόθεση της έκδοσης του Κούρδου αγωνιστή είναι ξεκάθαρα πολιτική. Τόνισε ότι η Γερμανία ζητά την έκδοση ενός αγωνιστή υπέρ της ειρήνης, χρησιμοποιώντας προσχηματικά κατηγορίες, για τις οποίες ο Ταϊλάν έχει ήδη συλληφθεί, απελευθερωθεί και αποζημιωθεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

Θυμίζουμε πως, από την περασμένη Τετάρτη, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, με συμμετοχή του Ταϊλάν μέσα στις φυλακές της Κομοτηνής όπου κρατείται, αλλά και τριών συντρόφων του, πρώην πολιτικών κρατουμένων και απεργών πείνας στην Τουρκία.

Πρόβα τζενεράλε;

Η υπόθεση Ταϊλάν αποκαλύπτει ότι, μπροστά στο φόβο της ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος, η ντόπια κυβέρνηση, με την καθοδήγηση ασφαλώς της ΕΕ, αναγκάζεται να «περάσει στην αντεπίθεση».

Το ερώτημα είναι: Τι εκπροσωπεί ο Ταϊλάν; Πρόκειται για ένα μέλος αριστερής οργάνωσης που μάχεται ενάντια στο στρατοκρατούμενο καθεστώς της Τουρκίας, μετρώντας εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Η κυβέρνηση ωστόσο αντικρίζει στο πρόσωπο του Ταϊλάν έναν ακόμα «τρομοκράτη» και, συμμετέχοντας με τη σειρά της στο συντονισμένο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύει κεντρικά η ΕΕ, ετοιμάζεται να τον εκδώσει στη Γερμανία. Οταν πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, της έκδοσης του Ταϊλάν στην Τουρκία. Παραβιάζεται συνειδητά και προκλητικά το άρθρο 5 του Συντάγματος που απαγορεύει ρητά την έκδοση καθενός που αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας.

Την ίδια περίοδο που συνελήφθη ο Ταϊλάν (Μάρτης 2004), παρόμοιες συλλήψεις έγιναν σε Γερμανία, Ιταλία και αλλού. Ενώ, όπως μετέδωσαν τηλεοπτικά ΜΜΕ, πριν μερικές βδομάδες η Γερμανία εξέδωσε στην Τουρκία τον επονομαζόμενο Χαλίφη του Ρασίντ, επειδή «σκέφτηκε» να ανατινάξει ένα αεροπλάνο πάνω από την Κωνσταντινούπολη. Οπως ακριβώς και ο Ταϊλάν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τη γερμανική Δικαιοσύνη ότι «σκέφτηκε» να σκοτώσει κάποιον.

Κι αν ακόμα η κυβέρνηση της ΝΔ διστάσει στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω του πολιτικού κόστους, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, μα πάνω από όλα της ΕΕ, στόχος ευθυγραμμισμένος με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, είναι η αναχαίτιση των λαϊκών αγώνων, η τρομοκράτηση των λαϊκών αγωνιστών. Στην κατεύθυνση αυτή, διώκεται όποιος «σηκώνει κεφάλι», ποινικοποιείται ακόμα και η σκέψη, τα αστικά καθεστώτα θωρακίζονται συνεχώς με κατασταλτικούς μηχανισμούς, ενισχύεται ο κρατικός αυταρχισμός. Η τελική κουβέντα, ωστόσο, ανήκει στο λαϊκό κίνημα.

  • Η Παγκληρική-Παλλαϊκή Αγωνιστική Κίνηση καταδικάζει την πολιτική δίωξη του Ταϊλάν και απαιτεί την άρνηση έκδοσής του στις γερμανικές αρχές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ