Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
63ΧΡΟΝΑ ΕΑΜ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζωντανά τα μηνύματα και οι αξίες του ΕΑΜ

Motion Team

Σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στη Θεσσαλονίκη και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης τιμήθηκαν τα 63 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 60 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Δύο ιστορικά γεγονότα με μικρή χρονική απόσταση, αλλά στενή σχέση μεταξύ τους, όπως τόνισε ο Γιάννης Ζιώγας, κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΕΠΠ και ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

«Στο ΕΑΜ είχε συγκροτηθεί η συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη, στην αγροτιά και στ' άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων. Τα τέσσερα ιδρυτικά κόμματα και, κυρίως, το ΚΚΕ, που είχε την πρωτοβουλία, έχασαν πέντε ολόκληρους μήνες σε συνεχείς αλλά μάταιες προσπάθειες να πείσουν τα αστικά κόμματα να βγουν από την αδράνεια στο δρόμο της κοινής δράσης για την απελευθέρωση της πατρίδας. Και επειδή το ΕΑΜ καλούσε σε δράση για καλύτερες μέρες, ακριβώς γι' αυτό μπορούσε και η πάλη του κατά των Γερμανοϊταλών και Βουλγάρων κατακτητών να είναι πιο αποφασιστική, πιο μαζική, πιο ουσιαστική, να συνεπαίρνει χιλιάδες εργάτες και αγρότες, τη νεολαία. Αυτό δεν το μπορούσαν οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις. Γιατί απλά δεν το ήθελαν...», υπογράμμισε ο Γ. Ζιώγας.

Αναφερόμενος στο σήμερα ο ομιλητής σημείωσε: «Κοινωνικές αξίες και ιδανικά περιμένουν τη δικαίωσή τους. Χρωστάμε στις προηγούμενες και στις επόμενες γενιές. Κρατάμε τις υποθήκες ζωντανές. Σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό. Εμφύλιος, εκτελέσεις και διώξεις, φυλακές και εξορίες, κράτος και παρακράτος, χούντα, κοινωνικοί αγώνες για εθνική ανεξαρτησία και προκοπή. Παρόντες παντού και πάντοτε. Μπροστάρηδες. Αξιοι συνεχιστές στη σκυτάλη της Ιστορίας. Παλεύουμε να συγκροτήσουμε το νέο κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία. Κρατάμε το μήνυμα: Οταν οι λαοί θέλουν, μπορούν».

Ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου, πρόεδρος Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα και επίτευγμα του λαού της μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. «Το στρατόπεδο "Παύλου Μελά", το "Γεντί Κουλέ", η πλατεία Ελευθερίας, το Κόκκινο Σπίτι, το Μπλόκο της Καλαμαριάς και αλλού, ανέφερε, έγιναν κρανίου τόποι, βωμοί θυσιαστηρίων και ομαδικών εκτελέσεων Ελλήνων πατριωτών, που μαρτυρούν το μεγαλείο και τη δόξα των αγωνιστών αλλά και την κτηνωδία των βαρβάρων καταχτητών».

«Ο ηρωικός, γεμάτος θυσίες και αυταπάρνηση αγώνας σας κατά του ιταλικού, βουλγάρικου και γερμανικού φασισμού αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ζωής και δράσης για εμάς τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας», θα συμπληρώσει ο Κώστας Κατσιάβαλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες μαχητές της Εθνικής μας Αντίστασης και του ΔΣΕ, που κρατώντας τα τιμημένα λάβαρα του Αγώνα συμμετείχαν στην εκδήλωση. Εντονη εξάλλου ήταν η παρουσία της νεολαίας στη μεγάλη αίθουσα του «Βελλίδειου». Παρόντες ήταν δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τα μέλη της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα, Χρ. Κόφφα, κ.ά.

Ακολούθησε μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια της Αντίστασης από το Μουσικό Συγκρότημα της ΚΝΕ. Στίχους μεγάλων μας ποιητών απήγγειλαν οι ηθοποιοί Δ. Καρέλης, Ρ. Παντελίδου, Ν. Παναγιωτίδης, Σ. Παπαδημητρίου και Τ. Πανταζής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ