ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Επικοινωνιακή" Γραμματική

Η έννοια "Γραμματική" από το 1941 είχε ταυτιστεί με έναν μεγάλο δάσκαλο, τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη,του οποίου το έργο ήταν "ευαγγέλιο" για τη σωστή διδαχή της ελληνικής γλώσσας. Ακολούθησε η "Νεοελληνική Γραμματική" του Αγ. Τσοπανάκη (1944), επίσης σημαντικό έργο, για τις παραδοσιακές μεθόδους της διδαχής της Γραμματικής στα σχολεία. Φέτος, ένα νέο έργο των πανεπιστημιακών γλωσσολόγων, των Χρήστου Κλαίρη - Γιώργου Μπαμπινιώτη,σε συνεργασία με τους Αμαλία Μόζερ, Αικατερίνη Μπακάκου - Ορφανού, Σταύρο Σκοπετέα,με γενικό τίτλο "Γραμματική της Νέας Ελληνικής" και υπότιτλο "Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή", έρχεται να αντιμετωπίσει τη Γραμματική της γλώσσας μας με τις μεθόδους και τους προβληματισμούς της σύγχρονης επιστήμης της γλωσσολογίας.

Ο πρώτος τόμος αυτού του έργου (υπολογίζεται ως πεντάτομο), που παρουσιάστηκε χτες από τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα",έχει τίτλο "Το Ονομα της Νέας Ελληνικής (Αναφορά στον κόσμο της πραγματικότητας)".Στον πρόλογο του τόμου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι σκοπός του έργου αυτού είναι "να περιγραφούν συστηματικά οι μορφολογικές και συντακτικές δομές της σύγχρονης Ελληνικής, ο τρόπος με τον οποίο οι συντακτικές λειτουργίες συντελούν στην οργάνωση του μηνύματος, καθώς και η χρήση (επικοινωνιακή πλευρά) που οι δομές, οι λειτουργίες και τα λεξιλογικά στοιχεία εμφανίζουν στη γλωσσική πράξη (ομιλία και γραπτό λόγο). (...) Να συνειδητοποιήσουν οι χρήστες της γραμματικής που έχουν την Ελληνική ως μητρική γλώσσα με ποιες δομές και με ποιους μηχανισμούς επιτυγχάνεται η επικοινωνία στη γλώσσα μας, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους μηχανισμούς για μια καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη χρήση της Ελληνικής".

Ο Γ. Μπαμπινιώτης επισήμανε ότι το έργο αυτό απευθύνεται σ' όλες τις κατευθύνσεις (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονιούς, κάθε χρήστη της γλώσσας μας). "Είναι μια άλλη πρόταση για το πώς πρέπει να είναι μια σύγχρονη γραμματική. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στα σχολεία διδάσκουμε με τη δομολειτουργική - επικοινωνιακή μέθοδο (τύπους, λειτουργίες σύνταξης, χρήσεις επικοινωνίας). Το πρόβλημα είναι ότι ενώ διδάσκουμε με αυτή τη μέθοδο, τα χρησιμοποιούμενα στα σχολεία βιβλία (Τριανταφυλλίδη, ή Τσοπανάκη), είναι με την παλιά μέθοδο. Εμείς θέλουμε να δείξουμε τη δυναμική της γλώσσας. Τις επιλογές, την ποικιλία, τη ζωντάνια, τις λύσεις που δίνει για την επικοινωνία του χρήστη της".

Οι τόμοι που θα ακολουθήσουν αφορούν στο "Ρήμα" και τους "Προσδιορισμούς" (χρόνος, τόπος, κλπ.).

"Εξωτερική πολιτιστική πολιτική"

Η σύμβαση δανεισμού 43 βυζαντινών αντικειμένων (9ος - 13ος αιώνας), στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης,για την έκθεση "Η Δόξα του Βυζαντίου",υπογράφτηκε χτες μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου και του διευθυντή του Μητροπολιτικού Μουσείου, Φιλίπ ντε Μοντεμπέλο.Η έκθεση (11/3 - 6/7/1997) περιλαμβάνει βυζαντινούς θησαυρούς από πολλές χώρες του κόσμου. Οπως είπε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ε. Βενιζέλος "η αξία των ελληνικών αντικειμένων υπολογίζεται γύρω στα 5,8 δισ. δραχμές. Τα έξοδα αποστολής βαρύνουν την αμερικανική πλευρά". Από χτες ο υπουργός Πολιτισμού πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, στα πλαίσια της οργάνωσης "εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής". Στην Ιταλία, όπου μετέβη χθες, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Β. Βελτρόνι και με τους μελετητές του νέου Μουσείου Ακρόπολης, Πασαρέλι και Νικολέτι.Σήμερα επισκέπτεται τη Βενετία και τη Δευτέρα το Παρίσι, για συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού. Μετά την επιστροφή του θα συγκαλέσει σύσκεψη φορέων για την "εξωτερική πολιτιστική πολιτική", βάσει σχετικής έκθεσης που έχει συνταχθεί. (σ.σ. Μήπως, ουσιαστικά, πρόκειται για πιο συστηματική απ' ό,τι στο παρελθόν... εξαγωγική πολιτιστική πολιτική, για πλουτισμό "εταίρων" και "συμμάχων" με τις αρχαιότητές μας;)

Ο υπουργός ρωτήθηκε εάν η προχτεσινή αγορά ελληνιστικού αντιγράφου μαρμάρινης κεφαλής του Μ. Αλεξάνδρου, από τον οίκο "Κρίστις", έναντι 66 εκατομ., είναι η αρχή μιας προσπάθειας αγοράς και άλλων θησαυρών που βρίσκονται στο εξωτερικό και απάντησε ότι "πρώτη προτεραιότητα είναι η επιστροφή".Αναφέρθηκε στα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τη "διεθνοποίηση" του θέματος στην Κοινότητα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σχετικά με την Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, την οποία κανείς υπουργός δε συγκάλεσε, δήλωσε ότι "θα" κληθεί να συνεδριάσει με την επιστροφή του από το εξωτερικό.

Συνέλευση και αρχαιρεσίες

Σε Τακτική Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες καλεί τα μέλη του το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου,την Κυριακή 3 τουΝοέμβρη,στο "Αμφι-Θέατρο" (Αδριανού 111, στην Πλάκα), στις 12μ. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Απολογισμός δράσης του ΔΣ για το διάστημα Νοέμβρης 1995 - Οκτώβρης 1996. Οικονομικός απολογισμός από 1/1/1995 μέχρι 31/12/1995. Εκλογή νέου ΔΣ και εκλογή νέων μελών Εξελεγκτικής Επιτροπής και εφόρων Δημοσίων Σχέσεων και Βιβλιοθήκης. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα γίνει οπωσδήποτε στις 11 του Νοέμβρη,στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν εγγράφως στα γραφεία του Κέντρου (Δημοκρίτου 17, τηλ. 3638.194), αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση, τουλάχιστον 5 μέρες πριν από τις 3/11/96.

"Οι ποιητές διαβάζουν Σεφέρη", τιτλοφορείται η σημερινή (9μμ) εκδήλω

"Οι ποιητές διαβάζουν Σεφέρη" τιτλοφορείται η σημερινή (9μμ) εκδήλωση τιμής στον ποιητή, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από το θάνατό του, που οργανώνουν στη "Στοά του Βιβλίου" το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Στην εκδήλωση, που θα συνοδεύουν μουσικά οι κιθαρίστες Βαγγέλη Μπουντούνης και Μάρω Ραζή και θα μεταδίδει ζωντανά το Τρίτο Πρόγραμμα, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ποιητές Κ. Αγγελάκη - Ρουκ, Γ. Βαρβέρης, Γ. Δάλλας, Δ. Δασκαλόπουλος, Ν. Δετζώρτζης, Ν. Ησαϊα, Ο. Καράγιωργα, Γ. Κοντός, Μ. Μουντές, Α. Παπαδάκη κ. ά.

Βραβείο σε Ελληνίδα
  • Το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Σταγόνα στον ωκεανό" της Ελένης Αλεξανδράκη κέρδισε η εξαίρετη ηθοποιός Αμαλία Μουτούση στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βαλαντόλιντ της Ισπανίας, που έγινε 18 με 26 του Οκτώβρη. Σημειώνουμε ότι η ταινία αυτή, που αποκλείστηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε 11 διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει, εκτός από το "Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Ποιότητας", συνολικά τρία διεθνή βραβεία. Το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στην ταινία "Χάμσουν" του Γιαν Τρόελ, δόθηκε στον διάσημο ηθοποιό Μαξ φον Σίντοφ.
Πενηντάχρονο αφιέρωμα

Αφιέρωμα στον ντοκιμαντερίστα Βασίλη Μάρο διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας.Τίτλος του "50 χρόνια Μάρος".Συγκεκριμένα εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ), στις αίθουσες του Μουσείου Κινηματογράφου (Κανάρη 1), φωτο-κινηματογραφική έκθεση.Οπως τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "πενήντα χρόνια ο Μάρος, με τη φωτογραφική ή την κινηματογραφική του μηχανή, καταγράφει με κινηματογραφικά επίκαιρα, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ του ό,τι συμβαίνει ή αναταράζει μια ευρύτερη περιοχή στον πλανήτη μας. Τα αποτυπωμένα στο ψυχρό σελιλόιντ γεγονότα αποτελούν, για τις επερχόμενες γενιές, ανεξάντλητη πηγή ιστορικών πληροφοριών και αισθητικής απόλαυσης".

Στο πρόγραμμα των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών περιλαμβάνεται η ταινία "Η τραγωδία του Αιγαίου" (5/11).

Καταδικάστηκε για κλεμμένους πίνακες του Γκίκα

Σε φυλάκιση 3 χρόνων με πενταετή αναστολή καταδικάστηκε χτες από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας ο συλλέκτης Ι. Περδίου, στο σπίτι του οποίου είχαν βρεθεί 19 πίνακες του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα. Οι πίνακες είχαν κλαπεί τη χρονική περίοδο 1/3/1988 μέχρι 15/3/1989 από την οικονόμο του ζωγράφου, Μαρία Νουσάκ, που επίσης έχει καταδικαστεί σε 6ετή κάθειρξη από το ίδιο δικαστήριο. Για τον Περδίου είχε διαχωριστεί η δίκη λόγω ασθένειας.

Το δικαστήριο επέβαλε την παραπάνω ποινή στον συλλέκτη μόνο για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, απαλλάσσοντάς τον από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ο ίδιος είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 8 χρόνια κάθειρξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ