ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Βιριδιάνα

Η υπέροχη κλασική ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ "Βιριδιάνα" είναι η καλύτερη ταινία που προβάλλεται απόψε στα κανάλια. Η Βιριδιάνα είναι μια νεαρή δόκιμη μοναχή, που έχει έναν και μοναδικό συγγενή, τον θείο της, Δον Χάιμε. Ο Δον Χάιμε ζει απομονωμένος σ' ένα κτήμα, από την πρώτη νύχτα του γάμου του, όταν πέθανε η γυναίκα του. Θα ζητήσει να δει την ανιψιά του, αλλά βλέποντάς τη θα του θυμίσει τη γυναίκα του και θα την ερωτευτεί τρελά. Αυτός θα είναι και ο λόγος, που λίγο πριν η νεαρή αναχωρήσει, θα τη βάλει να φορέσει το νυφικό και θα της ρίξει υπνωτικό στον καφέ της, επιχειρώντας να τη βιάσει. Την άλλη μέρα θα της πει ψέματα, ότι τη βίασε και η νέα θα το σκάσει αναστατωμένη. Μετά από λίγο, όμως, θα μάθει ότι ο θείος της κρεμάστηκε από ένα δέντρο και γεμάτη ενοχές θα γυρίσει πίσω για να ζήσει στο κτήμα του. Εκεί θα καταφτάσουν και ο γιος του θείου του με την ερωμένη του. Η Βιριδιάνα για να εξιλεωθεί, θα γίνει μια φιλάνθρωπος γυναίκα, δίνοντας στέγη και τροφή στους ζητιάνους. Η "Βιριδιάνα", όπως λέει ο ίδιος ο Μπουνιουέλ, γεννήθηκε από μια οπτασία που είχε στην εφηβεία του. Οταν ήταν δεκατεσσάρων ετών ήταν ερωτευμένος με τη βασίλισσα της Ισπανίας, Βικτωρία - Ευγενία. Η ηρωίδα του Μπουνιουέλ, εγκαταλείποντας τη μοναχική ζωή, θα προσπαθήσει να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και μέσα από τη φιλανθρωπία να εξιλεωθεί. Οι ρακένδυτοι, όμως, που θα φιλοξενήσει, στο τέλος θα επαναστατήσουν. Πρωταγωνιστούν οι Φρανσίσκο Ράμπα, Σίλβια Πινάλ, Φερνάντο Ρέι, Μαργαρίτα Λοθάνο και Βικτόρια Θίνι (ΕΤ-1 23.15).

6 - 8 ΕΝΟΨΕΙ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Με τον Γιάννη Χατζηγεωργίου.

9 - 10 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις και επίκαιρες παρεμβάσεις. Με τους: Βάλια Δρακωνάκη και Κώστα Καραχάλιο.

10 - 11 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11 - 12 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Με τον Δάνη Παπαβασιλείου.

12 - 13 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13 - 14 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μία εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Με την Αννα Μπαλλή.

14 - 16 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902", στα σημαντικότερα γεγονότα της μέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Με την Μάρω Φωτάκη.

16 - 17 ΕΝΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Η αθλητική εκπομπή του "902". Με τους: Θ. Λαζαρίδη - Δ. Μαχαίρα.

17 - 18 ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ειδήσεις, σχόλια, παρουσιάσεις. Ο,τι χρειάζεται να γνωρίζετε απ' τον χώρο του κινηματογράφου. Με τον Θανάση Λαζαρίδη.

18 - 19 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Μια εκπομπή παρακολούθησης των πολιτιστικών γενόμενων, που κρίνει, ενημερώνει, σχολιάζει και προτείνει. Επιμέλεια - παρουσίαση Πέρσα Λάρδη και συνεργάτες.

19 - 20 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ Οι καλλιτέχνες συζητούν με τον Στέφανο Ψαραδάκο, για το έργο τους, τον πολιτισμό, και τον ρόλο της τέχνης στην κοινωνία μας.

20 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα το ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

22 - 23 ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ Η Αντέλλα Μέρμηγκα επιλέγει και διαβάζει από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

23 - 24 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιμέλεια Δ. Κουτζμανίδης.

24 - 2 ΟΚΤΑΝΑ Ενα άνευ ορίων ROCK ταξίδι, παρέα με τους ποιητές. Με την Ελένη Μαυρούλη και τον Αγγελο Νταλαχάνη.

2 - 3 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό, αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια: Στέφανος Ψαραδάκος.

3 - 4 Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ... χωρίς λόγια. Επιμέλεια: Δημήτρης Κουτζμανίδης.

4 - 6 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

"Εξηγήσεις" για τα ανήλικα

Παροχή εξηγήσεων για τον τρόπο που κάλυψαν, από τα δελτία ειδήσεων, την υπόθεση του μικρού Λευτέρη, ζήτησε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA, STAR, ΣΚΑΪ, Κανάλι 5 και TV Μακεδονία, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οι εκπρόσωποι των εν λόγω σταθμών παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ. Ηδη, πριν από μερικές μέρες, το ΕΣΡ είχε ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς τις κασέτες με τα δελτία ειδήσεων, που αφορούσαν στην τραγική ιστορία του οχτάχρονου παιδιού. Σχετική απόφαση δεν έλαβε χτες το ΕΣΡ. Ζήτησε, όμως, από τους εκπροσώπους των καναλιών, να υποβάλουν υπομνήματα για το θέμα αυτό, μέχρι την Παρασκευή 8 Νοέμβρη, οπότε η απόφαση θα ληφθεί τη μεθεπόμενη, ίσως, βδομάδα. Επιπλέον εξηγήσεις ζητήθηκαν από το ΣΚΑΪ, για τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης της Χαράς Βεντούρη και των παιδιών της. Το ΕΣΡ θα αποφανθεί εάν, τελικά, ο τρόπος που καλύφθηκαν οι υποθέσεις αυτές προσβάλουν και πλήττουν τους ανήλικους.

Εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ, STAR και ΣΚΑΪ θα υποβάλουν υπομνήματα και για τη μετάδοση "ροζ τηλεφώνων", αφού παραβαίνοντας το νόμο συνεχίζουν να μεταδίδουν ροζ διαφημίσεις.

Το ΕΣΡ, μετά από τα δημοσιεύματα του Τύπου και τη διάσταση, που πήρε η παραχώρηση του θωρηκτού "Αβέρωφ" σε τηλεοπτικό σταθμό, για να παρουσιάσει την πρωινή του εκπομπή, ζήτησε να δει τις κασέτες της εκπομπής. Ετσι, ο ΑΝΤΕΝΝΑ θα στείλει την εκπομπή "Πρωινός καφές", που παρουσίασε η Ελένη Μενεγάκη, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, από το ιστορικό πλοίο, "Αβέρωφ".

"Νέα" ενημερωτική ΕΡΑ-1

Με νέα ενημερωτική φυσιογνωμία, ξεκινά από τη Δευτέρα 4 του Νοέμβρη το πρόγραμμά του το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Φιλοδοξεί, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι της ΕΡΑ, να είναι το πρώτο ραδιόφωνο που δε θα περιορίζει το πρόγραμμά του στην "αλληλοδιαδοχή πανομοιότυπων εκπομπών, πολιτικής φλυαρίας", αλλά ένα ραδιόφωνο που θα προσπαθήσει να έχει διαφορετικές εκπομπές, οι οποίες θα "προσεγγίζουν πολυεδρικά την πολυεδρική πραγματικότητα".

Το Πρώτο Πρόγραμμα στο καινούριο του πρόγραμμα εγκαινιάζει καθημερινή συνεργασία με μεγάλα δημόσια ραδιοφωνικά δίκτυα της Ευρώπης, όπως με το BBC και με την "Ντόιτσε Βέλε". Καθιερώνεται, επίσης, καθημερινή ανασκόπηση του διεθνούς Τύπου, ενώ εκπομπές για τις διεθνείς εξελίξεις εντάσσονται και στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. Παράλληλα με την ενημέρωση, η ΕΡΑ-1 θα προσφέρει στους ακροατές και εκπομπές με πολλή μουσική. Μουσικές εκπομπές εντάσσονται σε ειδικές μουσικές ζώνες του προγράμματος. Ευτύχημα, όμως, είναι ότι συνεχίζεται η ενδιαφέρουσα εκπομπή το "Θέατρο της Κυριακής", με ηχογραφήσεις από το αρχείο της ΕΡΑ, αλλά και με νέες ηχογραφήσεις έργων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Η Σίλβια Πινάλ και ο Φερνάντο Ρέι πρωταγωνιστούν στη "Βιριδιάνα"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ