Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζικές απολύσεις ετοιμάζει η ΠΕΣΙΝΕ

Μαζικές απολύσεις εργαζομένων ετοιμάζει και η "Αλουμίνιον της Ελλάδας ΑΕ" - η γνωστή ΠΕΣΙΝΕ - με πρόσχημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην πραγματικότητα για αύξηση των κερδών της με ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η σχεδιαζόμενη μείωση του προσωπικού ανακοινώθηκε χτες επίσημα από την ίδια την "Αλουμίνιον της Ελλάδας", με το επιχείρημα ότι εντάσσεται στα πλαίσια εφαρμογής ενός "εντατικού προγράμματος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας" του ομίλου της ΠΕΣΙΝΕ σε διεθνές επίπεδο.

Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι των σχεδιαζόμενων απολύσεων - που όπως φαίνεται θα είναι μαζικές - η εταιρία επικαλείται το επιχείρημα ότι η "η αύξηση της παραγωγικότητας απαιτεί μια αναδιάρθρωση της εταιρίας σε βάθος, συνοδευόμενη από τη μείωση του προσωπικού, που θα πραγματοποιηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω συνταξιοδοτήσεων και προσυνταξιοδοτήσεων". Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε ο αριθμός αυτών που θα χάσουν τη δουλιά τους, ούτε πόσοι θα συνταξιοδοτηθούν/προσυνταξιοδοτηθούν και πόσοι θα απολυθούν, ούτε από πότε θα τεθεί σε εφαρμογή του προγράμματος μείωσης του προσωπικού.

Από την ανακοίνωση, όμως, προκύπτει με σαφήνεια ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο την παραπέρα αύξηση των υπερκερδών της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ. Οπως αναφέρεται, για την "Αλουμίνιον της Ελλάδος" "ο στόχος της βελτίωσης της ανταγωνιστικής της θέσης θα υλοποιηθεί με μία αύξηση του βιομηχανικού περιθωρίου της" (σ. σ. προφανώς εννοεί την αύξηση των κερδών, κατά 43 εκατ. δολάρια από το 1999), σε συνδυασμό με "επενδύσεις ύψους 70 εκατ. δολαρίων" που θα γίνουν από τώρα μέχρι το 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ