ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΕΒΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Αύξηση του ποσοστού της παράταξης που υποστηρίχτηκε από τη ΔΗΚΕΒΕ

Την ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα, σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να ανατραπεί η ασκούμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, υπογράμμισε ο Αλέκος Σπύρου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Νομού Ιωαννίνων (ΟΕΒΕ Ν. Ιωαννίνων), στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια του διοικητικού απολογισμού της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας την περασμένη Τετάρτη.

Στην ομιλία, επισημάνθηκε ότι η τριετία που πέρασε ήταν, από τη μία, τριετία συσσώρευσης και όξυνσης των προβλημάτων των ΜΜΕ και, από την άλλη, τριετία μεγάλων κινητοποιήσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο προσπάθησε, όσο ήταν δυνατόν, να αποκαλύψει τις βαθιές αιτίες αυτής της κρίσης, που είναι η πλήρης απελευθέρωση της οικονομίας της αγοράς, η ακολουθούμενη από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις πολιτική εισοδηματικής λιτότητας που επιβάλλει το πρόγραμμα "σύγκλισης".Διαμόρφωσε τεκμηριωμένες προτάσεις με τη βοήθεια και της Γενικής Συνομοσπονδίας για την πλειοψηφία των προβλημάτων του χώρου. Επίσης συμμετείχε με πολύμορφες δραστηριότητες σε τοπικές, περιφερειακές, πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρ' όλες τις παραπάνω κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έλυσε κανένα πρόβλημα των ΕΒΕ, πέρα από ορισμένες μικρομεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε. Ολα τα παραπάνω, τονίστηκε στην ομιλία, καταδεικνύουν ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χρειάζεται όμως αυτοί να ενταθούν και να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα, σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο. Σ' αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες, τονίστηκε η ανάγκη επιμονής στο συντονισμό της δράσης των ΕΒΕ με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και άλλους χώρους που θίγονται από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η Ομοσπονδία θα διεκδικήσει με τους αγώνες της μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Την εκπόνηση εθνικού προγράμματος ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των ΜΜΕ, με άμεση εφαρμογή κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών.
  • Αποκατάσταση της βιοτεχνικής χρηματοδότησης με τη λειτουργία της 197/ΑΝΕ και θέσπιση νέου χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης των ΜΜΕ.
  • Αμεση κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων, του 35% και του δημοτικού φόρου 5%, καθώς και ριζική αλλαγή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και στις συντάξεις, για την τόνωση της αγοράς.
  • Περιορισμούς στην ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων (απαγόρευση πολυπαρουσίας, ενιαίο ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας 40 ωρών για όλους, αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού κλπ.).
  • Πραγματική προστασία της επαγγελματικής στέγης και αναστολή των συνεπειών από την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου.
  • Διασφάλιση, θεσμική και οικονομική, του κοινωνικού και δημοσίου χαρακτήρα των ασφαλιστικών ταμείων των ΕΒΕ (ΤΑΕ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ), με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Καθιέρωση του πόρου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Αποτελέσματα εκλογών

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου έχουν ως εξής:

  • "Αγωνιστική Ενότητα" (πρόσκειται στη ΔΗΚΕΒΕ): 3 έδρες με ποσοστό 33%,έναντι ποσοστού 29% που είχε την προηγούμενη φορά.
  • "Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση" (υποστηρίχτηκε από τη ΔΑΚΜΜΕ): 5 έδρες με ποσοστό 41%,έναντι 5 εδρών που είχε πριν με ποσοστό 48%.
  • "Ομοσπονδία για την Ανάπτυξη" (υποστηρίχτηκε από την ΠΑΣΚΕΒΕ): 3 έδρες με ποσοστό 26%,έναντι 3 εδρών που είχε πριν με ποσοστό 23%.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΒΕΕ είναι τα παρακάτω:

  • "Αγωνιστική Ενότητα": 2 αντιπρόσωποι με ποσοστό 38,5%.
  • "Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση": 1 αντιπρόσωπος με ποσοστό 25,5%.
  • "Ομοσπονδία για την Ανάπτυξη": 1 αντιπρόσωπος με ποσοστό 36%.
Μόνη λύση η αντίσταση

Του Γιώργου Χατζηγεωργίου, υποψηφίου στις αρχαιρεσίες για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Οι αρχαιρεσίες, την Κυριακή 3 Νοέμβρη, για την ανάδειξη νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιούνται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για το παρόν και το άμεσο μέλλον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων απειλείται με κλείσιμο. Η πτώση του τζίρου, εξαιτίας των πολυκαταστημάτων και της σκληρής λιτότητας, που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στα πλαίσια των εντολών των Βρυξελλών και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η άγρια φορολόγηση με τα "αντικειμενικά κριτήρια", το 35%, τα υπέρογκα ενοίκια και οι εξώσεις μετά την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και οι κύριες αιτίες στην πορεία του αφανισμού μας.

Τώρα, με τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων το Σάββατο το απόγευμα, περιμένουμε την κατάργηση και της κυριακάτικης αργίας για να είναι ελεύθερο το πεδίο για την πλήρη κυριαρχία τους. Ετσι, λοιπόν, όσοι μας καλλιεργούν τις αυταπάτες για καλύτερες μέρες διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα. Και τα γεγονότα δεν είναι άλλα από τον όσο γίνεται πιο γρήγορα αφανισμό μας.

Η αντίσταση ενάντια σ' αυτήν την καταστροφική πολιτική είναι η μοναδική λύση. Και εδώ ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων μας πρέπει να αναδεικνύεται ως βασικός παράγοντας, για να αντιδράσουμε αγωνιστικά, συντονισμένα και ενωμένα. Εν τούτοις ο συνδικαλιστικός χώρος των εμπόρων χαρακτηρίζεται από κατάσταση χειμερίας νάρκης. Καθοδηγούμενος επί δεκαετίες με σκοπιμότητες που προσδιόριζαν οι πολιτικές συγκυρίες κατέληξε να κυριαρχείται από συναδέλφους που υποκύπτουν στο πολιτικό κατεστημένο, κρύβοντας την αλήθεια για το πού μας οδηγούν.

Υστερα από αυτά, αρνούμαι να συμμετέχω σε ψηφοδέλτιο με συναδέλφους που είναι οι ίδιοι και χτες και σήμερα. Θέτω υποψηφιότητα σαν μεμονωμένος και ζητώ από τους συναδέλφους να συμβάλουν με την ψήφο τους στην αντιστροφή αυτής της πορείας.

Για μια Ομοσπονδία, που θα αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων εμπόρων και όχι υπηρέτη των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων. Είμαι βέβαιος πως οι συνάδελφοι αντιπρόσωποι θα κάνουν το καθήκον τους.

ΕΜΠΟΡΙΟ: Στο Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να εισαχθεί η εταιρία "Σφακιανάκης ΑΕΒΕ", αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας στην Ελλάδα της 4ης σε μέγεθος ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας "SUZUKI MOTOR CO". Η εταιρία υπέβαλε αίτηση εισόδου στην Κύρια - τη "μεγάλη" - Αγορά και αναμένει απάντηση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου. Εκτός από τη "SUZUKI", η "Σφακιανάκης" εισάγει και εμπορεύεται λεωφορεία και φορτηγά. Μεταξύ των κυριότερων πελατών της περιλαμβάνονται ο ΟΑΣΑ, ο ΟΑΣΘ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, οι Ενοπλες Δυνάμεις, ΟΤΑ κ. ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Σφακιανάκης" παρουσίασε άνοδο του τζίρου της κατά 45% το 1995 και 20% το 1996, ενώ κατατάσσεται στην 1η θέση από άποψης κερδοφορίας των εταιριών αυτοκινήτων και στην 50ή θέση στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Τριάντα απολύσεις είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πρόσφατης χρεοκοπίας του επιχειρηματία Χατζή, που ελέγχει τις εταιρίες "GLOBE" και "COSMOS". Σε ανακοίνωσή του, ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι όλες του οι επιχειρήσεις ...λειτουργούν πλέον κανονικά.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Υποχώρηση του επιπέδου των τιμών και αύξηση της συναλλακτικής κίνησης σημειώθηκε τον Οκτώβρη στο Χρηματιστήριο σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του προηγούμενου μήνα. Σύμφωνα με το δελτίο της Ιονικής Τράπεζας, ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 3,3% έναντι του τέλους του Σεπτέμβρη, ενώ ο τζίρος στην Κύρια Αγορά διαμορφώθηκε σε 191,3 δισ. δρχ. περίπου, έναντι 172,5 δισ. δρχ. το Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ, στην τελευταία του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΧΑΑ ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισαγμένης εταιρίας "Εριουργία 3Α" κατά 126 εκατ. δρχ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία συστήματος δανεισμού μετοχών, στα πλαίσια της νομιμοποίησης του "αέρα".

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Υπερκαλύφθηκε κατά 4 φορές η έκδοση μετατρέψιμων χρεογράφων στο εξωτερικό ύψους 21 δισ. δρχ. της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, ανάμεσα στους επενδυτές περιλαμβάνονται πολύ μεγάλα ονόματα του διεθνούς τραπεζικού και επενδυτικού χώρου. Οι μετοχές που θα τους αναλογούν θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις κάτω του 1% του μετοχικού κεφαλαίου. Εκτιμάται ότι η επιτυχία της έκδοσης θα έχει ευρύτερες προεκτάσεις για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία γενικότερα, καθώς για πρώτη φορά διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην Κύπρο και το νόμισμά της.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες ξέρουν να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ