Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
«Πνιγόμαστε κάθε τρεις και λίγο... »

Τσουβάλια άμμου. Αυτή είναι η μοναδική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής
Τσουβάλια άμμου. Αυτή είναι η μοναδική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής
Σε μια απέραντη λίμνη μετατράπηκε για μια ακόμη φορά η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της «Χαλυβουργικής», μετά τη δυνατή βροχή τη Δευτέρα τα ξημερώματα. Ο «Ρ» βρέθηκε χτες το πρωί στην περιοχή. Σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες, αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά, ενώ οι κάτοικοι στην περιοχή του Ασπροπύργου «πάλευαν» για να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Εδώ και χρόνια επικρατεί η ίδια κατάσταση και κανένας αρμόδιος φορέας δε δίνει απάντηση στα εύλογα ερωτήματά τους: «Ποιος ευθύνεται για τις τόσο συχνές πλημμύρες; Μέχρι πότε θα ζούμε με το φόβο; Πότε θα βρεθεί επιτέλους μια λύση;».

Το πρόβλημα στην περιοχή αυτή είναι χρόνιο και παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Οι αγωγοί όμβριων υδάτων είναι ελάχιστοι και κάποιοι βουλωμένοι. Δεν υπάρχει διέξοδος του νερού στη θάλασσα, ενώ το ζήτημα του αποχετευτικού μένει εδώ και χρόνια άλυτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα του Αγ. Ιωάννη, που πλημμυρίζει την περιοχή της «Χαλυβουργικής», βρίσκονται ακόμη... υπό δημοπράτηση, αν και είχαν εξαγγελθεί από το 2002! Οι μελέτες για τη διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς, που επίσης ευθύνεται για πλημμύρες στην περιοχή του Θριασίου, σταμάτησαν και μόλις πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι...
Εγκλωβισμένοι κάτοικοι...
Η Φ. Καβουνίδη, κάτοικος της περιοχής, λέει στο «Ρ»: «Μόνο για δρόμους έχει λεφτά το κράτος...» και συνεχίζει: «Τι να τους κάνουμε τους δρόμους άμα είναι να πνιγούμε; Μόνο για βιτρίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τι θα απογίνουμε εμείς δεν τους "καίγεται καρφί"!».

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής είναι και τα ρέματα (Αγ. Γεωργίου και Σαρανταπόταμου) που μπαζώνουν οι βιομηχανίες. Τα έργα στα ρέματα αυτά προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, αν και αποτελούν πρώτης προτεραιότητας, σύμφωνα με το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχάνων έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίζει συνεχώς η Εθνική Οδός και κατοικημένες περιοχές. Γι' αυτά όμως ούτε η Δημοτική Αρχή ούτε ο νομάρχης κάνουν λόγο. «Μας εμπαίζουν διαρκώς! Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Μήπως τελικά φταίμε εμείς οι ίδιοι; Ο δήμαρχος μονίμως απών. Μόνο γιορτές και συναυλίες ξέρει να διοργανώνει και για τα βάσανα του κόσμου δεν ενδιαφέρεται κανείς», τονίζει αγανακτισμένος ο Π. Καρυστινάκης, που ζει στην περιοχή.

Ολική καταστροφή υπέστησαν πολλοί και στο χώρο εργασίας τους. Βιοτεχνίες και καταστήματα γέμισαν νερό, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και τους 50 πόντους! Ο Γ. Μαγούλας είναι ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας σκαφών, στο 17ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου. Πανάκριβα μηχανήματα καταστράφηκαν και στο ερώτημά μας αν θα αποζημιωθεί απάντησε: «Εδώ και χρόνια παθαίνω ζημιές από τη βροχή και ποτέ δεν έχω αποζημιωθεί... Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει! Πληρώνω τόσα χρήματα για δημοτικά τέλη! Πού πάνε αυτά τα λεφτά αν όχι σε αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων; Τι ζητάμε; Το αυτονόητο: να μην πνιγόμαστε "κάθε τρεις και λίγο"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ