Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Εικόνες καταστροφής...
  • Οι μεγαλύτερες καταστροφές από τις καταιγίδες της Κυριακής και της Δευτέρας σημειώθηκαν στην παραθαλάσσια ζώνη της Αλεξανδρούπολης
  • Από την περιοχή απουσιάζει κάθε σύγχρονη υποδομή, είτε αφορά στο οδικό δίκτυο είτε σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης για όμβρια ύδατα!
  • Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή

Η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή υπέστη καταστροφές με αποτέλεσμα οι επιβάτες να κατέβουν και να συνεχίσουν με άλλο τρόπο το ταξίδι τους

Motion Team

Η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή υπέστη καταστροφές με αποτέλεσμα οι επιβάτες να κατέβουν και να συνεχίσουν με άλλο τρόπο το ταξίδι τους
Πλημμύρες, κατολισθήσεις και καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που σημειώθηκαν από την Κυριακή το απόγευμα μέχρι το πρωί της Δευτέρας, στη Βόρεια Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι πολλών περιοχών κινδύνευσαν και τα σπίτια τους πλημμύρισαν εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων. Η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στην παραθαλάσσια ζώνη της Αλεξανδρούπολης.

Στο σημείο της καταστροφής έσπευσε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, που κάνει λόγο για προαναγγελθέν έγκλημα με θύτη την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εικόνες καταστροφής

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι καταστροφές στους παραθεριστικούς οικισμούς Δικέλλων, Μάκρης και Μεσημβρίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα σε μια περιοχή που καθημερινά την καλοκαιρινή περίοδο συγκεντρώνει χιλιάδες εργαζόμενους του Εβρου.

Υπερχείλισαν οι τοπικοί χείμαρροι και τα ορμητικά νερά «εισέβαλαν» στα σπίτια, παρέσυραν αυτοκίνητα και τροχόσπιτα. Στη θάλασσα παρασύρθηκαν ομπρέλες και ποδήλατα θαλάσσης, τραπεζοκαθίσματα, κορμοί δέντρων. Πολλοί ψαράδες έψαχναν τα σκάφη τους που είχαν παρασύρει τα κύματα την ώρα που ξέσπασε το μπουρίνι. Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει για να απεγκλωβίσει από τα σπίτια τους τουλάχιστον 18 ηλικιωμένους. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροδότηση αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν και κολόνες ηλεκτροφωτισμού. Μπλακάουτ σημειώθηκε από τις 5 έως τις 10 το πρωί στο νησί της Σαμοθράκης.

Σπίτια πλημμύρισαν...

Motion Team

Σπίτια πλημμύρισαν...
Δύο γέφυρες κατέρρευσαν στον επαρχιακό δρόμο Μάκρης - Δικέλλων, ενώ ζημιές υπέστη το οδόστρωμα και στον παραλιακό δρόμο Δικέλλων - Μεσημβρίας. Επίσης, μετά από έντονη βροχόπτωση κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην Εγνατία οδό από τη Μέστη μέχρι τη Μάκρη, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο τμήμα Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή, τα δρομολόγια του ΟΣΕ έχουν σταματήσει. Η σιδηροδρομική γραμμή θα είναι κλειστή για τρεις μέρες και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στο συγκεκριμένο τμήμα θα γίνεται με λεωφορεία του Οργανισμού.

Εγκληματική πολιτική

Με αμείωτη ένταση συνεργεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Νομαρχίας Εβρου προσπαθούν να επέμβουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις καταιγίδες αλλά που η πραγματική τους αιτία βρίσκεται στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που κάνει τα στραβά μάτια στο μπάζωμα των ρεμάτων σε μια περιοχή που αναπτύσσεται οικιστικά. Μια πολιτική που δεκαετίες τώρα δεν υλοποίησε κανένα από τα αναγκαία έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Ενα έργο έκανε, τον παραλιακό δρόμο, που τελικά λειτούργησε καταστροφικά για την παραλία.

Σ' αυτή την περιοχή απουσιάζει κάθε σύγχρονη υποδομή, είτε αφορά στο οδικό δίκτυο είτε σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης για όμβρια ύδατα, ενώ ακόμη και το δίκτυο ύδρευσης είναι απαρχαιωμένο.

...και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα στην πόλη...

Motion Team

...και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα στην πόλη...
Στο πλαίσιο της άναρχης οικοπεδοποίησης έχουν καλυφθεί τα 2 από τα 3 ρέματα που υπήρχαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διέξοδος του νερού προς τη θάλασσα. Ο δρόμος που κατασκευάστηκε κατά μήκος της παραλίας (σχεδιάστηκε από δημοτική αρχή ΝΔ και ολοκληρώθηκε με δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ), δίπλα ακριβώς στην αμμουδιά, λειτούργησε καταστροφικά. Στο πάνω μέρος του έγινε «φράγμα» με αποτέλεσμα να συγκρατήσει τα νερά και να πλημμυρίσουν οι οικισμοί. Στο κάτω μέρος μετατράπηκε σε «καταρράχτη», με αποτέλεσμα τα νερά που έπεφταν ορμητικά να παρασύρουν το χώμα και να αποκαλυφθούν τα βαθύτερα στρώματα (κροκάλες). Μια κατάσταση που θέλει πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί φυσικά.

Ευθύνες για την καταστροφή έχει και ο τρόπος κατασκευής της Εγνατίας Οδού, αφού, όπως αναφέρουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, τα υδρολογικά έργα που εκτελέστηκαν δεν ήταν αρκετά. Αντίθετα, τεχνικές αστοχίες στον οδικό άξονα οδήγησαν τα νερά μιας ευρύτερης λεκάνης απορροής σε λιγότερα ρέματα.

Η «Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία»

Την ευθύνη των αιρετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει ο Σ. Δευτεραίος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΗΔΑΣ). Οπως ανέφερε στον «Ρ», και η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΝΔ) και η σημερινή (ΠΑΣΟΚ) δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες και να εμποδίσουν ή να αποκαταστήσουν τις επιπτώσεις από την άναρχη δόμηση που υπάρχει στην περιοχή (υψηλής οικιστικής αξίας).

«Χρόνια τώρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, νομαρχία και δήμος δεν έχουν σχεδιάσει κανένα έργο υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας», ανέφερε. Και αποκάλυψε πως σφύριζαν αδιάφορα ακόμη και όταν η ΔΗΔΑΣ πρότεινε ως αναγκαίο έργο τη διεύρυνση και εκβάθυνση του μοναδικού ρέματος που έχει παραμείνει αμπάζωτο στην περιοχή. Το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας θα συνέβαλλε στη συγκράτηση των υδάτων (φράγμα) και θα εξασφάλιζε νερό για την άρδευση των καλλιεργειών.

Παρέμβαση της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κρεωνά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή. Οπως σημείωσαν τα στελέχη του ΚΚΕ, γι' αυτό το προαναγγελθέν έγκλημα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τους πολιτικά υπεύθυνους, δηλαδή την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα αλλά και τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αλεξανδρούπολης και του Εβρου. Μάλιστα, με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ Εβρου αναφέρεται συγκεκριμένα σ' αυτές τις ευθύνες, σημειώνοντας: «Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χρόνια τώρα, ενθαρρύνουν την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση, το κλείσιμο των ρεμάτων και την απουσία κάθε σύγχρονου έργου υποδομής, προστασίας και πρόσβασης στην περιοχή».

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ απαιτεί: Την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών και την κατασκευή νέων σύγχρονων που αφορούν στην οδοποιία και στην αντιπλημμυρική προστασία. Την άμεση ολική αποζημίωση των πλημμυροπαθών. Την αποκατάσταση όλων των ρεμάτων. Ειδικότερα για τα ρέματα - υπάρχουν αεροφωτογραφίες που ορίζουν την ύπαρξή τους - αναφέρει ότι αποτελούν δημόσια κοινόχρηστη γη και δεν ασκείται πάνω σ' αυτά ιδιωτική ιδιοκτησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ