Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Χρειάστηκε και δεύτερη ψηφοφορία
  • Δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία ο Απ. Κακλαμάνης
  • Διαρροές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • Λευκό ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο συνέβη το 1964, όπου, παρά την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, η Ενωση Κέντρου δεν κατόρθωσε να εκλέξει από την πρώτη ψηφοφορία τον υποψήφιό της για πρόεδρο της Βουλής Γ. Α. Νόβα. Τότε ο Γ. Παπανδρέου είχε αναφωνήσει: "Από θριαμβευτές γίναμε η χλεύη των ηττημένων". Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε χτες, χωρίς βεβαίως να επαναληφθούν ίδιες δηλώσεις μ' αυτές που είχε κάνει τότε ο αρχηγός της Ενωσης Κέντρου.

Η πρώτη ψηφοφορία

Συγκεκριμένα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του προέδρου της Βουλής και πρώην πρόεδρος του σώματος, Απ. Κακλαμάνης,συγκέντρωσε 150 ψήφους, με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί, αφού ο κανονισμός του Κοινοβουλίου προβλέπει ότι για να εκλεγεί κάποιος από την πρώτη ψηφοφορία, πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να τον ψηφίσουν, τουλάχιστον, 151 βουλευτές. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής έχουν ως εξής: Ψήφισαν 294 βουλευτές. Ο Απ. Κακλαμάνης, όπως προαναφέραμε, έλαβε 150 ψήφους και η υποψήφια της ΝΔ Α. Ψαρούδα - Μπενάκη 95. Λευκό ψήφισαν 46 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 3 άκυρα ψηφοδέλτια. Από το παραπάνω αποτέλεσμα προκύπτει ότι πέραν των βουλευτών του ΚΚΕ, αλλά και των άλλων κομμάτων, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που ψήφισαν λευκό, προς τη λευκή ψήφο και το άκυρο κινήθηκαν 19 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οι διαρροές αυτές αναλύονται ως εξής:

Από το ΠΑΣΟΚ έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία 160 βουλευτές. Απουσίαζαν δύο: Ο Φρ. Παπαδέλης, που βρίσκεται στο νοσοκομείο με τα γνωστά προβλήματα της υγείας του και ο Θ. Πάγκαλος, που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Φινλανδία. Συνεπώς τον Απ. Κακλαμάνη δεν ψήφισαν 10 κυβερνητικοί βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι απ' αυτούς τους βουλευτές (κεντρογενείς) προτίμησαν να διαφοροποιηθούν, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τον αποκλεισμό του Π. Κρητικού από το νέο προεδρείο της Βουλής. Κάποιοι άλλοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους στο πρόσωπο του Απ. Κακλαμάνη και τέλος μια τρίτη κατηγορία βουλευτών δήλωσαν μ' αυτό τον τρόπο τη δυσφορία τους, γιατί δεν επιλέχτηκαν να συμμετέχουν στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Από τη ΝΔ πήραν μέρος στην ψηφοφορία 104 βουλευτές. Απουσίαζαν οι Β. Μαγγίνας, Α. Καραγκούνης, Κ. Ευμοιρίδης και Ακίφογλου Μπιρόλ. Δηλαδή 9 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν την υποψήφια του κόμματός τους, προφανώς για διάφορους λόγους, δεδομένου ότι η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη προέρχεται από την αντιπολιτευόμενη προς τον Μ. Εβερτ τάση του κόμματος.

Η δεύτερη ψηφοφορία

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία ο Απ. Κακλαμάνης αναδείχτηκε τελικά πρόεδρος του σώματος. Συγκεκριμένα ψήφισαν 287 βουλευτές. Ο Απ. Κακλαμάνης έλαβε 154 ψήφους, η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη 94 και βρέθηκαν επίσης 39 λευκά ψηφοδέλτια. Από το ΠΑΣΟΚ πήραν μέρος στην ψηφοφορία 159 βουλευτές. Απουσίαζαν 3, αφού στους δύο που δεν έλαβαν μέρος στην πρώτη ψηφοφορία προστέθηκε και ο Ρ. Σπυρόπουλος. Από τη ΝΔ πήραν μέρος στην ψηφοφορία 98 βουλευτές. Απουσίαζαν 10, αφού στους 4 που δεν έλαβαν μέρος στην πρώτη ψηφοφορία προστέθηκαν οι Α. Ανδρεουλάκος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Ν. Νικολόπουλος, Αντ. Φούσας, Ελευθ. Παπανικολάου και Αθ. Γιαννόπουλος. Από τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας προκύπτουν τα εξής: Ψήφισαν τον Απ. Κακλαμάνη 4 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος που δεν τον είχαν ψηφίσει κατά την πρώτη ψηφοφορία. Προφανώς έστειλαν το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν και δεδομένου ότι σ' αυτή την ψηφοφορία οπωσδήποτε θα αναδεικνυόταν πρόεδρος, αφού δεν απαιτούνταν απόλυτη, αλλά σχετική πλειοψηφία, ψήφισαν τον υποψήφιο του κόμματός τους. Δεν ψήφισαν Κακλαμάνη, κρατώντας την ίδια στάση και στις δυο ψηφοφορίες 5 κυβερνητικοί βουλευτές που κινήθηκαν προς το λευκό. Επίσης δεν ψήφισαν την Α. Ψαρούδα - Μπενάκη 4 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι προφανώς δεν την ψήφισαν και στην πρώτη ψηφοφορία. Τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και αυτοί του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ ψήφισαν λευκό, όπως και στην πρώτη ψηφοφορία.

Σήμερα το απόγευμα η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή των υπόλοιπων μελών του προεδρείου, όπου το ΚΚΕ για τη θέση του Ε αντιπροέδρου της Βουλής - που δικαιούνται βάσει του κανονισμού του Σώματος - θα προτείνει τον Μ. Κωστόπουλο.

Κάτι ακόμη για την ιστορία...

Καταλήγοντας θα πρέπει να σημειώσουμε για την ιστορία ότι πρόεδρος της Βουλής με τη δεύτερη ψηφοφορία, πέραν της κλασικής περιπτώσεως του 1964, εκλέχτηκε ο Αθ. Τσαλδάρης δυο φορές το 1989 και μια το 1990, αλλά τότε κανένα κόμμα δεν είχε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη. Ο δε Απ. Κακλαμάνης το 1993 είχε εκλεγεί άνετα πρόεδρος της Βουλής, από την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας 165 ψήφους από τους 169 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν τότε ψηφίσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση(2011-10-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-05-05 00:00:00.0)
Αρχίζει η Βουλή(2007-09-26 00:00:00.0)
Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής για το «μνημόνιο»(2006-01-18 00:00:00.0)
Οι συνέπειες του ασυμβίβαστου(2005-05-13 00:00:00.0)
Πρεμιέρα με τον «τρομονόμο»(2004-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ