ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΔΑΝΙΑ
Οι Ελπίδες δείχνουν το δρόμο

Με αισιοδοξία, που δημιούργησε και η νίκη της Εθνικής Ελπίδων με 3 - 1, οι άνδρες αντιμετωπίζουν τη Δανία σήμερα στο "Πάρκεν Στάντιον". Ο Μπατίστα οριστικά στη διάθεση του Πολυχρονίου

Μέρες '80 ελπίζει να ξαναζήσει το απόγευμα (20.15 ώρα Ελλάδας) στην Κοπεγχάγη η Εθνική ομάδα στο σοβαρότερο ως τώρα παιχνίδι της για την προκριματική φάση του Μουντιάλ '98. Τότε με γκολ του Κούη και μ' ένα Σαργκάνη στην παρθενική του εμφάνιση να "κατεβάζει τα ρολά" κατάφερε να φύγει από τη Δανία με τη νίκη.

Σήμερα ο Κ. Πολυχρονίου και οι παίχτες θα προσπαθήσουν να βαδίσουν στα χνάρια των προκατόχων τους και να κάνουν τ' όνειρο πραγματικότητα. Αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του αγώνα, δηλώνουν όμως έτοιμοι να ανταπεξέρθουν στις απαιτήσεις του και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα θετικό αποτέλεσμα που θα φέρει πιο κοντά το όνειρο της παρουσίας στη Γαλλία.

Ο ομοσπονδιακός δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στον καταρτισμό της 11άδας. Ο Μπατίστα ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που ένιωθε και τέθηκε στη διάθεσή του. Ετσι, μάλλον θα τον ξεκινήσει, εκτός αν προτιμήσει για λόγους τακτικής τον Κωνσταντινίδη. Οι άλλοι δέκα που θα πατήσουν πρώτοι το "Πάρκεν Στάντιον" είναι οι Ατματσίδης, Αποστολάκης, Κασάπης, Καλιτζάκης, Ουζουνίδης, Νταμπίζας, Ζαγοράκης, Δώνης, Τσάρτας, Νικολαϊδης.

Σαρωτικές Ελπίδες

Η Εθνική ομάδα των ελπίδων κέρδισε χτες την αντίστοιχη της Δανίας με 3 - 1 και ξαναμπήκε για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης στην τελική φάση του οικείου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι παίχτες του Γ. Κόλλια από την αρχή του αγώνα απέκτησαν τον έλεγχο και ανάγκασαν τους γηπεδούχους να αρκεστούν σ έναν παθητικό ρόλο. Αν μάλιστα ήταν πιο απλοί, προσεχτικοί και ο Δανός τερματοφύλακας δε βρισκόταν σ' εξαιρετική μέρα, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Το 0 - 1 έγινε στο 36 με πλασέ του Στολτίδη και αφού σουτ από τον Μαυρογενίδη είχε χτυπήσει στο δοκάρι. Η Εθνική ήταν αυτή που έχανε τις ευκαιρίες τη μια μετά την άλλη, οι γηπεδούχοι όμως στη μοναδική προσπάθειά τους ισοφάρισαν με κεφαλιά του Γιόγκερσεν (77).

Οι Ελληνες παίχτες δεν πτοήθηκαν. Εξακολούθησαν στον ίδιο ρυθμό και τελικά δικαιώθηκαν. Στο 87 ο Λάκης με πλασέ και στο 89 ο Κιάσσος μ ένα εκπληκτικό ψηλοκρεμαστό σουτ διαμόρφωσαν το τελικό 1 - 3.

ΔΑΝΙΑ: Αντερσεν, Σίλβερσεν (46 Λάουρσεν), Τόμπιεσεν, Κρούγκερ, Γκράβεσεν, Τόματσον, Κλεργκ (46 Πέγκνε), Κρόνγκεργκ (59 Φρένκαρντ), Λίχνε, Γιόγκερσεν, Νιούγκαρντ.

ΕΛΛΑΔΑ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Δερμιτζάκης (72 Γκούμας), Αλεξόπουλος, Κουλακιώτης, Κωστούλας, Καραγκούνης (70 Λάκης), Κιάσσος, Κωνσταντινίδης, Λυμπερόπουλος, Στολτίδης.

ΑΕΚ
Τροχανάς κατά δημοσιογράφων

Συνεχίστηκε χτες η επίθεση της... ΑΕΚ ΠΑΕ στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας, αποδεικνύοντας ότι η προσωπική ανακοίνωση του Μ. Τροχανά που προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις ήταν απλά για το θεαθήναι. Οποιος ή όποιοι εκπροσωπούνται απ την υπογραφή ΑΕΚ ΠΑΕ αποφάσισαν να διαχωρίσουν κατά το δοκούν τους δημοσιογράφους σε "ερίφια και αμνούς".

Στα πρώτα κατατάσσουν τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ που πλέον αναφέρονται με εισαγωγικά και στα δεύτερα οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Κατά τη διοίκηση της εταιρίας ""οι ρεπόρτερ ΑΕΚ" συκοφάντησαν την ΠΑΕ διαδίδοντας ψευδώς ότι απαγόρευσε την επικοινωνία των συνεργατών της με τους δημοσιογράφους". Ξεχνούν προφανώς οι συντάκτες της ανακοίνωσης πως οι ίδιοι σε προγενέστερη "εντέλουν άπαντες στην ΑΕΚ, ανεξαρτήτως θέσης και ειδικότητας να διακόψουν αμέσως της επικοινωνία"...

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ "μερικά παιδιά που μαζεύονται κάθε μέρα και κατασκευάζουν μεταξύ τους ειδήσεις" γι' αυτό "δεν πιστεύουμε ότι είναι δημοσιογράφοι". Ως... μέτρο άμυνας αποφάσισε ν' αρνηθεί "την ειδική φιλοξενία τέτοιων ανθρώπων στο γήπεδο. Τους παρακαλούμε δε να κάνουν χρήση μόνον των δικαιωμάτων που τους παρέχει ο νόμος κατά τους αγώνες".

Δήλωση Γιδόπουλου

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Σ. Γιδόπουλος, με δήλωσή του επιβεβαίωσε πως του έγινε πρόταση επιστροφής (ένα από τα... συκοφαντικά δημοσιεύματα). Απ την πλευρά του ο Πέτρος Ραβούσης μην μπορώντας να κάνει τίποτα άλλο, προσπαθεί να διατηρήσει την ηρεμία στο τμήμα, σκεπτόμενος πόσο απαραίτητη είναι ώστε η ομάδα να συνεχίσει την πορεία της. Ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές να μην ασχολούνται με όσα συμβαίνουν και να κοιτάζουν τη δουλιά τους.

ΠΑΟ
Λούης το "καγκουρό"

Ο Χριστοδούλου παραμένει στην Αυστραλία. Τελειώνει η καριέρα του στον ΠΑΟ

Οριστικά παρελθόν αποτελεί για τον Παναθηναϊκό ο Λούης Χριστοδούλου. Το "καγκουρό" που είχε ζητήσει άδεια δέκα ημερών από το Ρότσα προκειμένου να μεταβεί στην Αυστραλία για υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα, χτες ζήτησε νέα άδεια 15 ημερών, κάτι που ενέκρινε ο τεχνικός του τριφυλλιού. Οπως γίνεται αντιληπτό ο ομογενής παίκτης δεν είναι στα πλάνα του Ρότσα, κάτι που έχει αντιληφθεί ο ίδιος και γι' αυτό άλλωστε θέλησε να παρατείνει τις... διακοπές του στη χώρα της Ωκεανίας.

Ο Γιόζεφ Βάντσικ θα είναι το νέο πρόσωπο στην 11άδα του ΠΑΟ στον κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα με την Παναχαϊκή. Ο Πολωνός τερματοφύλακας που ήταν απών στα δύο τελευταία ματς λόγω τραυματισμού στο μηρό ξεπέρασε τον τραυματισμό του και έτσι θα πάρει και πάλι τη φανέλα με το νούμερο 1 από τον Αντώνη Νικοπολίδη που... χάρηκε για λίγο τη μονιμότητα.

Αναφερόμενος στο ματς με την Παναχαϊκή ο Ρότσα ζήτησε προσοχή από τους ποδοσφαιριστές: "Η Παναχαϊκή έχει ένα καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα και έχει καλή ψυχολογία. Πρέπει να αγωνιστούμε σοβαρά και πειθαρχημένα ώστε να φτάσουμε στην τέταρτη συνεχόμενη νίκη μας".

ΔΑΝΙΑ
Θέλει γρήγορο γκολ

Ιδιαίτερα αισιόδοξος παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο τεχνικός της Δανίας, Μπο Γιόχανσον. "Είναι ένας δύσκολος αγώνας με πολλές ιδιαιτερότητες. Πάντως πηγαίνουμε φουλ για νίκη. Θέλουμε ένα γρήγορο γκολ", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ποντάρει πολλά στην υποστήριξη του κόσμου. Ισχυρότατο ατού, αν αναλογιστεί κανείς πως λίγες μέρες μετά την έκδοσή τους τα περίπου 40.000 εισιτήρια του παιχνιδιού εξαντλήθηκαν. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι "Ρόλιγκανς", όπως αποκαλούνται οι φίλαθλοι της Δανίας, λατρεύουν την ομάδα και της συμπαραστέκονται με μοναδικό αλλά κόσμιο τρόπο. Ο Γιόχανσον, που είχε εργαστεί για λίγο στον Πανιώνιο, ενημερώνεται για τα δρώμενα στη χώρα μας και μίλησε κολακευτικά για τους Αποστολάκη, Καλιτζάκη, Ουζουνίδη, Μπατίστα, Καραταϊδη. Ο Πίτερ Νίλσεν, επιθετικός των "Βίκινγκς" και της Γκλάντμπαχ, δήλωσε ότι γνωρίζει την ΑΕΚ, την οποία χαρακτήρισε πολύ καλή ομάδα και πρόσθεσε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο προοδεύει συνεχώς.

Σύμφωνα με τη "Γιούλανς Πόστεν", μια απ' τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Δανίας, το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα θα παραταχθεί σήμερα με τρεις αλλαγές, συγκριτικά με τον αγώνα κατά της Σλοβενίας. Ο Πίτερ Νίλσεν θα παίξει ως δεξί χαφ, αντί του Μπίου, ο συνεπώνυμός του Αλαν ως αριστερό χαφ στη θέση του Σιόμπεργκ και ο Μίλερ στην επίθεση αντί του Αντερσεν. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα επιστρέφει στην 11άδα ο Μαρκ Ρίπερ.

Οι αρχικές επιλογές του Γιόχανσον λοιπόν αναμένεται να είναι οι Σμάιχελ, Χέλμουτ, Χόεκ, Ρίπερ, Λάουρσεν, Π. Νίλσεν, Α. Νίλσεν, Μίκαελ και Μπρίαν Λάουντρουπ, Μίλερ.

Οργανώνονται οι ποδοσφαιριστές

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ίδρυση της, η Διεθνής Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (AIFP) πραγματοποίησε τη γενική της συνέλευση στο Παρίσι, την πόλη που "γεννήθηκε". Το Σώμα αποφάσισε τη δημιουργία δύο επιτροπών. Η μια θα ασχοληθεί με τη δομή της Ενωσης και η άλλη με τα οικονομικά και την εξεύρεση πόρων.

Επίσης αποφασίστηκε την 1η Απριλίου 1997 να γίνει διεθνής αγώνας προς τιμήν του Ζαν Μαρκ Μποσμάν. Προσωπικά προβλήματα δεν επέτρεψαν στους Καντονά, Μαραντόνα (δύο απ' τα ιδρυτικά μέλη) να δώσουν το "παρών" στην πόλη του φωτός. Παραβρέθηκαν όμως παίχτες όπως οι Βιάλι, Προντόμ, Λαμά, Γκερέν, Γκούλιτ, ενώ τους προπονητές στη συνεδρίαση εκπροσώπησε ο Χόρχε Βαλντάνο.

Ο Θ. Ζαγοράκης θα είναι σήμερα από τα βασικά "εργαλεία" του Κ.

Ο Θ. Ζαγοράκης θα είναι σήμερα από τα βασικά "εργαλεία" του Κ. Πολυχρονίου κόντρα στη Δανία

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Στην αναφορά ο Καλατζής

Δεν παρουσιάστηκε ούτε στη χτεσινή προπόνηση. Φιλικό σήμερα με την Εθνική Ενόπλων

Αδεια από τη... σημαία έχει πλέον ο Κρις Καλατζής, που ούτε και χτες παρουσιάστηκε στην προπόνηση του Ρέντη. Ο ομογενής Αυστραλός παίκτης απουσιάζει στο εξωτερικό και μετά από την αδικαιολόγητη απουσία του η ΠΑΕ αποφάσισε να τον καλέσει σε απολογία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο παίκτης, που είναι παροπλισμένος από τον Μπάγεβιτς, μάλλον δεν έχει μέλλον στην πειραϊκή ομάδα. Ο ίδιος πάντως, είναι χολωμένος από τον παραγκωνισμό του και έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ζήτησε άδεια από τον Ντούσκο, προκειμένου να μεταβεί στην Αυστραλία και να ασχοληθεί με... μπίζνες. Βέβαια, το συμβόλαιό του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι, όμως το Δεκέμβρη δεν αποκλείεται να διακόψει τη συνεργασία του "κοινή συναινέσει" με την ΠΑΕ. Ο Καλατζής ζήτησε 14ήμερη άδεια, όπως ισχυρίζεται η σύζυγός του, ενώ στον Ολυμπιακό υποστηρίζουν ότι είναι ήδη... λιποτάκτης εδώ και δύο μέρες...

Φιλικό με σημασία δίνει σήμερα ο Ολυμπιακός στις 4μμ στο Ρέντη με αντίπαλο την Εθνική Ενόπλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση θα αποτελέσει ένα γερό τεστ για τον Αλέκο Ράντο που θα επιστρέψει μετά από ένα μήνα κάτω από τα δοκάρια των ερυθρολεύκων. "Μάτια" ο Ντούσκο δε θα έχει μόνο για τον Κατερινιώτη τερματοφύλακα, αλλά και για τα πέντε... φανταράκια του που θα αγωνιστούν με την Ενόπλων. Πρόκειται για τους Γρηγόρη Γεωργάτο, Γρηγόρη Τρούπκο, Γιώργο Αμανατίδη, Βασίλη Ιωαννίδη και Θεόφιλο Καρασαββίδη.

Η Κροατία στον πρώτο της αγώνα του Α προκριματικού ομίλου, στον οποίο συμμετέχει και η Εθνική μας, κέρδισε χτες τη Βοσνία στο ουδέτερο γήπεδο της Μπολόνια με 4-1. Τα γκολ σημείωσαν οι Μπίλιτς (14), Βλάοβιτς (32), Μπόκσιτς (63, 84) και από τους ηττημένους ο Σαλιχάμιτζιτς (25).

Σε άλλο παιχνίδι της ίδιας διοργάνωσης, αλλά για τον 5ο όμιλο, η Βουλγαρία επικράτησε εκτός έδρας του Λουξεμβούργου με 2-1.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Δούρος στην Πάτρα

Ο Γιώργος Δούρος του Συνδέσμου Κορίνθου θα σφυρίξει στον αγώνα της Πάτρας ανάμεσα σε Παναχαϊκή και Παναθηναϊκό. Στο "Νίκος Γκούμας" θα διευθύνει ο Νίκος Ηλιάδης στην κόντρα ΑΕΚ - Ηρακλή, ενώ στο Καραϊσκάκη Ολυμπιακός - Καλαμάτα θα είναι ο Γιώργος Καζναφέρης. Στα άλλα ματς της Κυριακής θα σφυρίξουν: Αρης - Πανηλειακός (Λάτσιος), Καβάλα - Καστοριά (Αγγελάκης), Εδεσσαϊκός - Ιωνικός (Μποζατζίδης), Ξάνθη - ΟΦΗ (Τεβεκέλης), Αθηναϊκός - Βέροια (Αμπελάκιας), Απόλλωνας - ΠΑΟΚ (Χάτζης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ