ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτοί δεν προσκύνησαν

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας απάντησαν αιρετοί που τιμούν τη λαϊκή ψήφο, εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, φορείς και κάτοικοι στη φιέστα της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της ΤΑ

Την ώρα που η πλειοψηφία των αιρετών δημοσιοποιούσε την υποταγή της στην εξουσία του μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη, με τη συμμετοχή της στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στο Μέγαρο Μουσικής, αγωνιστές δήμαρχοι, εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, φορείς, δημότες, διαδήλωναν έξω από το Μέγαρο: "Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι στο ξεπούλημα του περιβάλλοντος, της παιδείας, όχι στην προσπάθεια επιβολής και νέων φόρων στους δημότες". Την ώρα που οι αιρετοί επέλεγαν να συμμετέχουν στη φιέστα της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ και του προέδρου της, Δ. Αβραμόπουλου, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες φώναζαν "Οχι άλλη κοροϊδία". Στο πλευρό τους, όπως ήταν αυτονόητο, και οι οχτώ κομμουνιστές δήμαρχοι, στων οποίων το αρχικό κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανταποκρίθηκαν. Εξω από το Μέγαρο, μαζί με τους κομμουνιστές δημάρχους, τους εργαζόμενους και τους πολίτες, έδωσαν "παρών" μόνο οι δήμαρχοι Ρέντη και Καλυβίων, Δημήτρης Ιωακειμίδης και Γιάννης Φιλίππου αντίστοιχα, καθώς και νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορες πόλεις.

"Οχι" στην πρόκληση

Οι συγκεντρωμένοι έστειλαν μήνυμα αντίστασης στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας και της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, που προωθεί τη συρρίκνωση της ΤΑ, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και επιβάλλει νέα βάρη στους πολίτες. Εστειλαν μήνυμα αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων της κοινωνικής ζωής, του πολιτισμού, της παιδείας, των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), στη μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Κατήγγειλαν την απόφαση της ΚΕΔΚΕ να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής, να επικυρώσει, δηλαδή, την υποταγή της στον Λαμπράκη, να αποδεχτεί αποφάσεις που χαρίζουν ελεύθερους χώρους των δήμων στο μεγάλο κεφάλαιο. "Κανείς μας δεν πρέπει να μείνει αδρανής σ' αυτή την πρόκληση", τόνιζαν, με ανακοίνωσή τους, που μοιράστηκε και χτες, στη συγκέντρωση, οι κομμουνιστές δήμαρχοι Ταύρου Π. Βακαλόπουλος, Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος, Ελληνικού Κ. Κορτζίδης, Ζεφυρίου Κ. Λιάρος, Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, Σκοπέλου Στ. Περίσης, Βύρωνα Ν. Ρογκάκος, Λυκόβρυσης Χρ. Σκαμάκης.

"Αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση, σε ιδιωτικοποιήσεις. Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέρ του δημότη, της πόλης", ήταν το μήνυμα που έστειλαν στη συγκέντρωση τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης. "Οχι στις απολύσεις συμβασιούχων, στη φορομπηχτική πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις", απαίτησαν αντιπροσωπείες σωματείων εργαζομένων από διάφορους δήμους. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Πάρκου Ελευθερίας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται: "Ο κ. Λαμπράκης προσπαθεί να νομιμοποιήσει στα μάτια της κοινής γνώμης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κερδοσκοπική συνεδριακή δραστηριότητα του Μεγάρου, με τη διοργάνωση σ' αυτό συνεδρίων, όπως αυτό της ΚΕΔΚΕ".

Κάλεσμα σε αγώνα

Σε αγώνα για τη λύση των τοπικών προβλημάτων, σε αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική - με την οποία συμμορφώνεται και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - που στερεί πόρους από την ΤΑ και τους πολίτες, για να τα παραχωρεί στους κεφαλαιούχους, κάλεσε εργαζόμενους και πολίτες ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος.Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, εκ μέρους της ΤΑ, σημείωσε: "Μπροστά στη λαίλαπα που σαρώνει τις κατακτήσεις της ΤΑ, η ΚΕΔΚΕ αντιδρά με εκδηλώσεις εντυπωσιασμού, με φιέστα υποταγής στο ναό του Λαμπράκη, νομιμοποιεί άτομα και πράξεις που συρρικνώνουν την ΤΑ. Η πολιτική που πριμοδοτεί τους κεφαλαιούχους και αφαιρεί από τους ΟΤΑ, αποτελεί περιφρόνηση για το θεσμό της ΤΑ. Σ' αυτή την εξέλιξη δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς, καθώς η δύναμη της ΤΑ είναι το αρραγές μέτωπο ενάντια στην κεντρική εξουσία". Παράλληλα κάλεσε όλους να πούνε "όχι" στη φιέστα ενθρόνισης του Λαμπράκη, να συνεχίσουν και σήμερα τον αγώνα, με τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο, έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Πλατύ μέτωπο

Τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών σημείωσε ο αντιπρόεδρός της, Δ. Αγκαβανάκης.Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, κάλεσε εργαζόμενους, κατοίκους και φορείς να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα ενάντια στα σχέδια εκχώρησης δημοτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες, στα σχέδια εκχώρησης του πολιτισμού, του πρασίνου, της παιδείας στους χορηγούς, στους "Λαμπράκηδες". Χαιρετισμό, εκ μέρους της ΠΟΕ ΟΤΑ απηύθυνε και ο πρόεδρός της, Νώντας Λαμπράκης,σημειώνοντας πως η συγκέντρωση στέλνει στην ΚΕΔΚΕ μήνυμα αγωνιστικότητας, αντίστασης στις επιλογές εκείνες που οδηγούν σε συρρίκνωση της ΤΑ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες συλλόγων εργαζομένων του Νομού Βοιωτίας και του Δήμου Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αττικής κατά της ελεγχόμενης στάθμευσης, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κολωνακίου - Λυκαβηττού "Ο Λυκαβηττός".

Απαράδεκτη μεθόδευση

Την άρνησή τους να συνηγορήσουν στη νομιμοποίηση των δεκάδων αυθαιρεσιών του συγκροτήματος Λαμπράκη και να συμμετέχουν στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στο Μέγαρο, όπως επέλεξε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, δήλωσαν με τη συμμετοχή τους στο χτεσινό συλλαλητήριο, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις τους στο "Ρ":

Λεωνίδας Αυδής,βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα": "Η πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στο χώρο ακριβώς που γίνεται μια επίθεση του συγκροτήματος Λαμπράκη στους ελεύθερους χώρους της Αθήνας είναι μια καθαρή πρόκληση. Ηρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε και να δείξουμε ότι εκτός από τους πανηγυρισμούς υπάρχει ένας κόσμος που αντιστέκεται και θέλει να προστατεύσει τα κοινά αγαθά".

Βέρα Νικολαϊδου,πρώην δήμαρχος Νίκαιας: "Θεωρούμε απαράδεκτο το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ να ξεκινά στο Μέγαρο Μουσικής με τυμπανοκρουσίες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπαίνει από την πλαϊνή πόρτα. Δεν τόλμησαν να περάσουν μέσα από τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους της ΤΑ. Δε θα συμφωνήσουμε να καταντήσει η ΤΑ ένας μεταπράτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ένας φορομπήχτης για τους εργαζόμενους".

Γιώργος Γιώγος,δήμαρχος Πετρούπολης: "Η σημερινή κινητοποίηση δηλώνει την εναντίωσή μας στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής, το οποίο συνδέθηκε με αμαρτωλές λύσεις για την κυβέρνηση υπέρ του Λαμπράκη. Η παρουσία μας εδώ δηλώνει την αντίστασή μας στον ασφυκτικό εναγκαλισμό της ΤΑ από την κυβέρνηση και στην ιδιωτικοποίηση που της χτυπά την πόρτα".

Γιάννης Λάπας,πρόεδρος ΔΣ Ζεφυρίου: "Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την άρνησή μας στο "σόου" που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής και την αντίδρασή μας στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών και τη μη απόδοση των οφειλών του δημοσίου στην ΤΑ".

Γιάννης Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος: "Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών των δήμων, αντιστεκόμαστε στα "άλλα κέντρα εξουσίας" που παίρνουν αποφάσεις για την ΤΑ. Το Μέγαρο Μουσικής είναι ένα τρανό παράδειγμα εκχώρησης πολιτιστικών δικαιωμάτων του λαού στον Λαμπράκη, με τις παρεμβάσεις του οποίου έχει καταστραφεί ένας ολόκληρος χώρος πρασίνου της Αθήνας".

Κώστας Κορτζίδης,δήμαρχος Ελληνικού: "Η απόφαση και εμμονή της ΚΕΔΚΕ να ξεκινήσει το συνέδριο στο Μέγαρο δείχνει την ανταπόκρισή της στα κελεύσματα της κυβέρνησης για παραπέρα χειροτέρευση της ΤΑ. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για ένα μέτωπο ενάντια σε αυτή την πολιτική".

Αγάπιος Σαχίνης,επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης": "Η επιλογή αυτή είναι άλλη μια απόδειξη των σχέσεων της εξάρτησης της κυβέρνησης και της ΚΕΔΚΕ με το "καρτέλ" Λαμπράκη - Κόκκαλη και της προσπάθειάς τους να εγκλωβίσουν την ΤΑ. Πιστεύουμε ότι ο λαός θα αναπτύξει ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι στις όποιες αντιλαϊκές πολιτικές".

Παναγιώτης Μακρύς,επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής: "Βρίσκομαι εδώ για να φωνάξω για τα δίκαια αιτήματα της ΤΑ και των εργαζομένων σε αυτήν, που αντιδρούν στη λαίλαπα που "έρχεται" από την ΕΕ. Δυστυχώς, βλέπουμε την Αυτοδιοίκηση να μην παλεύει για τα προβλήματά της, καθώς πολλοί δήμαρχοι συμφωνούν με αυτή την πολιτική και δεν αντιδρούν".

Παναγιώτης Βακαλόπουλος,δήμαρχος Ταύρου: "Αντί για ένα συνέδριο μάχης, έχουμε μια απλή "παράτα". Η συγκεκριμένη επιλογή της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες του Λαμπράκη και του παρέχει στήριγμα να προχωρήσει και σε άλλες μορφές καταπάτησης".

Νίκος Ρογκάκος,δήμαρχος Βύρωνα: "Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια του Λαμπράκη και του αμαρτωλού συγκροτήματός του να αλώσει τον πολιτισμό και την ΤΑ. Λυπούμαστε για τους κρατικούς παράγοντες, που σέρνονται από πίσω του σαν "κακόμοιρα" ανθρωπάκια, διατρανώνουμε τη θέλησή μας για μια άλλη ΤΑ". Σταμάτης Περίσης,δήμαρχος Σκοπέλου: "Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να μη συζητάμε για τα οξυμένα προβλήματα της ΤΑ και αντίθετα να ξεκινούμε με φιέστα, με εντελώς διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που έπρεπε να έχει το συνέδριό μας".

Σκαμάκης Χρήστος,δήμαρχος Λυκόβρυσης: "Διαμαρτυρόμαστε γι' αυτή τη φιέστα μέσα στο Μέγαρο. Είναι απαράδεκτο η ΤΑ να καθοδηγείται από τον Λαμπράκη. Επρεπε να "μπαίναμε" κατευθείαν στη συζήτηση".

Δημήτρης Ιωακειμίδης,δήμαρχος Ρέντη: "Θεωρώ μεγάλο λάθος να γίνει η έναρξη του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στο Μέγαρο. Η ΚΕΔΚΕ έπρεπε να είχε δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία σε ένα θέμα τόσο φορτισμένο και με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται".

Γιάννης Φιλίππου,δήμαρχος Καλυβίων: "Με τη σημερινή φιέστα φαλκιδεύεται το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και μεταφέρονται άλλα μηνύματα από αυτά που θα θέλαμε να στείλουμε".

Γιάννης Στρατηγός,γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ: "Οι εργαζόμενοι στην ΤΑ με τρίωρη στάση πανελλαδικά διατρανώνουν και καλούν τον ελληνικό λαό να αντισταθεί μαζί με τους εργαζόμενους στην πολιτική εκχώρησης δημοτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες. Πολιτική, που μοναδικό σκοπό έχει την αύξηση των κερδών των ιδιωτών και αποτέλεσμα να πλήττονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων της ΤΑ, να καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν και άλλους φόρους. Καλούμε την ΚΕΔΚΕ να πάρει αποφάσεις, ώστε να μην υλοποιούνται αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές".

Το χρονικό της ξεφτίλας...

Από νωρίς το πρωί, δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής, στην οδό "Π. Κόκκαλη" έχουν σταθμεύσει πέντε "κλούβες" της αστυνομίας. Ισχυρή αστυνομική δύναμη, συνεπικουρούμενη και από μονάδες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (οι γνωστοί"μαυροσκούφηδες"), παραταγμένη στην είσοδο του κτιρίου, απέναντι στους συγκεντρωμένους κομμουνιστές αιρετούς, εργαζόμενους και κατοίκους. Αυτούς που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, τη δημοτική φορολογία και την καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας από τον Χρ. Λαμπράκη.

Στις 10 πμ, αστυνομικοί, με τα σώματά τους, δημιουργούν διάδρομο - φράχτη από το δρόμο μέχρι την είσοδο του Μεγάρου. Προφανώς για να μην "ενοχληθούν" οι επίσημοι από τους συγκεντρωμένους. Οι κομμουνιστές αιρετοί διαμαρτύρονται. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος,εκείνη την ώρα, βρίσκεται στην είσοδο. Η πρώην δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", Βέρα Νικολαϊδου,του ζητά το λόγο για την κίνηση της αστυνομίας: "Είμαστε αιρετοί. Μήπως είμαστε και επικίνδυνοι;". Ο δήμαρχος Ελληνικού Κ. Κορτζίδης τον ρωτά: "Τι δουλιά έχει εδώ η αστυνομία;". Ο Δ. Αβραμόπουλος "απαντά": "Διαμαρτύρεστε για κάποια θέματα, αλλά εδώ είναι συνέδριο. Τι σχέση έχουν όσα σας απασχολούν, με το συνέδριο;". Οι συγκεντρωμένοι ξεσπούν: "Εχεις ευθύνες". Ο Δ. Αβραμόπουλος απομακρύνεται.

Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να απομακρύνουν και τα πανό διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.Με παρέμβαση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή,και κομμουνιστών δημάρχων, το πανό μένει στη θέση του.

Σκηνές "ροκ" αρχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη. Πίσω από τους αστυνομικούς η μπάντα του Δήμου Αθηναίων, με τις φανταχτερές κόκκινες ενδυμασίες της, τα χρυσά ξόμπλια και πλουμίδια, παιανίζει "εισαγόμενες", "σικ" μελωδίες (Liverpool, Cansas City, Texas και Tiger). Η στερεοφωνική εγκατάσταση των συγκεντρωμένων αντεπιτίθεται, αλλά με τραγούδια "μπανάλ" ("για το μεροδούλι και τη φαμελιά, στη δουλιά και τον αγώνα"). Η δημοτική μπάντα δεν τ' αφήνει "αναπάντητο". Ξαναπαιανίζει διεθνείς επιτυχίες, όλο και πιο δυνατά, για να μην ακούγονται οι "πληβείοι". Για να μην προσβληθεί η "αισθητική" των "πατρικίων".

Την ώρα που φτάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Αν. Φιλήνη,τον πλησιάζει για του δώσει ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Πάρκου. Ανδρες της ασφάλειάς του προσπαθούν "διακριτικά" να την εμποδίσουν. Με παρέμβαση του ίδιου του Κ. Στεφανόπουλου,επιτρέπεται τελικά στη δημοτική σύμβουλο να του δώσει την ανακοίνωση.

Κατά την είσοδο στο Μέγαρο, "ατσαλάκωτοι" υπάλληλοι, υπό την επίβλεψη ιδιωτικών αστυνομικών, αναγκάζουν τους συνέδρους να ανοίξουν τις τσάντες τους και να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα εκεί. "Για να μην "χτυπήσει" κάποιο όταν θα παίζει η "καμεράτα"". Οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών ολόκληρης της χώρας, το αποδέχονται. Αδιαμαρτύρητα και ανερυθρίαστα.

Η φιέστα αρχίζει. Ο Αλ. Κωστάλας προλογίζει την "καμεράτα", την ορχήστρα του Μεγάρου, που παίζει τον "Κλέφτικο" και τον "Ηπειρώτικο", από τους "Δώδεκα Ελληνικούς Χορούς" του Ν. Σκαλκώτα.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Εκείνη την ώρα δίνεται ξεκάθαρη απάντηση στο ουσιαστικό και όχι ρητορικό, πλέον, ερώτημα: "Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;". Ειδικότερα: ενώ μιλά ο Πρόεδρος, καθυστερημένοι σύνεδροι προσπαθούν να πάρουν τις θέσεις τους στα θεωρεία 8 και 9. "Ατσαλάκωτοι", πάντα, υπάλληλοι τους το απαγορεύουν. "Είναι ασέβεια να διακόψετε τον Πρόεδρο". "Δε θα μας κάνετε μαθήματα σεβασμού, είμαστε εκλεγμένοι". "Δεν μπορείτε να μπείτε. Είναι πάγια διαδικασία. Είναι το πρωτόκολλο". "Ποιο πρωτόκολλο; Ποια διαδικασία; Είναι το συνέδριό μας. Δεν είναι όπερα εδώ!" Οι υπάλληλοι του "σκοτεινού κυβερνήτη" ήταν αμείλικτοι. Τους άφησαν να μπουν μόνο όταν τελείωσε η ομιλία του Κ. Στεφανόπουλου. Ηταν υπάλληλοι του πραγματικού κυβερνήτη βλέπετε...

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Υπό τους ήχους ενός συλλαλητηρίου αντίστασης

Πλήθος φορέων διαδηλώνει σήμερα, στις 6 μμ, έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενάντια στην πρόσθετη φορολόγηση και τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των ΟΤΑ

Με κεντρικό σύνθημα "Αντισταθείτε στην πολιτική που ξεζουμίζει το εισόδημά μας. Πείτε ΟΧΙ στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε νέο φορομπηχτικό μηχανισμό",πλήθος φορέων διαδηλώνουν σήμερα, στις 6 το απόγευμα έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,όπου διεξάγονται οι εργασίες της δεύτερης μέρας του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που υλοποιεί κατευθύνσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με την οποία συμμορφώνεται η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, εργαζόμενοι και φορείς υψώνουν σήμερα φωνή αντίστασης και ανυπακοής. Υψώνουν το αίτημα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους δημότες και όχι για τους ιδιώτες, οργανώνονται και διεκδικούν την ύπαρξη μιας Αυτοδιοίκησης που θα διατηρεί τα λαϊκά, κοινωνικά και διεκδικητικά χαρακτηριστικά της. Λένε "όχι" στους νέους φόρους και τις ιδιωτικοποιήσεις που πρόκειται να αποφασιστούν ως κατεύθυνση για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν: Οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων, Πετρούπολης, Καματερού, Νέας Ιωνίας, Βύρωνα, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Κορυδαλλού, Ζεφυρίου, Θριάσιου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά, το Σωματείο Θερμαστολαδάδων Εμπορικού Ναυτικού "Στέφενσων", το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου "Προμηθέας", η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Αθήνας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.Στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει επίσης ότι θα συμμετέχουν, ακόμη, τα σωματεία εργαζομένων των Δήμων Κηφισιάς, Ιλίου, Μοσχάτου και το σωματείο εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ. Επίσης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ) του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας,ο Σύλλογος Διαχειριστών ΚΠΣ και το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων στους ΚΠΣ.

Τη συμμετοχή των οικοδόμων του Πειραιά στο αυριανό συλλαλητήριο δήλωσε και η Ενωση Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Πειραιά "Η Ενότητα", καθώς επίσης τα παραρτήματα Ηλιούπολης - Υμηττού και Γλυφάδας - Αργυρούπολης - Ελληνικού του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τα Σωματείο Συνταξιούχων Ηλιούπολης - Υμηττού, Μπραχαμίου - Αλίμου και Γλυφάδας - Αργυρούπολης - Ελληνικού και ο Σύλλογος Γυναικών Ελληνικού. Συμμετοχή έχουν δηλώσει, ακόμη, το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τα μέλη της να κάνουν το ίδιο. Με ανακοίνωσή της, επίσης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών - Εμπόρων Αθήνας (ΟΕΒΑ) καλεί τα σωματεία - μέλη της και τους χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους να δώσουν το "παρών" στο σημερινό συλλαλητήριο. "Απαιτούμε Αυτοδιοίκηση για όλους τους δημότες και όχι για τους ιδιώτες. Τα κοινωνικά αγαθά δεν είναι εμπόρευμα. ΟΧΙ νέα φορολογικά βάρη στους δημότες. Υπερασπιζόμαστε τον κοινωνικό και λαϊκό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης", σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΕΒΑ.

Να αντισταθούν στην πολιτική που ξεζουμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, να πουν ΟΧΙ στη μετατροπή της ΤΑ σε φορομπηχτικό μηχανισμό καλεί τα μέλη του το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής", απευθύνοντας, παράλληλα, πρόσκληση συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγάλεω "Πρόοδος", καλώντας τους συνέδρους να ακούσουν τη φωνή των δημοτών να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια επιβολής νέων φόρων όπως προστάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα καλεί τους κατοίκους του Αιγάλεω να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Με φιέστα υπέρ του Λαμπράκη η έναρξη

Με φιέστα στο Μέγαρο Μουσικής ξεκίνησε χτες το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Και από την πανηγυρική του έναρξη, ακόμα, φάνηκε η προθυμία της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσίας της Ενωσης για άσκηση φορομπηχτικής πολιτικής από τους δήμους, καθώς και η συμφωνία της με την κυβέρνηση, για ακόμα πιο πενιχρή επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η φιέστα είχε ένα και μόνο στόχο: Να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες του Χρ. Λαμπράκη στο Πάρκο Ελευθερίας, να δηλώσει την υποταγή και της Αυτοδιοίκησης στον "μέγα μάγιστρο". Στην υλοποίηση αυτού του στόχου δήλωσαν συμμετοχή και παρέστησαν στη φιέστα: αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας.Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρας,της ΝΔ Λεων. Κουρής και του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς.Ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας Β. Κουλουμπής.Οι νομάρχες Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης και Δυτικής Αττικής Περ. Παπαπέτρου.Ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος "ξέχασε" τα 720 δισ., που αυθαίρετα παρακρατά η κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους. Είπε πως η ΚΕΔΚΕ έχει υποστείλει τα αιτήματά της για αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων στην ΤΑ.Ζήτησε μόνο την απόδοση από την κυβέρνηση στους δήμους των κονδυλίων για το εκλογικό επίδομα και τα αναδρομικά του επιδόματος των 18.000, δηλαδή των χρημάτων που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει στους δήμους, αφού πρόκειται για επιδόματα η χορήγηση των οποίων αποφασίστηκε από την ίδια. Ταυτόχρονα, ενώ είναι γνωστό πως ο ίδιος δε διαφωνεί με την κυβερνητική κατεύθυνση για επιβολή πρόσθετων τοπικών φόρων με μία διπλωματικότατη φράση απαίτησε άμεση ρύθμιση για τα ίδια τέλη,πέταξε, δηλαδή, το "μπαλάκι" πίσω στην κυβέρνηση να νομοθετήσει αυτή την υποχρεωτική εφαρμογή φορομπηχτικής πολιτικής από τους δήμους.

Ζήτησε, ακόμα, να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Διοίκησης. Να ενοποιηθούν οι πόροι της ΤΑ, που διατίθενται από διάφορες πηγές του δημοσίου και να κατανέμονται με διαφάνεια. Τέλος, για να υπάρχει και μία "αγωνιστική" νότα στην ομιλία του, είπε πως οι αιρετοί θα απαντήσουν με αγώνες, αν υπάρξουν περικοπές στα χρήματα που παίρνουν. Μόνο που ξέχασε να αναφέρει πως σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο δε θα υπάρχουν άμεσα περικοπές - εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας - αλλά πρόσθεση κόστους στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης που εν τέλει καταλήγει να ισοδυναμεί με περικοπές χωρίς κανείς να μπορεί να τις χαρακτηρίσει άμεσα ως τέτοιες.

Χάλασε λίγο η μόστρα του Μεγάρου με τη χτεσινή διαδήλωση, αλλά ήταν μια καλή αρχή για τη συνέχεια...

Κι αυτοί παρακολούθησαν ευλαβικά την τελετουργία νομιμοποίησης του Λαμπράκη

Ο δήμαρχος Αθηναίων προσπαθεί να πείσει τους συγκεντρωμένους ότι δεν έχουν λόγο να διαδηλώνουν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ