Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πεδίο αγώνων και η Βουλή

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αυταπάτη. Η πλειοψηφία της Βουλής έχει, ήδη, πάρει τις αποφάσεις της για το χαρακτήρα της πολιτικής, που, με τις ψήφους των αστικών κομμάτων, θα "νομιμοποιείται" και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Με προειλημμένες αυτές τις αποφάσεις, είναι απαραίτητο η αίθουσα της Βουλής να μην μείνει αλώβητη, "φορώντας" την ασπίδα της "συναίνεσης" που φιλοδοξούν να "υφάνουν" όλοι όσοι θα επιχειρήσουν να συμβάλουν στη "νομοπαρασκευή" της λιτότητας και της εμβάθυνσης της εξάρτησης. Σε αυτή την ανάγκη, είναι έτοιμο και αποφασισμένο να ανταποκριθεί το ΚΚΕ.

Η προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος προσδιόρισε την πολιτική επιλογή του ΚΚΕ, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ρήξη με τις πολιτικές "υποχρεώσεις" του αστικού Κοινοβουλίου. Επιλογή αντίστασης, πραγματικής αντιπολίτευσης, ανάδειξης των προβλημάτων του τόπου και του λαού από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων. Το ΚΚΕ, και μέσα από τη Βουλή, θα παλέψει για να φανεί αντάξιο σε ό,τι διακήρυξε προεκλογικά. Θα δώσει τις μάχες αποκάλυψης του περιεχομένου των αντιδραστικών πολιτικών που πρεσβεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα θέσει τη φωνή του, όπως πάντα, στην υπηρεσία του στόχου να πληγεί η συντηρητική πολιτική, αλλά και, ταυτόχρονα, να ανοίξει ο δρόμος για το στέριωμα της αντεπίθεσης του μαζικού λαϊκού κινήματος, έξω από τη Βουλή. Το ΚΚΕ θα είναι παρόν παντού.

Ηδη, οι προτεραιότητες δράσης που έθεσε η ΚΟ του Κόμματος δίνουν το στίγμα των "οδοφραγμάτων", που πρέπει να στηθούν απέναντι στην πολιτική της πλειοψηφίας της Βουλής. Η κατάθεση, με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, των τεσσάρων προτάσεων νόμου (για την απλή αναλογική, την ΑΤΑ, τις συντάξεις και την Εθνική Αντίσταση) συνιστά το πρώτο βήμα. Η υπεράσπιση των λαϊκών εισοδημάτων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η απόκρουση της λιτότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της παραγωγικής αποσάθρωσης, η αντιπαράθεση με τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου και την αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση των "πακέτων Ντελόρ", είναι η "αδιαπραγμάτευτη γραμμή" του ΚΚΕ. Το Κόμμα θα αξιοποιήσει όσες δυνατότητες προσφέρει το βήμα της Βουλής για την ανάδειξη και αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, για το αντιπάλεμα του "δόγματος" των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, για την αποκάλυψη της πολιτικής μαρασμού στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ΚΚΕ θα ορθώσει τη φωνή του - και από το Κοινοβούλιο - για την καταγγελία της "πολιτικής - πρόκλησης" της ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας, την αποτροπή των αμερικανόπνευστων σχεδίων διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου, την αντίσταση στην "ευρωενωσιακή" εθελοδουλία των πλειοψηφούντων στο Κοινοβούλιο. Θα είναι, παράλληλα, ο συνεπέστερος αντίπαλος κάθε προσπάθειας συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων της Βουλής και της ακόμα εντονότερης μετατροπής της σε "διακοσμητικό όργανο" τυπικής επικύρωσης των εντολών των Βρυξελλών.

Ομως είναι απαραίτητο να το επαναλάβουμε: Ο συσχετισμός δύναμης στο σημερινό Κοινοβούλιο είναι αρνητικός για τα λαϊκά συμφέροντα. Η Βουλή - επειδή αυτό ακριβώς επιθυμεί η πλειοψηφία της - θα λειτουργήσει, όπως ακριβώς προστάζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των "συμμάχων". Γι' αυτό, το"παιχνίδι", τελικά, δε θα κριθεί μέσα, αλλά έξω από αυτήν. Εκεί που ο λαϊκός παράγοντας, με το ΚΚΕ στο πλευρό του, θα βάζει τη δική του σφραγίδα, παρά και ενάντια στις πολιτικές της πλειοψηφίας της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ