Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Θετική εξέλιξη για το έργο της εκτροπής του Αχελώου

Απερρίφθη από το Συμβούλιο Επικρατείας η αίτηση της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, πέντε δήμων και φορέων της περιοχής και οικολογικών οργανώσεων που ζητούσαν να ανασταλεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων της εκτροπής του Αχελώου. Οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας ζητούσαν επίσης να ανασταλεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναθέσει το έργο της αποπεράτωσης του φράγματος Συκιάς, που αποτελεί μέρος του έργου.

Να σημειωθεί ότι η εκτροπή του Αχελώου έχει ακυρωθεί δύο φορές στο παρελθόν από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ενώ τα έργα είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε παράνομη την κοινή υπουργική απόφαση για την εκτροπή του Αχελώου.

Τυχόν τελική επιλογή για ακύρωση του έργου θα ήταν καταστροφική για τον κάμπο της Θεσσαλίας. Οι φορείς της Θεσσαλίας κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις, από τις οποίες αποδεικνύεται ότι είναι δυνατόν με την εκτροπή του Αχελώου να διασφαλιστεί το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, επιμένουν ότι η εκτροπή του Αχελώου θα επιφέρει περιβαλλοντική αναβάθμιση στο Θεσσαλικό κάμπο, καθώς κινδυνεύει να μετατραπεί στο απώτερο μέλλον σε Σαχάρα, αν δε ληφθούν έγκαιρα μέτρα. Τα υδροφόρα αποθέματα στη θεσσαλία λιγοστεύουν σε επικίνδυνο βαθμό. Βέβαια, εξίσου σοβαρά είναι το πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας και οι ευεργετικές επιπτώσεις της εκτροπής για τη γεωργία.

Η αίτηση της κύριας προσφυγής των τοπικών φορέων θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ το Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ