ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλατιά αλληλεγγύη στους συνταξιούχους
  • Αύριο οι συγκεντρώσεις σε οχτώ πόλεις
  • Συμμετέχει η ΠΕΑΕΑ, ενώ συμπαρίστανται η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων του ΟΤΕ

Με μηνύματα αλληλεγγύης, συμπαράστασης και συμμετοχής από όλες τις γωνιές της χώρας ετοιμάζονται οι συνταξιούχοι για τις αυριανές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας.

Τις συγκεντρώσεις, που θα γίνουν σε οχτώ πόλεις, οργανώνουν οι Ομοσπονδίες του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ και προσκαλούν και τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις να πάρουν μέρος σ' αυτές, γιατί τα προβλήματά τους είναι κοινά. Ηδη η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΝΑΤ έχει δηλώσει το αγωνιστικό "παρών", ενώ χτες η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων με τηλεγράφημά της προς τις τρεις Ομοσπονδίες εκφράζει τη συμπαράστασή της "στα δίκαια αιτήματα, που είναι και αιτήματα όλων των συνταξιούχων και εργαζομένων". Επίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων του ΟΤΕ με χτεσινό του τηλεγράφημα εκφράζει την ολόψυχη συμπαράστασή του στη δίκαιη διεκδίκηση των αιτημάτων των συνταξιούχων.

Στην Αθήνα θα γίνει η παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 9.30 π.μ.

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ με χτεσινή ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στην κινητοποίηση των συνταξιούχων, που είναι "θύματα και αυτοί της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας". Επίσης καλεί τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, πολλοί από τους οποίους είναι και συνταξιούχοι, να πάρουν μαζικά και αγωνιστικά μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος.

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. Τα συνταξιουχικά σωματεία του Πειραιά με ανακοίνωσή τους καλούν τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, ώστε να "βουίξει η πλατεία". Επίσης η Α Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ καλεί τους συνταξιούχους αντιστασιακούς του Πειραιά, της Νίκαιας, του Κερατσινίου, του Κορυδαλλού, της Δραπετσώνας, του Περάματος και της Σαλαμίνας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ώρα 10.30 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιουχικών σωματείων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ θα γίνει στον κινηματογράφο "Γαλαξίας" της Λάρισας,ώρα 10 πμ.

Στην Καβάλα θα γίνει η συγκέντρωση των συνταξιουχικών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Εργατικό Κέντρο, ώρα 10.30 πμ. Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ροδόπης θα δρομολογήσει πούλμαν για τη συγκέντρωση της Καβάλας. Η αναχώρηση θα γίνει την Πέμπτη, ώρα 8 πμ, απ' το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ των Ιωαννίνων οργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ώρα 11 πμ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων Λέσβου οργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης,ώρα 10 πμ, και καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν όλοι μέρος.

Η συγκέντρωση στην Πάτρα θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,ώρα 11 πμ, και θα πάρουν μέρος όλα τα σωματεία.

Η παγκρήτια συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου,ώρα 10 πμ.

Υγεία υποταγμένη στη σύγκλιση

Στους οικονομικούς περιορισμούς, που είναι απαγορευτικοί, αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

Πολιτική που υπακούει στους οικονομικούς περιορισμούς του προγράμματος σύγκλισης θα εφαρμόσει στην υγεία η κυβέρνηση, όπως προκύπτει απ' τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Γείτονας, αν και δεν έκανε ευθεία αναφορά στο πρόγραμμα σύγκλισης, το περιέγραψε με σαφήνεια λέγοντας ότι στο ΕΣΥ υπάρχουν εξωγενή και ενδογενή προβλήματα. Στα εξωγενή προβλήματα ο υπουργός Υγείας περιέλαβε τους οικονομικούς περιορισμούς που είναι απαγορευτικοί και δεν επιτρέπουν υπερβάσεις πάνω από ένα όριο - ενώ κατά τα άλλα η κυβέρνηση ευαγγελίζεται την ανάπτυξη του ΕΣΥ. Οταν ρωτήθηκε απ' τους συνδικαλιστές για τις δαπάνες του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας, ο υπουργός απάντησε γενικώς ότι θα είναι ανεβασμένες, αλλά επανέλαβε και τα περί νοικοκυρέματος και ακριβής βιοϊατρικής τεχνολογίας. Επίσης, όταν ρωτήθηκε για τα χρέη των νοσοκομείων και την πρόταση δανεισμού για την αποπληρωμή τους, ο Κ. Γείτονας απάντησε ότι το μελετά, ενώ για το θέμα της αύξησης των νοσηλίων είπε ότι πρόκειται να συγκροτηθεί Επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα και θα αποφασίσει η κυβέρνηση με βάση το πόρισμά της.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο είπε ότι θα περιλαμβάνει στοιχεία απ' τα προηγούμενα σχέδια, αλλά και "νέες ιδέες" και θα αφορά τρεις τομείς: Τη δημόσια υγεία, το ΕΣΥ και το φάρμακο.

Οταν όμως ρωτήθηκε απ' τους συνδικαλιστές, για το τι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για τους επιμέρους τομείς, οι απαντήσεις ήταν στο "θα το δείτε". Επίσης, πρόσθεσε ότι πρόθεσή του είναι να φέρει το νομοσχέδιο πριν τις γιορτές.

Η ΑΔΕΔΥ έθεσε στον Κ. Γείτονα ορισμένα ζητήματα της υγειονομικής και φαρμακευτικής τους περίθαλψης, όπως η κάλυψη των εξόδων της ορθοδοντικής περίθαλψης, των γυαλιών και της συμμετοχής τους στα φάρμακα.

Συγκεκριμένες απαντήσεις όμως δεν πήραν.

Ουσιαστικό μήνυμα κατά των ναρκωτικών

Μήνυμα ελπίδας, μπροστά στο κατακλυσμό αρνητικών πληροφοριών για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, δίνει ένας χώρος όπου νέοι άνθρωποι προσπαθούν να κερδίσουν τη ζωή και να δώσουν νόημα σ' αυτή αξιοποιώντας όλο το δυναμισμό τους. Πρόκειται για μία από τις καλλιτεχνικές ομάδες του Θεραπευτικού Προγράμματος "Στροφή", που συμμετείχε σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα "Καράβια στη θάλασσα". Τα δύο πρώτα βραβεία απένειμε το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας σε δύο παιδιά του Προγράμματος, τον Ανδριανό Σωτήρη και την Παυλίνα Δούκα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο. Η "Στροφή" καλεί και άλλους φορείς και οργανισμούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας, προκειμένου να εκφραστούν οι νέοι και να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες οι οποίες θα προάγουν τη ζωή.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Η "λίστα" δε μειώνει τις δαπάνες

Στοιχεία από τον Πειραιά παρουσίασε χτες ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος

Χωρίς μελέτες βιοϊσοδυναμίας, που θα τεκμηριώνουν επιστημονικά την επιλογή των φαρμάκων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί λίστα, υποστηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά.Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Αθανασίου τάχθηκε υπέρ του Εθνικού Συνταγολογίου και ισχυρίστηκε πως πρέπει να είναι στη διάθεση του ελληνικού λαού κάθε φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. "Δε γνωρίζουμε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των φαρμάκων. Με ποια λογική αποκλείονται φάρμακα από τη λίστα και δε διατίθενται στους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους;", τόνισε. Αναφερόμενος, δε, στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η εφαρμογή λίστας είναι μέτρο περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, έφερε παράδειγμα το υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Πειραιά, που, ενώ εφαρμόζει λίστα, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 17,5%, σε αντίθεση με άλλα ασφαλιστικά ταμεία στον Πειραιά, τα οποία δεν εφαρμόζουν λίστα και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 12%.

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά στα υποκαταστήματα στρατιωτικών φαρμακείων, τα οποία επαναλειτούργησαν "χωρίζοντας τους Ελληνες ασφαλισμένους σε δύο κατηγορίες". Κι αυτό, σύμφωνα με το Σύλλογο, συμβαίνει διότι τα υποκαταστήματα στρατιωτικών φαρμακείων προσφέρουν σε κάθε φέροντα βιβλιάριο του δημοσίου φάρμακα με συμμετοχή του ασφαλισμένου μόλις 5%, αντί του προβλεπομένου από το νόμο 25%, ενώ πουλάνε όλα τα υπόλοιπα είδη σε μειωμένες τιμές.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Απόκαμαν οι δύο παιδίατροι στο νοσοκομείο

Θα κάνουν μόνο τις εφημερίες που προβλέπονται από το νόμο. Το θέμα έφερε στη Βουλή, με ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας

Μόνο τις εφημερίες, που προβλέπονται από το νόμο, αποφάσισαν, την περασμένη εβδομάδα, να καλύπτουν οι δύο γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας. Παρότι πριν πέντε μήνες προκηρύχτηκαν δύο θέσεις παιδιάτρων για το νοσοκομείο, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί οι αιτήσεις για τις προσλήψεις από την αρμόδια επιτροπή. Το θέμα έφερε στη Βουλή, με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα,ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας.Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρει ότι η Παιδιατρική Κλινική καλύπτει τις ανάγκες όλου του νομού και εφημερεύει σε 24ωρη βάση. Τα τελευταία έντεκα χρόνια καλύπτουν τις ανάγκες δύο παιδίατροι, ενώ, με βάση τον κανονισμό, θα έπρεπε να είναι πέντε παιδίατροι.

"Η όλη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου", τονίζει ο Β. Μπούτας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας τι μέτρα θα πάρει, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την πρόσληψη των δύο παιδιάτρων, αλλά και για να καλυφθούν άμεσα όλες οι θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου.

Συναντήσεις του Ν. Γκατζή

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Ν. Γκατζής συναντήθηκε με το σύλλογο εργαζομένων και τον πρόεδρο κ. Βαρβούλη του νοσοκομείου Βόλου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα.

Ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι η πολιτική υγείας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και του κράτους πρόνοιας και ότι αποφασιστικό ρόλο στην πορεία, για να μην καταλυθεί τελείως το κράτος πρόνοιας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο ο αγώνας των εργαζομένων.

Η υγεία στις μυλόπετρες της Σύγκλισης

Βασικό αίτημα των συνταξιούχων είναι η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ