ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Πολιτική θεσμών χειραγώγησης των γυναικών

"Το Τμήμα Γυναικών του ΣΥΝ, με αφορμή την επικείμενη στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, επαναφέρει την πρόταση για έναν ανεξάρτητο, υπερκομματικό φορέα ισότητας, που δε θα υπόκειται σε κυβερνητικές μεταβολές και θα στελεχώνεται από γυναίκες εγνωσμένου κύρους, γνώσης και αφοσίωσης στο αντικείμενο, για να αρθεί ο αποσπασματικός χαρακτήρας της πολιτικής για την ισότητα μέσα από καλά σχεδιασμένες στρατηγικές με ορίζοντα πενταετίας", ΑΥΓΗ 2.10.96.

Η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΝ είναι απόρροια της πολιτικής του.

Πολιτική, που με επιμονή προβάλλει ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, με την αναβάθμιση των θεσμών, τη δημιουργία νέων, την αλλαγή λειτουργίας των παλιών κτλ. Παραδείγματα υπάρχουν, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, διακομματική εποπτεία των πόρων του Πακέτου Ντελόρ κτλ. Η λογική δεν είναι καινούρια και ούτε μόνο του ΣΥΝ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε και προσπάθησε να βάλει σε εφαρμογή τέτοιους θεσμούς για τα ζητήματα παιδείας, δημόσιας διοίκησης, εξωτερικής πολιτικής (διακομματικές, έξω από τη Βουλή, επιτροπές) ως συμβουλευτικά όργανα. Στην ίδια λογική κινείται και το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στην προηγούμενη Βουλή για δημιουργία "Εθνικής Επιτροπής Ισότητας". Γνωμοδοτικό όργανο, στο πλάι της Γενικής Γραμματείας Ισότητας που συγκροτείται από ορισμένους/ες διορισμένες από την κυβέρνηση προσωπικότητες και από εκπροσώπους φορέων. Δηλαδή, γίνεται μια προσπάθεια υποταγής και συναίνεσης του κινήματος στις κυβερνητικές επιλογές.

Στην πρόταση του ΣΥΝ για "ανεξάρτητο υπερκομματικό φορέα ισότητας" επικρατεί επίσης η φυλετική θεώρηση του γυναικείου ζητήματος. Δηλαδή ότι η κοινότητα συμφερόντων των γυναικών εξαρτάται μόνο από το φύλο τους και όχι από τη θέση τους στην κοινωνία.

Αποπροσανατολίζει τις γυναίκες

Ο ΣΥΝ με την πρότασή του αποπροσανατολίζει τις γυναίκες.

Προτείνει ένα θεσμό αυτοτελή, χωρίς καμιά σχέση με Βουλή, κόμματα, μαζικό κίνημα, που θα επεξεργάζεται μέτρα και πολιτική υπέρ των γυναικών, σύμφωνα με τις αντιλήψεις των μελών του.

Ποιος εγγυάται όμως ότι ο φορέας αυτός θα επεξεργάζεται ρυθμίσεις και πολιτικές προς όφελος των γυναικών από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα;

Αλλά ακόμα και αν επεξεργαστεί θετικά μέτρα, η εφαρμογή τους εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Επομένως ή θα κινούνται στα πλαίσια της πολιτικής της για να εφαρμόζονται ή θα 'ναι αντίθετα με την πολιτική της, οπότε θα 'ναι ανεφάρμοστα. Εκτός κι αν θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική εφαρμογή των αποφάσεών του από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αλλά ποια κυβέρνηση θα αποδεχτεί φορείς έξω από τον έλεγχό της να επεξεργάζονται πολιτική που θα είναι αναγκασμένη να την εφαρμόζει ακόμα και όταν έρχεται σε αντίθεση με τη γενική πολιτική της;

Σε μια τέτοια περίπτωση ο φορέας αυτός θα λειτουργούσε σαν ένα παράκεντρο ή δεύτερο κέντρο εξουσίας που είναι παραλογισμός!

Αντίστοιχο παράδειγμα ήταν το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ ('90-'93), που ενώ είχε ορισμένες θετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων γυναικών, δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή.

Αντίθετα όμως η Εθνική Εκθεση για την κατάσταση των γυναικών στη χώρα μας, που την ευθύνη της σύνταξής της είχε η Γενική Γραμματεία Ισότητας, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Διάσκεψης στο Πεκίνο, που ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, προβλήθηκε με τυμπανοκρουσίες και επιμέρους προτάσεις της υλοποιούνται.

Εστω όμως ότι οι επεξεργασίες αυτού του φορέα ασκούν επίδραση στο γυναικείο και το λαϊκό κίνημα για να πιέζει και να διεκδικεί.

Γιατί το ίδιο το κίνημα να αφήσει σ' άλλους φορείς την πρωτοβουλία; Είναι σαν να αποδέχεται ότι το ίδιο δεν μπορεί να επεξεργαστεί θέσεις υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων γυναικών, τη στιγμή που και θέσεις έχει και τις διεκδικεί.

Πολιτική χειραγώγησης

Φαίνεται ότι ο ΣΥΝ με την πρότασή του επιδιώκει τη χειραγώγηση ή περιθωριοποίηση του γυναικείου κινήματος και την προσπάθεια "ενιαιοποίησης" αντιθετων και ανάμεσα στις γυναίκες συμφερόντων και πολιτικών, κάτω από την ομπρέλα της φυλετικής, σε αντίθεση με την ταξική, διάστασης των προβλημάτων.

Η πολιτική όμως είναι συνυφασμένη με το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Ιδιαίτερα στις μέρες μας αναδείχνεται πιο επιτακτικά το δίλημμα "με τα μονοπώλια ή με το λαό".

Η ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ απαιτεί αντίστοιχη πολιτική, που είναι αντιλαϊκή. Τα κόμματα που συμφωνούν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, άρα και ο ΣΥΝ, δεσμεύονται στο να επεξεργάζονται θέσεις στα πλαίσια της Συνθήκης και αυτό το ονομάζουν ρεαλισμό. Μόνο μια πολιτική αντίθεσης και ρήξης με το Μάαστριχτ μπορεί να ανοίξει το δρόμο αντιμετώπισης των προβλημάτων των γυναικών.

Γιατί μόνο μια τέτοια πολιτική πρόταση και πράξη θα άναβε ένα μικρό φως στο μακρύ σκοτεινό τούνελ όπου έχουν βάλει τις εργαζόμενες και που πρέπει να το διανύσουν για να φτάσουν στη φωτεινή λεωφόρο της ισοτιμίας και χειραφέτησής τους.

Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΝ, ότι "οι κυβερνητικές μεταβολές" εμποδίζουν την εφαρμογή μιας "καλά σχεδιασμένης στρατηγικής". Διότι όσες κυβερνητικές μεταβολές κι αν είχαμε, η ασκούμενη πολιτική παρέμενε ίδια, υπηρετώντας συγκεκριμένη στρατηγική. Τέτοια που έρχεται σε αντίθεση, πλήττει κατάφωρα ό,τι θετικό είχαν κατακτήσει με τους αγώνες τους οι εργαζόμενες γυναίκες.

Δεν υπήρξε πολιτική για την ισότητα

Ο ΣΥΝ μέσα από την πρότασή του δέχεται ότι υπήρξε "πολιτική για την ισότητα", αλλά με "αποσπασματικό χαρακτήρα". Ποια ήταν αυτή η πολιτική; Οσο κι αν ψάξουμε σ' αυτό που εφαρμόστηκε έστω τα τελευταία χρόνια, βρίσκουμε συνεχώς, και όχι αποσπασματικά, νόμους, μέτρα, ρυθμίσεις που οξύνουν αντί να αμβλύνουν την ανισοτιμία των γυναικών και σε συνθήκες που εντείνεται η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Ομως, μήπως ήταν πολιτική για την ισότητα τα διάφορα θεσμικά όργανα που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν;

Τι όφελος είχαν οι εργαζόμενες γυναίκες από τις πολιτικές προτάσεις αυτών των οργάνων;

Ακόμα και σ' αυτό το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα γυναικεία προβλήματα αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της Βουλής να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει ορισμένα μέτρα που θα ανακούφιζαν τις εργαζόμενες γυναίκες από τα πολλαπλά φορτία που επωμίζονται, π. χ. στήριξη κλαδικής πολιτικής σε κλάδους όπως κλωστοϋφαντουργία - ιματισμός - δέρμα - φάρμακο κλπ. Διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης με αύξηση των αποδοχών για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση ΚΕΚ - ΙΕΚ και το πέρασμα της επαγγελματικής ειδίκευσης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και της επιμόρφωσης σε δημόσιους οργανισμούς. Τη γενναία χρηματοδότηση και αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών που ασκούν κοινωνική πολιτική, όπως ο τομέας υγείας, παιδείας, πρόνοιας.

Αφού αντιτάχθηκαν σ' όλα αυτά περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα για την άσχημη - ζοφερή κατάσταση των εργαζομένων γυναικών στη χώρα, για να καταλήξουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, που υπαγορεύεται από την ΕΕ, είναι μονόδρομος και πρέπει υποτακτικά να τη δεχτούμε. Δεν είχαμε αυταπάτες ότι η κατάληξη θα ήταν ευνοϊκή για τις γυναίκες.

Ομως μια τέτοια επιτροπή μέσα στα πλαίσια του Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δεν κατέληξε σε θετικό υπέρ των γυναικών πόρισμα, δίνει τη δυνατότητα (όπως και έγινε) να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση της Βουλής και το κάθε κόμμα ενώπιον του λαού να πάρει τις ευθύνες του για τις πολιτικές του προτάσεις και για τις πιέσεις που ασκεί στην κυβέρνηση ή όχι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να καταλάβουν οι γυναίκες ποιος υποστηρίζει τα συμφέροντά τους και ποιος τα υπονομεύει στην πράξη, ενώ στα λόγια μπορεί να τις χαϊδεύει.

Το ΚΚΕ υποστήριξε την πρόταση των γυναικείων οργανώσεων για τη δημιουργία μιας τέτοιας προσωρινής επιτροπής και έχει καταθέσει πρόταση για τη σύσταση μόνιμης επιτροπής της Βουλής που θα εξετάζει τα προβλήματα των γυναικών και θα προτείνει λύσεις για το ξεπέρασμά τους.

Οπως εξαρχής σαφείς είναι οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ για όλα τα πολιτικά ζητήματα, έτσι και γι' αυτό ξεκάθαρα προειδοποιεί, ενημερώνει και καλεί τις εργαζόμενες γυναίκες να μην επαναπαυτούν με τη σκέψη ότι κάποιες άλλες, βουλευτίνες ή μη, μέσα από κοινοβουλευτικά ή εξωκοινοβουλευτικά όργανα μπορούν να δώσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Η απάντηση σήμερα είναι ο οργανωμένος πολιτικοποιημένος αγώνας των γυναικών μέσα από το γυναικείο, σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό και το γενικότερο μαζικό λαϊκό, κίνημα, στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Σ' αυτόν τον αγώνα οι γυναίκες, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι θα έχουν συμπαραστάτη, υπερασπιστή και πρωτεργάτη το ΚΚΕ.

Γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που η πολιτική του υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και έρχεται σε αντίθεση και ρήξη με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μαρία ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ F-16
Νέα τροφή στην όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών

Υποβαθμίζουν τη σημασία του γεγονότος οι δύο κυβερνήσεις

Κλίμα έντασης χτες σε όλο το μήκος της γραμμής από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, όπου σημειώθηκαν δεκάδες εμπλοκές και εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, με αποκορύφωμα την πτώση στη θαλάσσια περιοχή 15 μίλια νοτιοδυτικά της Χίου,τουρκικού μαχητικού τύπου F-16.Από τα δύο μέλη του πληρώματος ο ένας διασώθηκε από ελληνικές δυνάμεις, ενώ ο δεύτερος συνέχιζε, μέχρι το βράδυ, να αγνοείται. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατά σμήνη παραβίασαν χτες σε δεκάδες περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και πέρα από αυτό δυτικά της Ρόδου. Επίσης περενόχλησαν τα ελληνικά μαχητικά στην πτήση τους προς την Κύπρο για να πάρουν μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος".

Νέο έδαφος για αμερικανικές πρωτοβουλίες

Το επεισόδιο στην περιοχή της Χίου έγινε ως εξής: Τουρκικό αεροσκάφος τύπου F-16 κατέπεσε στις 3 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή 15 μίλια νοτιοδυτικά της Χίου, εντός του FIR Αθηνών. Δέκα λεπτά νωρίτερα το τουρκικό F-16 μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου, που συνόδευαν τέσσερα τουρκικά F-4 (Φάντομ) είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών. Επιτόπου έσπευσαν δύο ελληνικά Μιράζ - 2000, που αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, κατά τη διαδικασία αποχώρησης των τουρκικών αεροσκαφών και μετά από ελιγμούς, ο πιλότος του τουρκικού F-16 ακούστηκε να λέει ότι το εγκαταλείπει. Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή ελληνικά ελικόπτερα και πλοία για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Οι δύο χειριστές χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτίναξης των καθισμάτων και τα αλεξίπτωτά τους. Ο ένας από αυτούς μετά από 35 λεπτά διασώθηκε από ελληνικό ελικόπτερο, ενώ ο δεύτερος μέχρι χτες βράδυ δεν είχε εντοπιστεί. Οι έρευνες, πάντως, συνεχίζονταν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και αναμένονταν να πάρουν μέρος σε αυτές και τουρκικές δυνάμεις μετά από άδεια των ελληνικών αρχών. Ο Τούρκος πιλότος που διασώθηκε, ο αντισμήναρχος Σισεκλί Οσμάν,διακομίστηκε στις 5 μ.μ. στο νοσοκομείο της Χίου με τραύματα στον αυχένα και στα άκρα, θλάσεις στο θώρακα και εγκαύματα στο 10-15% του σώματός του, χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Ο διασωθείς πιλότος αναμένεται να παραδοθεί σύντομα στη χώρα του.

Η πτώση του τουρκικού αεροσκάφους αναμένεται να ενθαρρύνει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των λεγομένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, νομιμοποιούν τις τουρκικές διεκδικήσεις και την αμερικανική επικυριαρχία.Ερωτήματα, ωστόσο, προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνει και η δήλωση του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου αμέσως μετά την πτώση, ο οποίος, αφού υπενθύμισε ότι παρόμοιο γεγονός είχε συμβεί και πέρσι, είπε ότι αυτά τα γεγονότα "πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες, γιατί σε τελική ανάλυση η διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών απαιτεί μέτρα, ώστε να αποφεύγονται τέτοια ατυχή συμβάντα ".

Χαμηλοί τόνοι από την Αγκυρα

Η εκδοχή του ατυχήματος, η οποία υιοθετείται σε παρόμοιες περιπτώσεις, προβάλλεται από την Αγκυρα ως αιτία της πτώσης του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, μετά την εμπλοκή του σε εικονική αερομαχία με ελληνικά αεροσκάφη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η αποστολή του αεροσκάφους χαρακτηρίζεται "εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο". Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως το αεροσκάφος κατέπεσε "ανοιχτά της Χίου" και πως ο ένας από τους δύο επιβαίνοντες πιλότους διασώθηκε από ελληνικά ελικόπτερα.

Ανακοίνωση αναλόγου περιεχομένου εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με εμφανή διάθεση να υποβαθμίσει το θέμα και να διατηρήσει χαμηλούς τόνους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βοηθός υφυπουργός της Τουρκίας Ι. Μπατού τηλεφώνησε στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγκυρα Δ. Νεζερίτη και τον ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές για τη διάσωση των Τούρκων πιλότων.

ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" - "ΤΟΞΟΤΗΣ"
Ολοκληρώθηκε η τελική φάση

Με την ενεργό συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων, που περιλάμβανε αεροπορικές επιθέσεις και ρίψεις αλεξιπτωτιστών, ολοκληρώθηκε χτες στην Κύπρο το επιχειρησιακό μέρος της άσκησης "Νικηφόρος" της Κυπριακής Εθνοφρουράς, η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την άσκηση "Τοξότης" των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση θα κλείσει σήμερα με στρατιωτική παρέλαση στη Λάρνακα, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Την ώρα της παρέλασης αναμένεται να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από τις ελεύθερες περιοχές ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ένα από αυτά αναμένεται να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στο αεροδρομίου της Πάφου.Στα πλαίσια της άσκησης έχουν καταπλεύσει σε λιμάνια της Κύπρου πέντε μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πάντως και χτες δεν έλειψαν οι εμπλοκές ελληνικών μαχητικών με τουρκικά μαχητικά πάνω από το FIR Λευκωσίας, όταν τα ελληνικά αεροσκάφη που πετούσαν προς την Κύπρο παρενοχλήθηκαν από τα τουρκικά.

Η τελική φάση της άσκησης, που ξεκίνησε χτες στην περιοχή Καλού Χωριού της Λάρνακας, περιλάμβανε επίθεση κατάληψης εδάφους σε διάφορες περιοχές και στη διάρκειά της έγινε ρίψη 25 αλεξιπτωτιστών από ελληνικό μεταγωγικό C-130,που απογειώθηκε από την Κρήτη, μια ενέργεια συμβολικού περισσότερο χαρακτήρα, αφού είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στην Κύπρο. Στη συνέχεια ελληνικά μαχητικά τύπου F-16 και Α-7 (Κορσέρ) έπληξαν στόχους με ρουκέτες και βόμβες και ελικόπτερα της Κυπριακής Εθνοφρουράς εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ πήραν μέρος και άρματα Τ-80, τα οποία αγοράστηκαν πρόσφατα από τη Ρωσία. Τα τμήματα της Εθνικής Φρουράς που πήραν μέρος στην άσκηση αποτελούνταν κυρίως από εφέδρους.

Την τελική φάση παρακολούθησαν χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης,οι αρχηγοί των κομμάτων και άλλοι επίσημοι. Ο Πρόεδρος της Κύπρου σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της άσκησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, μέχρι την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ν. Βορβολάκος σε δηλώσεις του ανάφερε πως η άσκηση έδειξε ότι υπάρχει η βούληση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για ολοκλήρωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Ανάλογου πνεύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος είπε ότι το πολιτικό μήνυμα αυτής της άσκησης είναι πως "η απάντηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου απέναντι σε κάθε ξένη απειλή είναι δεδομένη, είναι αποτελεσματική και δεν μπορεί να εμποδιστεί από κανέναν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ