ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
Ξανά "κόκκινος", ο Γκαβρίλοφ

Η παγκόσμια ομοσπονδία κατοχύρωσε τον Βούλγαρο στον Ολυμπιακό. Λαχτάρησαν οι μεγάλοι, στο πρωτάθλημα

Ξανά στα κόκκινα θα ντυθεί ο Βούλγαρος Ιβάιλο Γκαβρίλοφ. Με φαξ που έστειλε η Διεθνής Ομοσπονδία βόλεϊ στην ιταλική ομοσπονδία και στη Ρόμα, τους ενημερώνει πως αν ο Βούλγαρος αθλητής δεν επιστρέψει στον Ολυμπιακό εντός οκτώ ημερών θα τιμωρήσει την ιταλική ομοσπονδία και θα αποκλείσει τη Ρόμα από όλες τις διοργανώσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θ. Μπελιγράτης, είχε συνάντηση στη Λωζάνη με τον Ρ. Ακόστα και του παρέδωσε το σχετικό φάκελο με τα στοιχεία της υπόθεσης. Ο Ακόστα αναγνώρισε το δίκιο της ελληνικής πλευράς.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, λύνονται τα χέρια του Μοντάλι που θεωρεί τον Γκαβρίλοφ σπουδαία μονάδα για το κτίσιμο μιας νέας ομάδας.

Λαχτάρησε ο ΠΑΟ

"Το χάρο με τα μάτια του" είδε χτες στο κλειστό της Ν. Σμύρνης ο ΠΑΟ μέχρι να κερδίσει τη νεοφώτιστη Φιλία Ηλιούπολης με 3 - 2 (15 - 12,5 - 15,15 - 13,11 - 15, 15 - 11). Οι πράσινοι που έπαιζαν χωρίς τον Δ. Ανδρεόπουλο και ουσιαστικά χωρίς τον Φιλίποφ (χρησιμοποιήθηκε για λίγα λεπτά), υπέφεραν από τα σερβίς κυρίως του Βούλγαρου Ιβάνοφ (10 άσους! ), αλλά και τις επιθετικές αρετές των Τ. Τεντζέρη και Π. Καραμαρούδη. Η ψυχραιμία και η άνοδος της απόδοσης του Νάιγκαρτ τους έδωσε στο τέλος τη νίκη απέναντι σε μια ομάδα, που δεν μπορεί να περιληφθεί στις υποψήφιες για υποβιβασμό.

Με άγχος έφτασε στην πρώτη του νίκη ο Ολυμπιακός το Σάββατο στο κλειστό του Ρέντη. Απέναντι στο μαχητικό Κτησιφώντα οι ερυθρόλευκοι χρειάστηκαν την πολύτιμη συνδρομή του νεαρού πασαδόρου Β. Κουρνέτα που πήρε τη θέση του Στορκ για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη με 3 - 1 (8 - 15,15 - 12,15 - 7,15 - 13). Ο Κουρνέτας με το γρήγορο παιχνίδι του, έδωσε ρυθμό στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι που έχασαν το πρώτο σετ, κινδύνευσαν ακόμα στο τέλος του 2ου και 4ου σετ. Ο Τζιανπάολο Μοντάλι ικανοποιήθηκε μόνο από το αποτέλεσμα δηλώνοντας ότι "για την απόδοση πρέπει να περιμένουμε".

Μόνο για ένα σετ, το δεύτερο, ήταν ντέρμπι το παιχνίδι Αρη - ΠΑΟΚ. Οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν με 3 - 0 (15 - 7,15 - 11,15 - 3) έχοντας ένα εντυπωσιακό Γκάνεφ. Γκραν γκινιόλ ήταν το παιχνίδι στην Ορεστιάδα όπου η τοπική ομάδα επικράτησε με δυσκολία επί του Ηρακλή με 3 - 2 (9 - 15,15 - 10,15 - 9,9 - 15,15 - 13). Εύκολη νίκη πέτυχε η ΑΕΚ στη Ν. Σμύρνη επί του Μίλωνα με 3 - 0 (15 - 6,15 - 8,15 - 3). Ιδια γεύση και για τον Εθνικό Αλεξ. που κέρδισε στην Καλαμαριά τον τοπικό Εσπερο με 3 - 0 (15 - 9,15 - 8,15 - 6).

Οι γυναίκες

Στο διεθνές τουρνουά γυναικών στο Κερατσίνι, τα Βριλήσια κέρδισαν στον τελικό τον ΠΑΟ με 3 - 0 (15 - 6,17 - 15, 15 - 10). Η ομάδα του Στέφανου Πολύζου έδειξε τα δόντια της ενόψει του πρωταθλήματος. Για την τρίτη θέση Ιωνικός ΝΦ - Γεντίνστβο (Γιουγκ. ) 3 - 1.

Α 1 Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α

Α1Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α

(3η αγωνιστική)

Περιστέρι -Αρης 85-79

Ηρακλής - ΒΑΟ100-60

Απόλλωνας -Παπάγου97-71

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός79-64

ΠΑΟΚ -Σπόρτιγκ79-77

Πειραϊκός -ΑΕΚ54-82

Λάρισα - Πανιώνιος57-70

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ΑΕΚ 6, Παναθηναϊκός 6, Αρης 5, Περιστέρι 5, Ολυμπιακός 5, ΠΑΟΚ 5, Πανιώνιος 5, Πειραϊκός 5, Ηρακλής 4, Απόλλωνας Π. 4, Σπόρτιγκ 4, Λάρισα 3, Παπάγου 3, ΒΑΟ 3.

Α 2 Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α

(2η αγωνιστική)

Αμπελόκηποι - Ηράκλειο82-74

Μαρούσι - Φίλιππος81-83

Νήαρ Ηστ -Παγκράτι83-73

Μίλωνας -Ολύμπια Λ. 79-68

ΜΕΝΤ - Ηλυσιακός72-78

Εσπερος -Δάφνη84-76

Ιωνικός Ν. - Ιωνικός Ν.Φ. 67-71

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Αμπελόκηποι 4, Φίλιππος 4, Νήαρ Ηστ 4, Μίλωνας 3, Δάφνη 3, Εσπερος 3, Ολύμπια Λ. 3, Ιωνικός Ν.Φ. 3, Ηράκλειο 3, Ηλυσιακός 3, Παγκράτι 3, Ιωνικός Ν. 2, Μαρούσι 2, ΜΕΝΤ 2.

ΑΕΘΝΙΚΗΓΥΝΑΙΚΩΝ

(2η αγωνιστική)

Ολυμπιακός Β. - Κομοτηνή55-63

Ηρακλής - Παγκράτι70-37

Αγ. Παρασκευή - Απόλλωνας Πτ. 82-70

Ακαδημία - Καλαμαριά57-62

Θρίαμβος -ΜΕΝΤ68-65

Π. Φάληρο -Αστέρας Εξ. 73-62

Παναθηναϊκός -Σπόρτιγκ64-58

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ηρακλής 4, Κομοτηνή 4, Θρίαμβος 4, Καλαμαριά 4, Σπόρτιγκ 3, Αγ. Παρασκευή 3, ΜΕΝΤ 3, Παναθηναϊκός 3, Π. Φάληρο 3, Παγκράτι 3, Ακαδημία 2, Ολυμπιακός Β. 2, Απόλλωνας Πτ. 2, Αστέρας Εξ. 2.

Ο Νίκος Οικονόμου ήταν ο "δήμιος" του Ολυμπιακού στο ντέρμπι των αιωνί

Ο Νίκος Οικονόμου ήταν ο "δήμιος" του Ολυμπιακού στο ντέρμπι των αιωνίων

Προσφυγές ΕΣΑΚ

Δύο προσφυγές κατέθεσαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από κοινού η ΕΣΑΚ και τα σωματεία της Α1 Εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ και ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού από 30 - 7 - 1996.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές του υφυπουργού Αθλητισμού τα συμβόλαια που συνάπτουν οι αμειβόμενοι μπασκετμπολίστες με οποιοδήποτε σωματείο είναι σε κάθε περίπτωση διάρκειας τουλάχιστον ενός χρόνου και τρία χρόνια κατά ανώτατο όριο, ενώ καταργείται η διαδικασία προσφοράς - αντιπροσφοράς και και οι αθλητές είναι ελεύθεροι με τη λήξη των συμβολαίων τους.

Οι προσφυγές αυτές ουσιαστικά είναι μια διπλή αποδοκιμασία από της ΕΣΑΚ και τα 14 σωματεία της Α1 στις επιλογές του υφυπουργού Αθλητισμού.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Δείγμα θετικό με Ισλανδία

Στο δεύτερο αγώνα της, στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος χάντμπολ, η Εθνική αναδείχτηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Βύρωνα ισόπαλη 20-20 (10-10) με την αντίστοιχη της Ισλανδίας. Απέναντι σε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του παγκοσμίου χάντμπολ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπαιξε πολύ καλά και θα μπορούσε να πάρει τη νίκη, αν οι διεθνής ήταν πιο προσεχτικοί και εύστοχοι σε καθοριστικά σημεία του αγώνα.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Παν. Ιατρούδης, δήλωσε δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα, αφού η ομάδα μπορούσε να πάρει τη νίκη. Ζήτησε πίστωση για μια τριετία και ευχαρίστησε τους φιλάθλους για την παρουσία τους. Τα δεκάλεπτα ήταν 3-2, 8-6, 10-10, 12-13, 15-17, 20-20. Χρησιμοποιήθηκαν οι Προδρομίδης, Καλογερόπουλος, Μεσσήνης, Γεωργούδης 2, Τζαμτζής, Λαζαρίδης 1, Καλαϊτζής 1, Κάρνος 1, Γρίσπος 4, Γραμματικός 10, Δουρουκλάκης 1, Φωτιάδης.

ΙΠΠΑΣΙΑ

Η 3η θέση της Μαριλίζ Λαγού στο αγώνισμα εμποδίων ύψους 1.30μ.-1.40μ. ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ιππασίας στο ΚΕΙΠΠ. Η Λαγού με τον ίππο Πούλμαν πέτυχε χρόνο 1.08.05 έναντι 1.05.62 του Αγγλου πρώτου Αντριου Ντέιβις και του Ιρλανδού δεύτερου Τομ Σλέιτερι. Καλή εμφάνιση από ελληνικής πλευράς πραγματοποίησαν ο Αλέξανδρος Γεωργίου και ο Αλέξανδρος Φουρλής, 6ος και 9ος αντίστοιχα σε 45 αθλητές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Αρχίζουν τα δύσκολα

Στην Πολωνία αγωνίζεται ο Ηρακλής και στην Ουκρανία ο Απόλλωνας

Στην Ανατολική Ευρώπη αγωνίζονται σήμερα Ηρακλής και Απόλλωνας, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν στο Βρότσλαβ της Πολωνίας την τοπική Σλασκ, με διπλό στόχο. Τη διατήρηση του αήττητου από τη μία, και την απομάκρυνση της Σλασκ από τις δύο πρώτες θέσεις του Ε Ομίλου, που δίνουν αβαντάζ έδρας στην επόμενη φάση. Οι Ηρακληδείς ανεβαίνουν αγωνιστικά μέρα με τη μέρα και το κλίμα στις γραμμές τους είναι ευχάριστο μετά το εντυπωσιακό 100 - 60 επί του ΒΑΟ.

Στο Κίεβο αγωνίζονται οι Πατρινοί, με αντίπαλο την Μποντιβέλνικ που στο παρελθόν ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα του σοβιετικού μπάσκετ και έχει αναδείξει παίκτες όπως οι Μπελοστένι, Βολκόφ. Ο Β. Αλεξανδρής θεωρεί την ουκρανική ομάδα ως τον σπουδαιότερο αντίπαλο του Στ Ομίλου και ετοίμασε την ομάδα του ανάλογα, με στόχο την πρώτη εκτός έδρας νίκη.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Στο ίδιο έργο θεατές

Θρίαμβος του Παναθηναϊκού, φωνάζει για τη διαιτησία ο Ολυμπιακός

Τίποτα δεν άλλαξε. Οσοι νέοι παίκτες κι αν αποκτήθηκαν, όσοι μήνες κι αν πέρασαν, οι 13.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, ήταν στο ίδιο έργο θεατές. Η έδρα ανέδειξε το νικητή, η διαιτησία βοήθησε το γηπεδούχο, οι ηττημένοι κατάγγειλαν παρασκηνιακές συμμαχίες κι ο φανατισμός στο αποκορύφωμά του. Για ποιότητα, ούτε λόγος να γίνεται. Οι "πράσινοι", που μετά την ήττα από τη Βιλερμπάν είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, ήθελαν περισσότερο τη νίκη και την πήραν. Δε χρειάστηκαν πάντως πολλά συστήματα και τακτικές, παρά μόνο καλή ψυχολογία και ευστοχία από την περιφέρεια. Οικονόμου και Ντίνκινς "πυροβολούσαν" ασταμάτητα από τα 6.25 μ. και πώς να χάσεις με ποσοστό ευστοχίας 71% σε 14 προσπάθειες τριών πόντων. Ο Μάλκοβιτς, γνωρίζοντας ότι ο Ολυμπιακός είναι πιο ισχυρός κάτω από τη ρακέτα, προφανώς ζήτησε από τον Οικονόμου να παίξει περιφερειακό μπάσκετ. Ο Νικαιώτης με 5/5 τρίποντα έγινε ο ήρωας του αγώνα. Στην αντίπερα όχθη, οι ψηλοί του Ολυμπιακού φορτώθηκαν νωρίς με φάουλ, μένοντας ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού.

Το ντέρμπι των αιωνίων απέκτησε πλέον και σερβική κόντρα, καθώς οι Μάλκοβιτς, Ιβκοβιτς δεν αντάλλαξαν ούτε καλησπέρα. Ο πρώτος απέφυγε να πάει ακόμα και στη συνέντευξη Τύπου, όπως υποχρεώνεται από τους κανονισμούς της ΕΣΑΚ. Μήλον της έριδος των δύο κορυφαίων Γιουγκοσλάβων προπονητών, ο Μπ. Ντίνκινς, τον οποίο άρπαξε το καλοκαίρι ο Μάλκοβιτς μέσα από τα χέρια του Ιβκοβιτς, που τον προόριζε για τον Ολυμπιακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ