Πέμπτη 5 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΖΟ ΡΑΪΤ
Περηφάνια και προκατάληψη

Μπλέντα Μπλέθιν
Μπλέντα Μπλέθιν
Οι ταινίες εποχής είναι τόσο χρήσιμες! Σε πιάνουν μαλακά από το χέρι και σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές, σε άλλους πολιτισμούς, σε άλλες ανθρώπινες συμπεριφορές. Και ενώ είσαι καθισμένος στην πολυθρόνα του κινηματογράφου έρχεσαι σε επαφή με «άγνωστους» κόσμους! Φτάνει, βέβαια, να είναι τίμιες αυτές οι ταινίες! Να σε μεταφέρουν σε πραγματικές εποχές και όχι σε κατασκευασμένες!

Η ταινία του Τζο Ράιτ, «Περηφάνια και Προκατάληψη», μας μεταφέρει στη βικτοριανή εποχή, μια εποχή υποκριτική και μεταβατική. Ομως, δυστυχώς, μας μεταφέρει μόνο στα εξωτερικά στοιχεία της. Από τα οποία, βέβαια, δεν μπορούμε να πάρουμε πραγματικές πληροφορίες, να κάνουμε ολοκληρωμένη γνωριμία μαζί της.

Τόσο τα πρόσωπα όσο και τα ντεκόρ της ταινίας είναι όλα «γυαλισμένα»! Ο «λούστρος» της κλείνει όλους τους πόρους, που έχουν τους χυμούς της ζωής. Με αποτέλεσμα το «δράμα» που «παίζεται» από τους ήρωες να μην έχει συγκίνηση! Και όταν, αργά και που, εμφανίζεται κάποιος αναστεναγμός να είναι και αυτός κούφιος!

Η ομώνυμη νουβέλα της Τζέιν Οστεν (1775 - 1817) περιγράφει τη ζωή πέντε αδελφών (κορίτσια) που ζούνε στην αγγλική επαρχία και τα οποία γίνονται άνω - κάτω μόλις εμφανιστεί στη ζωή τους ένας πλούσιος και όμορφος νέος! Η συγγραφέας, η οποία είχε «δύσκολη» ζωή, έπλασε, φαίνεται, έναν φανταστικό κόσμο, για να ξεφύγει ίσως από τις δυσκολίες της. (Εχασε νωρίς τον πατέρα της, ο οποίος της άφησε τεράστια χρέη. Πριν από τον πατέρα της πέθανε και ο άνθρωπος, που ήταν απόλυτα ερωτευμένη μαζί του. Η ίδια πέθανε μόλις 41 ετών. Πρόλαβε ωστόσο να αφήσει πίσω της σημαντικό, ιδιαίτερα για γυναίκα εκείνης της εποχής, συγγραφικό έργο).

Αν σας περισσεύει καιρός και αν έλκεστε από τα επιφανειακά ερωτικά δράματα και ρομάντζα άλλων εποχών τότε μπείτε στον κινηματογράφο. Αν ο κόσμος γύρω σας, όμως, καίγεται, τότε προσπεράστε! Στην ταινία πάντως παίζουν αρκετοί και καλοί ηθοποιοί.

Παίζουν: Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Μακφέιντεν, Ρόαμουντ Πάικ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Μπρέντα Μπλέθιν, Τζούντι Ντεντς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ