Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
1ο+φωτο ΕΒΕ) Στο επίκεντρο τα προβλήματα των ΕΒΕ

Υπόμνημα με τα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών επέδωσε χτες η Συνομοσπονδία σε τρεις υπουργούς. Εκείνοι, κινούμενοι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, αρνήθηκαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Τα οξυμένα προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της χώρας έφερε χτες στην επικαιρότητα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με υπόμνημα που κατέθεσε σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και το οποίο, παράλληλα, επέδωσε και στα κόμματα. Το προεδρείο της Συνομοσπονδίας είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, την υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Εργασίας.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί ουσιαστικά δεν απάντησαν θετικά σε κανένα από τα καίρια αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ και περιορίστηκαν σε... δεσμεύσεις για... "διάλογο" για ζητήματα όπως το ωράριο και ο συνδικαλιστικός πόρος. Ο Γ. Παπαντωνίου επέμεινε στην εφαρμογή των "αντικειμενικών κριτηρίων" που ξεζουμίζουν τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους. Ο Μ. Παπαϊωάννου από τη μεριά του, σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη αργία, συμφώνησε με την ανάγκη διασφάλισής της, αλλά δεν ανέλαβε καμία σαφή δέσμευση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Η Β. Παπανδρέου ανέφερε την πρόθεσή της να αυξήσει τα μισθώματα των αποζημιώσεων για την επαγγελματική στέγη, καθώς και την αύξηση του συνδικαλιστικού πόρου που με βάση το πολυνομοσχέδιο, που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης καθορίζεται σε 3% επί των συνδρομών των μελών των Επιμελητηρίων.

Το υπόμνημα

Με το υπόμνημα που υπέβαλε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στους υπουργούς, με τους οποίους συναντήθηκε και το οποίο έστειλε και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, σημειώνουν την ανάγκη και ζητούν:

  • Να διατυπωθεί ένα μεσομακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με βάση το οποίο θα εκπονούνται και θα εφαρμόζονται οι επιμέρους κλαδικές και ειδικές πολιτικές.
  • Αμεση κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", άρση του συντελεστή φορολόγησης των προσωπικών εταιριών, συνεταιρισμών και ΕΠΕ 35%, που λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη συνένωση των ΜΜΕ, καθώς και πάγια απαλλαγή των επιχειρήσεων με τζίρο μικρότερο των 80 εκατομ. δρχ. από την τήρηση βιβλίου απογραφής. Το φορολογικό σύστημα, επισημαίνεται, λειτουργεί ως τώρασαν μέσο αφαίμαξης των οικονομικά αδύνατων επιχειρήσεων και μέσο φοροαποφυγής των εύρωστων.
  • Να διατηρηθούν οι φοροαπαλλαγές που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και να περικοπούν οι χαριστικές φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Για όσες διατηρηθούν ως αναπτυξιακού χαρακτήρα, θα πρέπει να επιβληθεί αυστηρός έλεγχος, ώστε να αποκλειστεί κάθε περίπτωση μετατροπής τους σε μέσο φοροαποφυγής. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά παράλληλα, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να περιλάβουν τη χάραξη πολιτικής πάταξης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των μεγάλων εταιριών και εισοδημάτων, είσπραξης των μεγάλων οφειλών και άμεση έναρξη προγράμματος φορολογικού ελέγχου εφ' όλης της ύλης των ΑΕ και ΕΠΕ και των επιχειρήσεων που ο τζίρος τους ξεπερνάει το 1 δισ. δρχ.
  • Τη θέσπιση ενός πλαισίου χρηματοδότησης, που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς των ΜΜΕ, μια και η χρηματοδότηση αποτελεί βασικό στοιχείο λειτουργίας και ανάπτυξης των ΜΜΕ. Ως προς τα αναπτυξιακά κίνητρα, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να υπαχθούν σε αυτά οι επενδύσεις των ΜΜΕ από 10 έως 60 εκατομ δρχ. με ειδικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ένταξή τους.
  • Περιορισμό των συνεπειών της εφαρμογής του νόμου για την επαγγελματική στέγη για τον περιορισμό να οριοθετηθεί χρονικά το δικαίωμα άσκησης έξωσης από τους ιδιοκτήτες, διαφορετικά η μίσθωση να ανανεώνεται αυτόματα, ενώ η αποζημίωση να αυξηθεί στα 36 μισθώματα.
  • Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ασυδοσίας των πολυκαταστημάτων, εξαιτίας των οποίων τα τελευταία χρόνια καταστράφηκαν περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις τροφίμων με επενδυμένο κεφάλαιο 300 δισ. δρχ. περίπου.
  • Για το ωράριο η ΓΣΕΒΕΕ με το υπόμνημά της ζητά: Τον ορισμό έναρξης και λήξης ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων του εμπορίου από 8.00 π.μ. μέχρι 9.00 μ.μ. και ορισμό μέσα σ' αυτά τα πλαίσια ειδικών ωραρίων για το χονδρεμπόριο, για το λιανεμπόριο και ανάλογα με τον κλάδο, την περιοχή κλπ. Επίσης, κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής με απαγόρευση της λειτουργίας οποιωνδήποτε καταστημάτων εκτός των αμιγώς τουριστικών περιοχών.
  • Σχετικά με τα κοινοτικά προγράμματα η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι το μερίδιο των κονδυλίων για τις ΜΜΕ από τα κοινοτικά προγράμματα όχι μόνο είναι ένα μικρό ποσοστό τους, αλλά και ο τρόπος διάθεσής τους μέχρι στιγμής δε βοήθησε αποφασιστικά τις ΜΜΕ. Προτείνεται η ανάδειξη του ΕΟΜΜΕΧ ως κύριου φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων και τη δημιουργία δικτύου μεικτών φορέων επιμέρους υλοποίησης, που θα συγκροτούνται από τον ΕΟΜΜΕΧ, τα επιμελητήρια και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προκειμένου να αποκλειστεί η διαρροή κεφαλαίων σε ιδιώτες.
  • Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ταμείων των ΜΜΕ, η πλήρης απόδοση του πόρου και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κάλυψη των ελλειμμάτων του ΤΣΑ. Επίσης, η κατώτατη σύνταξη να φτάσει το 80% της αμοιβής του ανειδίκευτου εργάτη ή τα 20 ημερομίσθια.
Η ΕΣΕΕ

Την ανάγκη στήριξης του εμπορίου επισημαίνει σε υπόμνημα που υπέβαλε στην υπουργό Ανάπτυξης το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου(ΕΣΕΕ) κατά τη διάρκεια χτεσινής τους συνάντησης. Μεταξύ άλλων, σ' αυτά τα πλαίσια η ΕΣΕΕ ζητά ένα "πλαίσιο συνύπαρξης" των πολυεθνικών αλυσίδων και των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35%.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Καψάλης φάνηκε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η ικανοποίηση των αιτημάτων της ΕΣΕΕ για ένταξη του εμπορίου στο ΚΠΣ, για την επαγγελματική στέγη και για την προστασία του από τον ανταγωνισμό με τα πολυεθνικά πολυκαταστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ