Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΛΙΟΝ - ΧΑΪΔΑΡΙ
Στο έλεος μιας μπόρας

Εικόνες καταστροφής
Εικόνες καταστροφής
Μια δυνατή μπόρα ήταν αρκετή για να φανούν, με το χειρότερο τρόπο, τα τεράστια προβλήματα και η έλλειψη ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης, κύρια στη Δυτική Αττική. Ιλιον και Χαϊδάρι πλημμύρισαν, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, για μια ακόμη φορά έβλεπαν - ανήμποροι να αντιδράσουν - τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, κάτω από νερό και λάσπη.

Ιλιον, οδός Βούρβαχη. Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Κουβέρτες, στρώματα και ρούχα, απλωμένα στα μπαλκόνια για να στεγνώσουν. «Μέσα σε μισή ώρα πλημμυρίσαμε», μας λέει ο Γ. Μιτζέλος. Μπαίνοντας στο σπίτι του, όλα θυμίζουν μια λίμνη. Λάσπη και νερό, παντού... «Στη μία το πρωί ξεκίνησε η βροχή. Μισή ώρα μετά, νόμιζες πως περνούσε ποτάμι»... Οπως ο ίδιος επισημαίνει, σχεδόν κάθε δύο χρόνια το σπίτι του πλημμυρίζει. «Μόνο μια φορά πριν από δύο χρόνια μου έδωσαν σαν αποζημίωση 1.500 ευρώ». Και συνεχίζει: «Αυτά τα λεφτά, όμως, και να τα ξαναδώσουν, δε φτάνουν ούτε για το ρουχισμό». Και πράγματι, τα πάντα είναι, για μια ακόμη φορά, κατεστραμμένα.

Οι οικοσκευές διαλύθηκαν τελείως. Μόνο μια βιβλιοθήκη θυμίζει αυτό που μέχρι χτες ήταν το δωμάτιο των παιδιών. «Εχω τρία παιδιά 13, 12 και 4 χρονών. Και σήμερα (σ.σ.: χτες) δεν έχουμε πού να μείνουμε. Για 15 μέρες θα μένουμε αλλού. Μέχρι να καθαριστεί το σπίτι, γιατί δε μιλάμε να φτιαχτεί». Ο ίδιος δουλεύει δημοτικός υπάλληλος στην καθαριότητα στο Δήμο Αθηναίων. «Με ένα μισθό δε βγαίνει υπό κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον όταν καταστρέφεται το σπίτι μας», λέει και συνεχίζει: «Ακόμα πληρώνω τα γραμμάτια για τις οικοσκευές που αγόρασα από τις προηγούμενες πλημμύρες»...

Το πρόβλημα στην περιοχή, όπως δηλώνει η Ν. Μαράτου, είναι χρόνιο. «Από το 1978, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής» τονίζει. Βέβαια, «την προεκλογική περίοδο, έρχονται και κάνουν κάποια ψευτοέργα, αλλά στην ουσία δεν έχει γίνει τίποτα». Η πιλοτή του σπιτιού της χτες είχε πλημμυρίσει, ενώ ο καυστήρας καταστράφηκε ολοσχερώς. Μάλιστα, ελλείψει κρατικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, οι κάτοικοι κατέφυγαν σε διάφορες ...«πατέντες», όπως να βάζουν ελενίτ μπροστά από τις αυλές τους, για να εμποδίσουν το νερό...

Πράγματι, όπως μας είπε και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Συνεργασία Αλλαγής Ιλιον», Ν. Τριανταφύλλου, «τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, δεν είναι καινούρια. Αυτό σημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα». Οπως μας εξήγησε, ο αγωγός ομβρίων υδάτων στη Θηβών δεν επαρκεί για να απορροφήσει τα νερά που έρχονται από τις περιοχές της Πετρούπολης, της Κηπούπολης και της Ανθούπολης, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται στην περιοχή του Ιλιον.

Χαϊδάρι και Αιγάλεω

Σημαντικά όμως ήταν και τα προβλήματα στο Χαϊδάρι. Μετά τη χτεσινή βροχή, το κεντρικό Χαϊδάρι και ιδιαίτερα η περιοχή του Ελαιώνα πλημμύρισε καταστρέφοντας σπίτια, καταστήματα και αποθήκες. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης» της πόλης, Μ. Σελέκος, «αυτό το πρόβλημα επαναλαμβάνεται στις συγκεκριμένες περιοχές, κάθε φορά που βρέχει και αντί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα».

Η κύρια αιτία του προβλήματος, όπως μας εξηγεί, είναι η έλλειψη κεντρικών αγωγών ομβρίων υδάτων στο κεντρικό Χαϊδάρι, η οποία, σε συνδυασμό με την πλήρη τσιμεντοποίηση της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι έχει αποψιλωθεί το Ποικίλο Ορος, έχει ως αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να πλημμυρίζει το κεντρικό Χαϊδάρι.

Μικρότερης έκτασης καταστροφές υπήρχαν και στο Αιγάλεω. Εκεί, εντοπίστηκαν κυρίως πλημμυρισμένα υπόγεια, ενώ, όπως μας είπαν από το δήμο, υπήρξαν κάποιες πλημμυρισμένες αίθουσες σχολείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και τώρα να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα (2024-01-11 00:00:00.0)
Πάλι μια νεροποντή έφερε μεγάλα προβλήματα (2021-11-25 00:00:00.0)
Νέες καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων (2015-02-28 00:00:00.0)
Πνίγει το λαό η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων (2013-11-13 00:00:00.0)
Σημαντικές ζημιές από πλημμύρες (2006-01-05 00:00:00.0)
Καταστροφές και ...σκοτάδι (2003-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ