ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένα "πυρά"

Σωματεία από πολλές περιοχές της χώρας οργανώνουν την Τρίτη, στην Αθήνα, συλλαλητήριο κατά της ανεργίας, των απολύσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης

Βήμα συντονισμού της δράσης τους κατά της ανεργίας των απολύσεων, της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, κάνουν πρωτοβάθμια σωματεία από διάφορες περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο επίκεντρο της πιο σφοδρής επίθεσης, διοργανώνοντας από κοινού συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, την Τρίτη 12 Νοέμβρη στις 4μμ, στην πλατεία Κάνιγγος.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, "εδώ και πολύ καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης για την παραγωγική μηχανή της χώρας. Δεκάδες επιχειρήσεις, εργοστάσια και κλάδοι ολόκληροι δέχονται σοβαρά πλήγματα από την ασύδοτη δράση του μονοπωλιακού και πολυεθνικού κεφαλαίου. ΛΑΡΚΟ, ΜΙΣΚΟ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΑΔΕΛΚΑΝ, ΑΓΕΤ, ΠΕΣΙΝΕ, ΜΙΝΙΟΝ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, "Βαμβακουργία Βόλου", ΒΙΟΠΑΛ, ΖΗΜΕΝΣ, ΔΡΑΓΟΥΝΗΣ, ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, GOOD YEAR, ΒΕΛΚΑ, "Ελληνική Υφαντουργία Γιαννιτσών", ΔΑΡΙΓΚ, ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων",είναι ένα δείγμα, όπου οι εργαζόμενοι αγωνιούν, ανησυχούν και αναρωτιούνται μέχρι πού θα πάει η κατάσταση".

Η εργοδοσία - συνεχίζουν - ενθαρρημένη από την πολιτική της κυβέρνησης, είτε χτυπά εργασιακά δικαιώματα όπως το ωράριο στο χώρο του εμπορίου, είτε ουσιαστικά διαλύει παραγωγικούς κολοσσούς, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, είτε απολύει δεκάδες εργαζόμενους όπως γίνεται στη ΜΙΣΚΟ, είτε μεταφέρει δραστηριότητες στο εξωτερικό, είτε μετατρέπει εκατοντάδες εργαζόμενους σε μερικά απασχολούμενους, όπως γίνεται στη "Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων" κ.α.

Τα σωματεία επισημαίνουν πως η κυβέρνηση έχει πρωταρχικές ευθύνες και χαρακτηρίζουν τη δήλωση της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου"ανταγωνισμός υπάρχει, όποιος επιζήσει" (!) μεσαιωνική αντίληψη που τροφοδοτεί την ασυδοσία του μονοπωλιακού και πολυεθνικού κεφαλαίου.

Κύρια αιτήματα των σωματείων είναι: Παραγωγική ανασυγκρότηση στη βιομηχανική βάση της χώρας, με χάραξη κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, κόντρα στις επιθυμίες των μονοπωλίων και στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Μάαστριχτ. Ανασυγκρότηση του ΟΑΕ και χάραξη πολιτικών για τη στήριξη και ανάπτυξη κολοσσών, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΣΟΦΤΕΞ κ.ά. Να μπει φραγμός στις απολύσεις και τη μερική απασχόληση. Να θεσμοθετηθεί ανθρώπινο ωράριο στο εμπόριο, όπως ζητάνε τα σωματεία του εμπορίου και να σταματήσει το αίσχος του ωρομίσθιου και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Να αναλάβει επιτέλους η ΓΣΕΕ τις ευθύνες της, παίρνοντας θέση και ρόλο στον αγώνα.

Τέλος, καλούν σωματεία, εργαζόμενους, νεολαία, να στηρίξουν το συλλαλητήριο της Τρίτης και να εκφράσουν την ενεργητική αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εκτός επιδότησης εκατοντάδες άνεργοι!

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου, ζητούν με επιστολή τους, για την Τρίτη 12 του μήνα,έξι σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,προκειμένου να ενημερώσουν τον υπουργό για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ζώνης.

Στην κοινή επιστολή τους τα έξι σωματεία τονίζουν ότι η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος πλήττει χιλιάδες εργαζόμενους τα τελευταία δυο χρόνια. Ενας περιορισμένος αριθμός εργαζομένων (500), από όλες τις ειδικότητες, δεν μπορούν να πάρουν από τον ΟΑΕΔ το έκτακτο εποχιακό επίδομα ανεργίας, γιατί δεν έχουν πραγματοποιήσει το 1995 τα 50 ημερομίσθια που απαιτούνται. "Είναι κοινωνικά άδικο - τονίζεται - και απάνθρωπο να μην πάρουν το επίδομα εκείνοι οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την ανεργία με τον χειρότερο τρόπο.Για το 1996 με υπουργική απόφαση σφραγίστηκαν τα βιβλιάρια ασθενείας για τους άνεργους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, για να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο και για το 1997".

Ψήφος με γνώμονα τα συμφέροντα

Η ΔΕΣ για τις εκλογές στην ΕΑΒ

Για την ανάδειξη των δυο εκπροσώπων τους στο ΔΣ της ΕΑΒ ψηφίζουν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Στις εκλογές συμμετέχει η "Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση",η οποία, με ανακοίνωσή της, απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους της, με γνώμονα τα συμφέροντά τους και "σπάζοντας τα παραταξιακά στεγανά".

"Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - τονίζει - μπορούν εάν θέλουν να είναι το "αυτί" και το "μάτι" των εργαζομένων στα διάφορα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μπορούν να προωθήσουν τις θέσεις των εργαζομένων σ' αυτά, να δώσουν τις πρώτες μάχες "προκάλυψης" στο ΔΣ, να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν στους αγώνες που απαιτούνται για να διαφυλαχτούν η φύση και η αποστολή της ΕΑΒ και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτή...".

Με τη λογική αυτή, η ΔΕΣ συμμετέχει στις εκλογές, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ψευδεπίγραφο "ενιαίο" ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ και της ΑΣΚ, γιατί έχει διαφορετικές θέσεις και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΑΒ και για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, που "άμεσα ή έμμεσα οι προαναφερόμενες παρατάξεις θα υπηρετήσουν".

Από τις κινητοποίησεις των εργαζομένων στη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων

Στάση κατά της αποβιομηχάνισης

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, κήρυξε για τις 18 του Νοέμβρη, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας,αντιδρώντας στην αποβιομηχάνιση της περιοχής, που τελευταία έχει πάρει δραματική τροπή. Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας ζητά να επιλυθούν τα προβλήματα σε μια σειρά επιχειρήσεις, όπως η "Χαλυβουργική" που βρίσκεται στα πρόθυρα του λουκέτου, η "ΠΥΡΚΑΛ", που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κ.ά.

Συνέλευση ηλεκτρολόγων

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιεί την Τρίτη 12 Νοέμβρη, στις 5μμ, η Ενωση Ηλεκτρολόγων Αττικής.Η Συνέλευση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και θα έχει σαν θέματα: Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Ενωσης.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση, καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν καθολικά τόσο στη Συνέλευση, όσο και στις αρχαιρεσίες, επισημαίνοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης του σωματείου, στις σημερινές δυσμενείς εξελίξεις για τους εργαζόμενους.

Οπως σημειώνεται, στα δυο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές, συνεχίστηκε και εντάθηκε η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, ενώ σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η πολιτική αυτή θα είναι ακόμα πιο σκληρή σε βάρος των εργαζομένων. Ταυτόχρονα - επισημαίνεται - γίνεται προσπάθεια από τον ΣΕΒ και το διεθνές κεφάλαιο να καταργηθούν μια σειρά εργατικά δικαιώματα και την κατεύθυνση αυτή εξυπηρετεί με την πολιτική της η κυβέρνηση.

Υπογραμμίζει τις προσπάθειες του σωματείου σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τη συμμετοχή του στο συντονισμό δράσης σωματείων της Αθήνας, καθώς και την ενεργή συμπαράσταση σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών που πάλευαν για το δίκιο τους. Καταλήγοντας, καλεί σε συσπείρωση γύρω απ' το σωματείο και σε αγώνα για την ανατροπή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ
Εγγύηση για να συνεχιστεί η μαχητική πορεία

Θερμό ταξικό χαιρετισμό σε όλους τους μεταλλεργάτες,που ψηφίζουν αυτές τις μέρες στο συνδικάτο τους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών" και τονίζει ότι σε αντίξοες συνθήκες της ανεργίας, των καθημερινών εκβιασμών και πιέσεων των εργολάβων, οι μεταλλεργάτες αντιστέκονται για να υπερασπιστούν κατακτήσεις και δικαιώματα. Δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για να βγει το Συνδικάτο πιο δυνατό και συσπειρωμένο μέσα από τη διαδικασία των αρχαιρεσιών.

Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά ολοκληρώνονται την Κυριακή 10 του μήνα,ενώ από προχτές οι κάλπες είναι ανοιχτές όλη τη μέρα. Στην ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Ενότητας" τονίζεται ότι η μαζική προσέλευση εκατοντάδων μεταλλεργατών τις πρώτες μέρες των αρχαιρεσιών, δημιουργεί ένα κλίμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και προδικάζει ότι χιλιάδες μεταλλεργάτες με την κρίση τους, τη βούλησή τους, με την αγωνιστική ψήφο τους, θα χαράξουν μια νέα λαμπρή σελίδα για το εργατικό κίνημα του Πειραιά."Χαραγμένη - τονίζεται - είναι η απογοήτευση στα πρόσωπα ορισμένων που πίστεψαν ότι με τη λασπολογία, τις συκοφαντίες και τις πλάτες των εργολάβων - που τους βοήθησαν να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια - θα μπορούσαν να καταφέρουν πλήγματα στο συνδικάτο! Ολη τους η αγωνία εξαντλείται στην απομάκρυνση των μεταλλεργατών, να μην κατέβουν να ψηφίσουν... Τους έχει γίνει έμμονη ιδέα να συρρικνώσουν αυτό το συνδικάτο".

Τέλος, η "Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών" καλεί τους μεταλλεργάτες να απομονώσουν τη διασπαστική, υπονομευτική στάση όσων υπηρετούν συμφέροντα και σκοπιμότητες σε βάρος της Ζώνης. Να υπερασπιστούν τη Ζώνη και το δικαίωμα στη δουλιά. Να υπερψηφίσουν την "Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών" για να συνεχίσει η αγωνιστική πορεία του συνδικάτου.

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, κηρύχτηκαν γενικά υποχρεωτικές ο
  • Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, κηρύχτηκαν γενικά υποχρεωτικές οι Συλλογικές Συμβάσεις για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ιματισμού,του τεχνικού προσωπικού που απασχολείται στα θέατρα,των εργατοτεχνιτών κυτοποιίας και χαρτοκιβωτίων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ