Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σημαντικές ζημιές από πλημμύρες

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο νομός Εβρου με τη στάθμη του νερού να έχει ξεπεράσει τα όρια επικινδυνότητας και τις βροχοπτώσεις να συνεχίζονται

Η απουσία των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων σε συνδυασμό με την ανυπαρξία πολιτικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων, αποδείχτηκαν καταστροφικές για την περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς οι χτεσινές βροχοπτώσεις «έπνιξαν» βοσκότοπους, χωράφια, στάβλους, αποθήκες ζωοτροφών, κυρίως αυτές που βρίσκονται δίπλα στη λίμνη.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της υψηλής στάθμης των νερών της λίμνης πλημμύρισαν μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και ορισμένες καλλιέργειες, κατά κύριο λόγο λαχανικών και κηπευτικών στις περιοχές των Λογγάδων, Καστρίτσας, Βασιλικής που βρίσκονται κοντά στη λίμνη.

Αντίστοιχα, στην Πεδινή πλημμύρισαν βιοτεχνίες και επιχειρήσεις ζωοτροφών και οι ιδιοκτήτες τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μεγαλύτερων καταστροφών εάν οι βροχές συνεχιστούν. Οπως σημειώνουν, η μη εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων από την «Εγνατία ΑΕ» έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή. Βεβαίως δεν ξαφνιάζονται, καθώς το φαινόμενο «τεχνητής λίμνης» στην περιοχή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μετά από κάποια νεροποντή...

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας τα νερά έχουν φτάσει ήδη στις αυλές τριών οικισμών, ενώ ζημιά έχει υποστεί το αντλιοστάσιο που συνδέεται με την αποχέτευση...

Επιφυλακή στον Εβρο

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο νομός Εβρου καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις, ενώ η στάθμη του ποταμού Εβρου έχει ξεπεράσει τα όρια επικινδυνότητας στο Πύθιο και όλη η παραποτάμια περιοχή είναι πλημμυρισμένη, αλλά και συνοικίες μέσα στην Αλεξανδρούπολη!

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της πολιτείας καθώς οι πλημμύρες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παντελή έλλειψη υποδομών, αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Ευθύνες υπάρχουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αδιαφορία που επέδειξαν οι εκπρόσωποί της στη συντήρηση των υπαρχόντων καναλιών, διατομών κλπ., που θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση.

Ορατός είναι ο κίνδυνος της πλημμύρας τις επόμενες μέρες ακόμη μεγαλύτερου τμήματος του νομού Εβρου, ενώ ήδη χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν μετατραπεί σε λίμνη, και στο έλεος των νερών βρίσκονται σπίτια, μαγαζιά, βιοτεχνίες και ολόκληρες συνοικίες στην Αλεξανδρούπολη. Χτες έγιναν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία 12 αντλήσεις υδάτων. Δύο από αυτές στη συνοικία των μουσουλμάνων, όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα στη συνοικία των μουσουλμάνων είναι ιδιαίτερα οξυμένο καθώς έχουν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι και δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα και σύστημα απορροής των όμβριων υδάτων. Η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε φορά που βρέχει, εξαιτίας της συνειδητής αδιαφορίας της πολιτείας να δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ