ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Ο κινηματογράφος είναι "είδος" πρώτης ανάγκης

- Πώς εξηγείται το γεγονός πως μόνο το ΚΚΕ έχει απασχολήσει τη Βουλή, και όχι μόνον μια φορά, για τα ζητήματα του κινηματογράφου; Γιατί τα άλλα κόμματα αδιαφορούν για το θέμα;

- Τη σιωπή τους δεν τη μεταφράζω σαν αδιαφορία. Πιστεύω ότι αυτή η έλλειψη "ενδιαφέροντος" που - φαινομενικά - παρατηρείται είναι ακριβώς το πολιτικό στίγμα τους, γενικά, για τον πολιτισμό και ειδικά για τον κινηματογράφο. Ο κινηματογράφος, όπως είναι γνωστό - και όπως, άλλωστε, τονίζεται και στην ερώτηση του ΚΚΕ - είναι "το κομμάτι εκείνο της "εικόνας", που από τη φύση του, από τον τρόπο δημιουργίας, αλλά και από τον τρόπο που ο θεατής φτάνει κοντά του και επικοινωνεί μαζί του, μπορεί να είναι χώρος αντίστασης απέναντι στη φτήνια, τον ελιτισμό και το ψέμα". Και ακριβώς, αυτή η "ιδιότητα" του κινηματογράφου είναι που τον κάνει εχθρικό στη συντήρηση. Επομένως "σωστά" - σύμφωνα με την πολιτική τους - πράττουν τα άλλα κόμματα και σωστά, επίσης, πράττει και το ΚΚΕ, που προβάλλει και στη Βουλή την κινηματογραφική τέχνη και τους δημιουργούς της. Το αντίθετο θα ήταν έκπληξη!

- Πώς κατά τη γνώμη σας, μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική και από ποιους;

- Δε θα πρωτοτυπήσω! Τα πράγματα ανήκουν σε αυτούς που τα αγαπάνε. Οσοι, λοιπόν, αγαπούν τον κινηματογράφο, δημιουργοί, ηθοποιοί, τεχνικοί, κριτικοί, αλλά και οι θεατές, για να μην πω κυρίως αυτοί, θα πρέπει να απαιτήσουν σεβασμό, από την πολιτεία και τους υπεύθυνους, σε μια τέχνη που αναστάτωσε την ανθρωπότητα, που άλλαξε την κοινωνία και τις ανθρώπινες συνειδήσεις. Η "εικόνα" γενικά και ο κινηματογράφος ειδικά λειτουργούν καταλυτικά πάνω στον άνθρωπο. Αυτό το "μέσον" επικοινωνίας, παρ' όλες - και κόντρα - στις τρικλοποδιές και την παρέμβαση του κεφαλαίου στην εξέλιξή του, έχει πολλές φορές φτάσει σε μοναδικές κορυφώσεις αισθητικές και συγκίνησης. Εχει δημιουργήσει μικρά και μεγάλα αριστουργήματα, απ' αυτά που κάνουν περήφανο τον άνθρωπο και προωθούν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Απαιτείται, λοιπόν, απ' όλους να ιδωθεί ο κινηματογράφος σαν είδος πρώτης ανάγκης! Δεν πρόκειται για διασκέδαση. Πρόκειται για ένα ακόμα "αλφάβητο"! - Ποια κινηματογραφική πολιτική, κατά τη γνώμη σας, χρειάζεται για να καλυφθούν οι απαιτήσεις και οι σημερινές ανάγκες, για να υπάρξειπραγματικά εθνικός λαϊκός κινηματογράφος;

- Θα πω, μόνο, πως επιβάλλεται μια πολιτική οραμάτων. Πραγματικών οραμάτων και όχι λεκτικών σχημάτων! Πρέπει να γίνει ένας εθνικός σχεδιασμός. Προσοχή στις λέξεις. Λέω εθνικός και όχι εθνικιστικός - αυτά τα πράγματα οι πονηροί καιροί, σκόπιμα, τα συγχέουν - που θα αγκαλιάζει όλο το φάσμα της κινηματογραφικής διαδικασίας. Θα ξεκινάει από την παιδεία - προπαντός την παιδεία - θα προχωράει στην υλικοτεχνική υποδομή, στην παραγωγή και την προβολή της ταινίας. Και, βέβαια, θα λαβαίνει σοβαρά υπόψη τους ανθρώπους του κινηματογράφου και τις ανάγκες τους. Από αυτή τη διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λείπει η γνωριμία με τον παγκόσμιο προοδευτικό κινηματογράφο, με ανταλλαγές αμοιβαίου πολιτιστικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Α. Ε.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο αφιέρωμα για τα 50χρονα του ΔΣΕ. Σήμερα, το μέτωπο Βρετανών, ντόπιας αντίδρασης και κουίσλιγκς κατά του ΕΑΜ, μετά την Απελευθέρωση (σελίδες 8-9).

ΖΑ''ΙΡ: Σοβαρός κίνδυνος για τους πρόσφυγες. Οι σφοδρές συγκρούσεις που διαδραματίζονται εδώ και μέρες έχουν οδηγήσει σε απόγνωση το προσωπικό του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων αρωγής που βρίσκονται στην περιοχή (σελίδα 11).

ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗ απεργία σε όλα τα εργοστάσια της ΑΓΕΤ και συλλαλητήριο στην Αθήνα, πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι του ομίλου, απαιτώντας να μην πουληθεί το πακέτο των μετοχών της Εθνικής στους Ιταλούς (σελίδα 14).

ΣΚΗΝΕΣ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στήνουν από την ερχόμενη βδομάδα οι απολυμένοι της GOOYD YEAR, που ταυτόχρονα εξαγγέλλουν και άλλες κινητοποιήσεις (σελίδα 14).

ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα των εργαζομένων στη ΜΙΣΚΟ και τη "Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων", έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 15).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ έφερε ο πολυήμερος αγώνας των μαθητών του 1ου και 2ου ΤΕΛ Μυτιλήνης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δεσμεύτηκε ότι μέχρι 31 του Δεκέμβρη θα λειτουργήσει το κτίριο εργαστηρίων του σχολείου τους και 4-6 λυόμενες αίθουσες (σελίδες 22 - 23).

ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ φορέων των πεδινών χωριών της περιοχής συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού Αρτας και τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από την πολιτεία (σελίδα 25).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Εξευτελιστικές οι αμοιβές στους γιατρούς. Το διπλασιασμό των τακτικών αποδοχών προτείνει ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Υποσχέσεις για βελτίωση της "καθημερινότητας" από τον υφυπουργό Υγείας... (σελίδα 27).ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ και Οικολογία: Αφορμή για το σημερινό σημείωμα οι δηλώσεις της υπουργού Αιγαίου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου "Για τα πουλιά του Αιγαίου" από την Ορνιθολογική Εταιρεία, περί "Μεσογειακής ασπίδας του περιβάλλοντας στα νησιά" (σελίδα 28).

ΑΠΟΦΑΣΗ που ανοίγει το δρόμο για αλλαγή της χρήσης της "Ροτόντας" και παράδοσης του μνημείου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, πήρε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος (σελίδα 29).

ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: Ντέρμπι κορυφής ΠΑΟ - ΑΕΚ αύριο στο ΟΑΚΑ κι ένα είναι σίγουρο. Ο ηττημένος θα τύχει της γενικότερης αμφισβήτησης (σελίδα 35).ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ της κατασκευής του αεροδρομίου Σπάτων από τη γερμανική "Χόχτιφ" δεν έχει τελειωμό... Οι Γερμανοί αποκομίζουν τεράστια υπερκέρδη δεκάδων δισ. δρχ., υπογράφοντας πρωτοφανείς και κατάφωρα επαχθείς συμβάσεις με τους Ελληνες υπεργολάβους (σελίδα 36).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ