ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 1996
"Εχοντες και κατέχοντες"... πάλι οι μισθωτοί!

Η κοροϊδία, που ακούει στο όνομα "φορολογία εισοδήματος" και η οποία θέλει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους πλούσιους και τους εμποροβιομηχάνους πένητες, συνεχίστηκε και το 1996

Το 64,7% του συνολικού φορολογηθέντος εισοδήματος δήλωσαν το 1996 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ πληρώνουν και το 56,5% του συνολικού φόρου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Επιβεβαιώνεται δηλαδή, ότι η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων παραμένει αποκλειστική σχεδόν υπόθεση των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι οποίοι φέρονται κάτοχοι σημαντικών εισοδημάτων και αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι "θα πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες", τότε ο χώρος της μισθωτής εργασίας θα πρέπει να αναμένει και νέα φορολογικά δεινά τα επόμενα χρόνια. Οι "πλούσιοι" λοιπόν μισθωτοί φέρονται να δηλώνουν μέσο εισόδημα 3.281.567 δραχμές, οι συνταξιούχοι 2.507.162 δραχμές και οι εμποροβιομήχανοι - βιοτέχνες 3.265.501 δραχμές.

Η εκκαθάριση αφορά 3.926.859 φορολογικές δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί η εκκαθάριση άλλων 70.000 φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποστολή του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων του έτους 1996. Το χαρακτηριστικό για το 1996 είναι ότι, ως προς το 1995, η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων αυξάνει τόσο ως προς το δηλωθέν εισόδημα όσο και ως προς τον καταβληθέντα φόρο.

Ειδικότερα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 1996 επιπλέον εισόδημα 750 δισ. δραχμών ή το 72% του επιπλέον εισοδήματος που δηλώθηκε το 1996. Πλήρωσαν επίσης φόρο ύψους 353,4 δισ. δραχμών, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 83 δισ. δραχμές σε σχέση με το φόρο που πλήρωσαν το 1995. Το ποσό των νέων φόρων που πλήρωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 1996 αντιστοιχεί στο 71,5% του συνόλου των νέων φόρων.

Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα από την εκκαθάριση των 3.926.859 φορολογικών δηλώσεων ανήλθε σε 10,8 τρισ. δραχμές έναντι 9,8 τρισ. δραχμές το 1995. Εισπράχθηκαν συνολικά φόροι ύψους 625,9 δισ. δραχμών έναντι 509,7 δισ. το 1995.

Στον πίνακα που παραθέτουμε παρουσιάζουμε όλα τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μεταξύ 1995 και 1996, δηλαδή τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων κατά κατηγορία φορολογουμένων, το δηλωθέν εισόδημα και το φόρο που αναλογεί.

Τσίμπησαν... γερά οι τιμές στα καύσιμα

Νέες αυξήσεις στην τιμή των βενζινών και των ντίζελ ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), ενώ στις 17 του μήνα λήγει η υπουργική απόφαση που ισχύει από τον περασμένο Απρίλη και τελευταία φορά ανανεώθηκε προεκλογικά για προφανείς λόγους, με την οποία ίσχυε μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα υγρά καύσιμα.

Ειδικότερα, από σήμερα μέχρι τα μεσάνυχτα της επόμενης Τετάρτης, οι βενζίνες θα πωλούνται ακριβότερες κατά 1,60 δρχ. το λίτρο, ενώ τα ντίζελ κατά 2,80 δρχ. το λίτρο. Και από την Παρασκευή 17 Οκτώβρη, που κανονικά - εκτός εάν ανανεωθεί - λήγει ο μειωμένος ειδικός φόρος, θα αυξηθούν, ανεξάρτητα από τις νέες τιμές που θα ανακοινώσει η ΔΕΠ την επόμενη εβδομάδα, κατά 4 δρχ. οι βενζίνες και κατά 1,5 δρχ. το ντίζελ. Ας σημειωθεί ότι από τις 15 Αυγούστου μέχρι χτες, η τιμή του ντίζελ έχει αυξηθεί συνολικά 19 περίπου δρχ. το λίτρο, ενώ της βενζίνης περίπου 5 δραχμές.

Στο μεταξύ, στις 21 του μήνα θα αρχίσει η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο όπως κάθε χρόνο, το οποίο, εξαιτίας των απανωτών ανατιμήσεων του τελευταίου διαστήματος, οι καταναλωτές θα το πληρώσουν ακριβότερο σε σχέση με πέρσι κατά 25 δρχ. περίπου.

Οι νέες ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης διαμορφώνονται γι' αυτή την εβδομάδα ως εξής:

  • για τα πρατήρια του λεκανοπεδίου της Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης η σούπερ στις 213,50 δρχ./ λίτρο και η αμόλυβδη στις 197,50 δρχ./λίτρο
  • για την Α ζώνη η σούπερ στις 218,50 δρχ. και η αμόλυβδη στις 202,50 δρχ. το λίτρο
  • για τη Β' ζώνη η σούπερ στις 221,50 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 205,50 δρχ. το λίτρο
  • για τα πρατήρια της Γ' ζώνης με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 223,50 δρχ. και η αμόλυβδη στις 207,50 δρχ. το λίτρο και για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% η σούπερ στις 213,50 και η αμόλυβδη στις 198,50 δρχ. το λίτρο.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ζητούν διατήρηση των φοροαπαλλαγών

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τις διάφορες μορφές ασφάλισης στις ιδιωτικές εταιρίες, αξιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες με πρωτοβουλία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ο πρόεδρος της Ενωσης, Δ. Παλαιολόγος,επιστράτευσε χτες το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η κατάργηση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής θα έχει τελικά αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα για το δημόσιο. Αυτό, κατά τη γνώμη του, θα συμβεί επειδή, όπως υποστήριξε, τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι μικρότερα από τα ποσά που θα χάσει το δημόσιο εξαιτίας της πτώσης του τζίρου των ασφαλιστικών εταιριών και άρα τη μείωση του φόρου εισοδήματος που αυτές πληρώνουν προς το δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της ΕΑΕΕ τέθηκε υπόψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος ωστόσο δε φέρεται διατεθειμένος να το ικανοποιήσει, εντάσσοντας έτσι την περίπτωση των ασφαλίστρων στις γενικότερες περικοπές φοροαπαλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μικρή αύξηση στη βιομηχανία

Αυξημένη κατά 1,4% εμφανίστηκε η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία στο πρώτο εξάμηνο του 1996 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Την ίδια περίοδο ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 3,4%,ο αντίστοιχος που αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως αυξήθηκε 3,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος της παραγωγής στη μεταποίηση βρισκόταν στο πρώτο εξάμηνο του 1996 σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα από του 1980, καθώς στους 12 από τους 20 κλάδους της βιομηχανίας η παραγωγή εξακολουθεί να εμφανίζεται μικρότερη από τα επίπεδα εκείνα.

Μαζικές απολύσεις ετοιμάζει η ΠΕΣΙΝΕ

Μαζικές απολύσεις εργαζομένων ετοιμάζει και η "Αλουμίνιον της Ελλάδας ΑΕ" - η γνωστή ΠΕΣΙΝΕ - με πρόσχημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην πραγματικότητα για αύξηση των κερδών της με ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η σχεδιαζόμενη μείωση του προσωπικού ανακοινώθηκε χτες επίσημα από την ίδια την "Αλουμίνιον της Ελλάδας", με το επιχείρημα ότι εντάσσεται στα πλαίσια εφαρμογής ενός "εντατικού προγράμματος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας" του ομίλου της ΠΕΣΙΝΕ σε διεθνές επίπεδο.

Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι των σχεδιαζόμενων απολύσεων - που όπως φαίνεται θα είναι μαζικές - η εταιρία επικαλείται το επιχείρημα ότι η "η αύξηση της παραγωγικότητας απαιτεί μια αναδιάρθρωση της εταιρίας σε βάθος, συνοδευόμενη από τη μείωση του προσωπικού, που θα πραγματοποιηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω συνταξιοδοτήσεων και προσυνταξιοδοτήσεων". Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε ο αριθμός αυτών που θα χάσουν τη δουλιά τους, ούτε πόσοι θα συνταξιοδοτηθούν/προσυνταξιοδοτηθούν και πόσοι θα απολυθούν, ούτε από πότε θα τεθεί σε εφαρμογή του προγράμματος μείωσης του προσωπικού.

Από την ανακοίνωση, όμως, προκύπτει με σαφήνεια ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο την παραπέρα αύξηση των υπερκερδών της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ. Οπως αναφέρεται, για την "Αλουμίνιον της Ελλάδος" "ο στόχος της βελτίωσης της ανταγωνιστικής της θέσης θα υλοποιηθεί με μία αύξηση του βιομηχανικού περιθωρίου της" (σ. σ. προφανώς εννοεί την αύξηση των κερδών, κατά 43 εκατ. δολάρια από το 1999), σε συνδυασμό με "επενδύσεις ύψους 70 εκατ. δολαρίων" που θα γίνουν από τώρα μέχρι το 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ