Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τηλε - διαπλοκή και ανισοτιμία

Το 70 - 80% του συνολικού τηλεοπτικού προεκλογικού χρόνου σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

To 70 - 80% του συνολικού τηλεοπτικού χρόνου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου "αφιερώθηκε" στα δύο μεγάλα κόμματα: στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία, που συνέλεξε το μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Μιχάλης Δημητρίου.Το ίδιο ποσοστό αναφέρεται και στην εισηγητική του έκθεση προς το ΕΣΡ. Στην εισήγησή του - την οποία παρουσίασε χτες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης - ο Μιχάλης Δημητρίου κάνει λόγο για διαπλοκή ορισμένων υποψηφίων με ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και για φαινόμενα "μαύρου τηλεοπτικού χρήματος" και "προεκλογικής παραοικονομίας", που παρατηρήθηκαν σε επαρχιακά κανάλια.

Ανιση η ραδιοτηλεοπτική πραγματικότητα

Η εισηγητική έκθεση του μέλους του ΕΣΡ, σκιαγραφεί την "άνιση" ραδιοτηλεοπτική πραγματικότητα, που επικράτησε στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Για άλλη μια φορά, γίνεται φανερή η προτίμηση των ΜΜΕ στα δύο μεγάλα κόμματα. Παράλληλα, μέσα από την έκθεση "ανατέλλει" και το μείζον θέμα της "διαπλοκής" πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, διαπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα την προβολή ορισμένων υποψηφίων και την προώθησή τους στα βουλευτικά έδρανα.

Αλλωστε, ο Μιχάλης Δημητρίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αναδείχτηκαν κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, είναι ο τρόπος επιλογής και προβολής των συνομιλητών - υποψηφίων στα διάφορα "στρογγυλά τραπέζια", "ειδησεογραφικά παράθυρα" και ντιμπέιτς. Χρειάζεται, όπως αναφέρει, αναλυτική διερεύνηση, η οποία πρέπει να προχωρήσει σε διαπιστώσεις "σημασίας τόσο για το ρόλο και τις επιλογές ορισμένων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, όσο και των διαπλοκών ορισμένων υποψηφίων, καθώς συναρτάται με την ποιότητα της λαϊκής εκπροσώπησης". Ο Μιχάλης Δημητρίου εκτιμά, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχει συλλέξει, αυτό που ήταν οφθαλμοφανές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου: Οι θέσεις και οι δραστηριότητες των μικρότερων κομμάτων (ΚΚΕ, Πολιτική Ανοιξη, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ) δεν προβλήθηκαν κατά τρόπον "αναλογικό" προς τα δύο μεγάλα κόμματα και την εκλογική τους δύναμη.

"Σαφάρι χρημάτων", χαρακτηρίζει τις συναλλαγές που έγιναν μεταξύ υποψηφίων βουλευτών και ορισμένων ραδιοτηλεοπτικών επαρχιακών μέσων. Με βάση καταγγελίες που έγιναν και από μέλη του ΕΣΡ, το πρόβλημα "συναλλαγής" στην επαρχία ήταν μεγάλο και σοβαρό. Δόθηκαν ποσά ύψους 500.000.000 δρχ. για επιλεκτική παρουσίαση υποψηφίων σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές επαρχιακών σταθμών, ενώ έγιναν και συμφωνίες "πακέτο" για την προβολή υποψηφίων σε ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων, που το ύψος τους ανήλθε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε 3-5 εκατομμύρια.

Ανοιχτό θέμα η ισοτιμία στα ΜΜΕ

Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στους κανόνες αναλογικής εκπροσώπησης, ο Μιχάλης Δημητρίου επισημαίνει ότι το θέμα της ισότιμης, αντικειμενικής ή αναλογικής εκπροσώπησης των διαφόρων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο παραμένει ανοιχτό. Ενα, επίσης, σημαντικό στοιχείο, που δίνει το μέλος του ΕΣΡ μέσα από την εισήγησή του και κάνει για άλλη μια φορά φανερή την ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων, είναι ότι οι μίνιμουμ υποχρεωτικές ρυθμίσεις που εξασφαλίστηκαν στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο, από τη διακομματική επιτροπή και το ΕΣΡ, αποτελούν το 1/10 του συνολικού τηλεοπτικού χρόνου, που διέθεσαν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κατά την προεκλογική περίοδο. Τα υπόλοιπα 9/10 υπήρξαν εκτός των υποχρεωτικών ρυθμίσεων και αφορούσαν ενημερωτικές εκπομπές, ειδησεογραφικά δελτία, "μαγκαζίνο" και απ' ευθείας συνδέσεις με κομματικά γραφεία και μεταδόσεις από περιοδείες και συγκεντρώσεις. Σε αυτούς τους τομείς, όπως εκτιμάται, το ΕΣΡ και η διακομματική περιορίστηκαν σε "καλόπιστες συστάσεις και υποδείξεις, οι οποίες υπήρξαν αποτελεσματικές μόνο κατά ένα μέρος".

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα συζητήσει διεξοδικά την εισηγητική έκθεση του Μιχάλη Δημητρίου στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματα για την τήρηση ή όχι των αποφάσεων της διακομματικής και του ΕΣΡ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τα συμπεράσματα που θα βγουν από το ΕΣΡ θα είναι υπό τη μορφή εισήγησης προς την κυβέρνηση, για να υπάρξουν την επόμενη φορά ρυθμίσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν και θα εξασφαλίζουν καλύτερους όρους στην πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων μέσα από τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. Το ΕΣΡ, προκειμένου επίσης, να έχει μια πιο ξεκάθαρη και ακριβή εικόνα για τον τρόπο προβολής των κομμάτων και των υποψηφίων στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο, θα ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στοιχεία για τους υποψηφίους που προβλήθηκαν μέσα από τα ειδησεογραφικά "παράθυρα". Θα ζητήσει, επίσης, στοιχεία από τους μεγάλους επαρχιακούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς για τους υποψήφιους που πρόβαλαν μέσα από τις εκπομπές τους.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ