Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πράξη υποτέλειας

Με επιστολή του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναθέτει στο ΝΑΤΟ την περιγραφή των ελληνοτουρκικών διαφορών, προκειμένου να οδηγηθούν προς "επίλυση" στη Χάγη

Στο σκοτάδι - μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - που είναι σε θέση να εξασφαλίσουν οι μηχανισμοί της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, αναζητά η ελληνική κυβέρνηση τις διαδικασίες επάνω στις οποίες θα εξελιχθεί μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με την Αγκυρα.

Οι ενδείξεις και οι σχετικές πληροφορίες για τη δρομολόγηση συνομιλιών σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την κρίση της Ιμιας, βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη, όπως και οι πιέσεις της Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Οι διαβουλεύσεις αυτές κατέληξαν στο γνωστό "μορατόριουμ", που συμφώνησαν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων τους καλοκαιρινούς μήνες και σε μία άγνωστη,μέχρι την περασμένη Κυριακή, επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Στην επιστολή αυτή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Το Βήμα" και επιβεβαίωσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ζήτησε τη δημιουργία ενός "μόνιμου μηχανισμού ειρηνικής επίλυσης διαφορών ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ". Ο μηχανισμός αυτός, σύμφωνα με την "ιδέα" που κατέθεσε γραπτώς ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, θα οδηγεί - τελικά - προς επίλυση τις διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η επιστολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, συντάχτηκε και προωθήθηκε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα πριν τις εκλογές. Δηλαδή, ακριβώς τη στιγμή που ο Θ. Πάγκαλος, δημοκοπώντας ασύστολα, κατηγορούσε τον πρόεδρο της ΝΔ πως είναι έτοιμος να συζητήσει για την κατάρτιση του "καταλόγου" των ελληνοτουρκικών διαφορών, αυτός με την επιστολή του ανέθετε αυτή την καταγραφή στο ΝΑΤΟ!

Οπως παρατηρούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η επιστολή Πάγκαλου αποδεικνύει ότι η Αθήνα έχει αποδεχτεί τις αμερικανικές προτάσεις για την προώθηση στρατιωτικής φύσεως ελληνοτουρκικών συνομιλιών, οι οποίες είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με μικρό πολιτικό κόστος. Στόχος αυτών των συνομιλιών, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η προώθηση των ΜΟΕ και η περιγραφή των διαφορών, οι οποίες σύμφωνα με την επιστολή Πάγκαλου θα οδηγηθούν προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ από το οποίο ουσιαστικά η Αθήνα ζητά να μεσολαβήσει ώστε να καταγραφούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές έχει διακηρυγμένες θέσεις, οι οποίες δε συμφωνούν με τα ελληνικά συμφέροντα.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για τη μη αποδοχή από το ΝΑΤΟ του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου. Γνωστές είναι επίσης οι διαθέσεις της συμμαχίας κατά του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Το ερώτημα, λοιπόν, που θέτουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι: Τι επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση από τη δημιουργία μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας εξέτασης των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσα στο πλαίσιο της συμμαχίας, από τη στιγμή που είναι γνωστό πως τα συμφέροντα και οι τοποθετήσεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται να συμπίπτουν με τις θέσεις της Αγκυρας;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ