ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κερδίζει έδαφος η μεταβατική λύση Βαρβιτσιώτη

Μεγαλώνει ο κύκλος στελεχών που ζητάει την "τρίτη λύση". Απομονώνεται περισσότερο ο Μ. Εβερτ, ενώ έντονα παρενέβη στα εσωκομματικά και ο Κ. Μητσοτάκης

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στη ΝΔ και στη διαμάχη χρησιμοποιούνται πλέον όλα τα μέσα, που περιλαμβάνουν αλληλοκατηγορίες για χτυπήματα κάτω από τη μέση, δυναμική παρέμβαση του επίτιμου προέδρου Κ. Μητσοτάκη και συλλογή υπογραφών για συνεννόηση των "βαρόνων" του κόμματος.

Εν μέσω αυτής της αντιπαράθεσης, κυοφορείται ήδη η "τρίτη λύση" στο όνομα του Γ. Βαρβιτσιώτη, τον οποίο αρκετά στελέχη προτείνουν για μεταβατικό πρόεδρο μέχρι το συνέδριο, το οποίο σύμφωνα με τη λύση αυτή πρέπει να μετατεθεί για ένα χρόνο. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι υπέρ της λύσης Βαρβιτσιώτη τάχθηκε ανοιχτά χτες με συνέντευξή της στον "9.84" η Ντ. Μπακογιάννη, μέλος της ομάδας των "τριών", παρά το ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Σουφλιάς δε συμφωνεί με τη λύση, επιμένοντας για οριστικό ξεκαθάρισμα σε "γνήσιο" συνέδριο τον Ιούνη.

Στην ίδια κατεύθυνση της "τρίτης λύσης" που θα προκύψει από συνεννόηση των "βαρόνων" κινούνται και αρκετοί βουλευτές των δύο πλευρών, οι οποίοι ήδη διακινούν κείμενο υπογραφών που απευθύνεται στα κορυφαία στελέχη καλώντας τα σε κοινή σύσκεψη για την άρση του αδιεξόδου.

Θορυβημένος ο Μ. Εβερτ από τις εξελίξεις, συγκάλεσε χτες το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αλλά δε βρήκε τη στήριξη που ήθελε καθώς στελέχη που μετείχαν στη συνεδρίασή του ζήτησαν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου, θέτοντας έτσι στον Μ. Εβερτ το πρόβλημα ηγεσίας που ο ίδιος δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει. Η συνεδρίαση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα και γι' αυτό θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε και θέμα διαγραφής των ακραίων "διαφωνούντων".

Οι εξελίξεις στη ΝΔ οξύνθηκαν ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο με τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ "συνέβησαν αθλιότητες" και πρέπει "όλοι χωρίς εξαίρεση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας". Πήραν όμως ιδιαίτερη τροπή με το δημοσίευμα της"Απογευματινής της Κυριακής" ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα προκειμένου το κόμμα να βγει από την κρίση. Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, ο οποίος το χαρακτήρισε"παντελώς ανακριβές και υποβολιμαίο", προσθέτοντας μάλιστα με νόημα ότι "εγώ δε φυγομάχησα ποτέ στη ζωή μου και φυσικά δε θα φυγομαχήσω και τώρα".

Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες στον "Αδέσμευτο Τύπο" είπε ότι η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει κρίση "που να είναι και θανάσιμη", ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα κάνει τις προτάσεις του. Φάνηκε όμως να μη συμφωνεί με την κίνηση για συνάντηση των "βαρόνων", λέγοντας ότι πρέπει"να βρούμε την επιβεβλημένη λύση και όχι να κάνουμε κουβέντες για να περνάει η ώρα.

Στο μεταξύ ο Γ. Σουφλιάς αρχίζει νέο κύκλο συνομιλιών με στελέχη του κόμματος, ενώ χτες ο Θ. Κασσίμης που στηρίζει τους "τρεις" είπε ότι η παραίτηση Εβερτ "είναι μονόδρομος".

ΠΑΣΟΚ
Επιχείρηση "εξουδετέρωσης" των λαϊκών αντιδράσεων

"Ομάδα εκτόνωσης και ενσωμάτωσης" των λαϊκών κινητοποιήσεων έχει συγκροτηθεί στα πλαίσια της... ηγετικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος

Σε μια τεράστια επιχείρηση, για να περάσει τα πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα και τον προϋπολογισμό του '97, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση. Στόχος είναι η εξουδετέρωση λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων και η εξασφάλιση, στο βαθμό του δυνατού, λαϊκής αποδοχής και συναίνεσης σε αυτά.

Ετσι, ενώ ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς έχει ήδη καταληχθεί και βρίσκεται καθ' οδόν προς το τυπογραφείο, αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η "απορρόφηση των κραδασμών", τόσο από τα συνδικάτα όσο και στο εσωκομματικό επίπεδο, λόγω αντανάκλασης των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα εμφανιστεί"ασυνεπής" στην προεκλογική εξαγγελία της περί μη επιβολής νέων φόρων, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, από το 1,6 τρισ. δρχ. επιπλέον έσοδα του προϋπολογισμού του '97, τα μισά, περίπου 868 δισ. δρχ. θα προέρχονται από έμμεσους (κυρίως) και άμεσους φόρους, το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζεται πυρετωδώς να προλάβει και να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις.

Για το σκοπό έχει συγκροτηθεί "άτυπα" στα πλαίσια της ηγετικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, μια "ομάδα εκτόνωσης" της λαϊκής δυσαρέσκειας, στην οποία μετέχουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, κυρίως οι Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης, Χρ. Πρωτόπαππας,καθώς και ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης.Τα στελέχη αυτά, συνεπικουρούμενα από κυβερνητικούς συνδικαλιστές, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να σπείρουν σύγχυση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με απώτερο σκοπό να εκτρέψουν τη λαϊκή αγανάκτηση σε ανώδυνες, για την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της, κατευθύνσεις.

Τα στελέχη αυτά εμφανίζονται σε πρώτη φάση, ως "υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων" και θεματοφύλακες των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, με εμφανή στόχο να καταγραφούν στη λαϊκή συνείδηση ως αμφισβητίες και διαφωνούντες, ώστε αργότερα, να μπορούν από καλύτερες θέσεις να προσεγγίζουν τους εργαζόμενους που αντιδρούν και να ενσωματώσουν την αγανάκτησή τους.

Ενδεικτική του ρόλου που έχουν αναλάβει τα παραπάνω στελέχη, μπορεί να θεωρηθεί η προχτεσινή δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη,ο οποίος, με αφορμή δημοσιεύματα που τον έφεραν να διαφωνεί και να αντιδρά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, διέψευσε κατηγορηματικά την αντιπαράθεσή του με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όμως, "δεν έχει διαμορφωθεί και ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις". Επίσης, επισημαίνει ότι οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού θα συζητηθούν σε κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ.

Δίπλα στα παραπάνω στελέχη, πλειοδοτούν σε "κοινωνική ευαισθησία" και οιΓερ. Αρσένης και Α. Τσοχατζόπουλος,οι οποίοι φιλοδοξούν να εκφράσουν την"εσωκομματική αντιπολίτευση" στο ΠΑΣΟΚ και να συνεισφέρουν για τον ίδιο σκοπό, αφού στο ελάχιστο δεν αμφισβητούν τις βασικές επιλογές του πρωθυπουργού στην οικονομία.

Επιχειρώντας να καλλιεργήσουν το έδαφος στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, διαδίδουν ότι... "δε θα θιγούν τα λαϊκά στρώματα" από τον προϋπολογισμό και ακόμη ότι οι φόροι που θα επιβληθούν θα έχουν "προοδευτικό χαρακτήρα" και θα στρέφονται κατά των "εύπορων τάξεων"!

Πράξη υποτέλειας

Με επιστολή του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναθέτει στο ΝΑΤΟ την περιγραφή των ελληνοτουρκικών διαφορών, προκειμένου να οδηγηθούν προς "επίλυση" στη Χάγη

Στο σκοτάδι - μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - που είναι σε θέση να εξασφαλίσουν οι μηχανισμοί της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, αναζητά η ελληνική κυβέρνηση τις διαδικασίες επάνω στις οποίες θα εξελιχθεί μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με την Αγκυρα.

Οι ενδείξεις και οι σχετικές πληροφορίες για τη δρομολόγηση συνομιλιών σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την κρίση της Ιμιας, βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη, όπως και οι πιέσεις της Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Οι διαβουλεύσεις αυτές κατέληξαν στο γνωστό "μορατόριουμ", που συμφώνησαν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων τους καλοκαιρινούς μήνες και σε μία άγνωστη,μέχρι την περασμένη Κυριακή, επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Στην επιστολή αυτή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Το Βήμα" και επιβεβαίωσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ζήτησε τη δημιουργία ενός "μόνιμου μηχανισμού ειρηνικής επίλυσης διαφορών ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ". Ο μηχανισμός αυτός, σύμφωνα με την "ιδέα" που κατέθεσε γραπτώς ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, θα οδηγεί - τελικά - προς επίλυση τις διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η επιστολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, συντάχτηκε και προωθήθηκε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα πριν τις εκλογές. Δηλαδή, ακριβώς τη στιγμή που ο Θ. Πάγκαλος, δημοκοπώντας ασύστολα, κατηγορούσε τον πρόεδρο της ΝΔ πως είναι έτοιμος να συζητήσει για την κατάρτιση του "καταλόγου" των ελληνοτουρκικών διαφορών, αυτός με την επιστολή του ανέθετε αυτή την καταγραφή στο ΝΑΤΟ!

Οπως παρατηρούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η επιστολή Πάγκαλου αποδεικνύει ότι η Αθήνα έχει αποδεχτεί τις αμερικανικές προτάσεις για την προώθηση στρατιωτικής φύσεως ελληνοτουρκικών συνομιλιών, οι οποίες είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με μικρό πολιτικό κόστος. Στόχος αυτών των συνομιλιών, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η προώθηση των ΜΟΕ και η περιγραφή των διαφορών, οι οποίες σύμφωνα με την επιστολή Πάγκαλου θα οδηγηθούν προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ από το οποίο ουσιαστικά η Αθήνα ζητά να μεσολαβήσει ώστε να καταγραφούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές έχει διακηρυγμένες θέσεις, οι οποίες δε συμφωνούν με τα ελληνικά συμφέροντα.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για τη μη αποδοχή από το ΝΑΤΟ του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου. Γνωστές είναι επίσης οι διαθέσεις της συμμαχίας κατά του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Το ερώτημα, λοιπόν, που θέτουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι: Τι επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση από τη δημιουργία μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας εξέτασης των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσα στο πλαίσιο της συμμαχίας, από τη στιγμή που είναι γνωστό πως τα συμφέροντα και οι τοποθετήσεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται να συμπίπτουν με τις θέσεις της Αγκυρας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ