Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Καταστροφές και ... σκοτάδι

«Πνίγηκε» το Καρλόβασι από δίωρη βροχή, μια και τα έργα υποδομής στο νησί είναι ανύπαρκτα. Σημαντικές ζημιές σε σπίτια και το οδικό δίκτυο του νησιού

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε, προχτές τα μεσάνυχτα, καταρρακτώδης βροχή που έπληξε τη Σάμο για περισσότερο από δύο ώρες. Τα ρέματα που πλημμύρισαν είχαν ως αποτέλεσμα τα νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βρήκαν μπροστά τους, ενώ στα Κοντακαίικα και στο Καρλόβασι, από την υπερχείλιση χειμάρρων, πλημμύρισαν αρκετά σπίτια και καταστήματα. Στο λιμάνι στο Καρλόβασι, όπου γίνονται έργα, η θάλασσα παρέσυρε βάρκες και οι ιδιοκτήτες τους αγωνίζονταν όλη τη νύχτα να τις τραβήξουν στη στεριά.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της δυτικής Σάμου, ζημιές προκλήθηκαν και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις. Από τα ξημερώματα, χτες, ολόκληρο το νησί είχε μείνει χωρίς ρεύμα λόγω ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔEH. Η δυτική Σάμος, όπου τα καταστροφικά αποτελέσματα της πλημμύρας φαίνονται περισσότερα και μεγαλύτερα όσο περνάνε οι ώρες, έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, στο Καρλόβασι, στα Κοντακαίικα, στον Πλάτανο και άλλα χωριά, η εικόνα που αποκαλυπτόταν, χτες με το φως της μέρας, ήταν πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ανυπολόγιστες ζημιές σε οικοσκευές και εμπορεύματα. Αυτοκίνητα, τραπέζια και καρέκλες είχαν παρασυρθεί και μισοκαταστράφηκαν από τα νερά των χειμάρρων που πλημμύρισαν. Πολλές βάρκες και ψαροκάικα χτυπήθηκαν από τους θυελλώδεις νοτιάδες στο λιμάνι στο Καρλόβασι. Ενώ οι κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αγροτικοί και δασικοί δρόμοι κομμένοι και αδιάβατοι και άλλες καταστροφές σε σπίτια, συμπλήρωναν το σκηνικό της «επόμενης» μέρας.

Οι αιτίες γνωστές: Ρέματα μπαζωμένα και γεφύρια ακαθάριστα, δημόσια έργα που γίνονται στο πόδι χωρίς στοιχειώδη μέτρα και χωρίς ουσιαστικές περιβαλλοντικές μελέτες. Από την άλλη, οι δήμοι με προϋπολογισμούς «οδοκαθαριστή», χωρίς δυνατότητα σοβαρών και έγκαιρων παρεμβάσεων. Κι ενώ ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει, όπως πάντα, πανέτοιμος, το νησί πνίγηκε με την πρώτη δυνατή βροχή! Και οι καταστροφές από τις πλημμύρες έρχονται να προστεθούν σε κείνες από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές...

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ακόμη και ο περιφερειάρχης ...«συντονίζουν» τις ενέργειες αποκατάστασης και αποτίμησης των ζημιών, για τις οποίες τα ρίχνουν όλα ...στη θεομηνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού (2020-01-08 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές (2009-12-12 00:00:00.0)
Εικόνες καταστροφής... (2007-08-07 00:00:00.0)
Κόπηκε η Ελλάδα στη μέση! (2006-10-12 00:00:00.0)
Στο έλεος της πλημμύρας (2006-10-10 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες (2001-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ