Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" - "ΤΟΞΟΤΗΣ"
Ολοκληρώθηκε η τελική φάση

Με την ενεργό συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων, που περιλάμβανε αεροπορικές επιθέσεις και ρίψεις αλεξιπτωτιστών, ολοκληρώθηκε χτες στην Κύπρο το επιχειρησιακό μέρος της άσκησης "Νικηφόρος" της Κυπριακής Εθνοφρουράς, η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την άσκηση "Τοξότης" των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση θα κλείσει σήμερα με στρατιωτική παρέλαση στη Λάρνακα, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Την ώρα της παρέλασης αναμένεται να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από τις ελεύθερες περιοχές ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ένα από αυτά αναμένεται να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στο αεροδρομίου της Πάφου.Στα πλαίσια της άσκησης έχουν καταπλεύσει σε λιμάνια της Κύπρου πέντε μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πάντως και χτες δεν έλειψαν οι εμπλοκές ελληνικών μαχητικών με τουρκικά μαχητικά πάνω από το FIR Λευκωσίας, όταν τα ελληνικά αεροσκάφη που πετούσαν προς την Κύπρο παρενοχλήθηκαν από τα τουρκικά.

Η τελική φάση της άσκησης, που ξεκίνησε χτες στην περιοχή Καλού Χωριού της Λάρνακας, περιλάμβανε επίθεση κατάληψης εδάφους σε διάφορες περιοχές και στη διάρκειά της έγινε ρίψη 25 αλεξιπτωτιστών από ελληνικό μεταγωγικό C-130,που απογειώθηκε από την Κρήτη, μια ενέργεια συμβολικού περισσότερο χαρακτήρα, αφού είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στην Κύπρο. Στη συνέχεια ελληνικά μαχητικά τύπου F-16 και Α-7 (Κορσέρ) έπληξαν στόχους με ρουκέτες και βόμβες και ελικόπτερα της Κυπριακής Εθνοφρουράς εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ πήραν μέρος και άρματα Τ-80, τα οποία αγοράστηκαν πρόσφατα από τη Ρωσία. Τα τμήματα της Εθνικής Φρουράς που πήραν μέρος στην άσκηση αποτελούνταν κυρίως από εφέδρους.

Την τελική φάση παρακολούθησαν χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης,οι αρχηγοί των κομμάτων και άλλοι επίσημοι. Ο Πρόεδρος της Κύπρου σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της άσκησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, μέχρι την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ν. Βορβολάκος σε δηλώσεις του ανάφερε πως η άσκηση έδειξε ότι υπάρχει η βούληση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για ολοκλήρωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Ανάλογου πνεύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος είπε ότι το πολιτικό μήνυμα αυτής της άσκησης είναι πως "η απάντηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου απέναντι σε κάθε ξένη απειλή είναι δεδομένη, είναι αποτελεσματική και δεν μπορεί να εμποδιστεί από κανέναν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ