ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρύ μέτωπο για την παιδεία

Συστράτευση εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και αύξηση των δαπανών. Συγκεντρώσεις τη Δευτέρα στο Περιστέρι και τον Κορυδαλλό. Παναθηναϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη

Σε κοινό μέτωπο, με στόχο τη διασφάλιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, συσπειρώνονται οι φορείς των εκπαιδευτικών, γονείς και εργαζόμενοι. Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να γίνουν συγκεντρώσεις στο Περιστέρι και τον Κορυδαλλό, ενώ την Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., πραγματοποιούν παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετέχουν η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, η Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΠΟΣΔΕΠ, η ΕΦΕΕ και η ΠΟΣΥΠ.

Χτες, εκπρόσωποι των φορέων αυτών παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τη σχετική διακήρυξη που συνυπογράφουν και με την οποία απαιτούν:

  • Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%. Στήριξη και αναβάθμιση της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
  • Κάλυψη τώρα των κενών διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες με διορισμούς με βάση την επετηρίδα, το μόνο δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα διορισμών.
  • Προώθηση του συνολικού εκδημοκρατισμού του εκπαιδευτικού συστήματος. Η ανάπτυξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να μη θίγει σε καμιά περίπτωση το εργασιακό καθεστώς του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και τον ενιαίο χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
  • Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση όλων των εργαζόμενων στο χώρο της εκπαίδευσης.
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης.
  • Στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου με υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή.
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση της υποχρεωτικής 12χρονης εκπαίδευσης.
  • Στήριξη της τεχνικο - επαγγελματικήςεΕκπαίδευσης στην προοπτική ενός ενιαίου λυκείου. Κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ και ενσωμάτωση της αρχικής κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Ριζική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, με στόχο την κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, γεγονός που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων. Οχι στις αυθαιρεσίες και παράνομες απολύσεις.
  • Κατάργηση των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου, των οποίων η λειτουργία οδηγεί στον αφελληνισμό της λυκειακής εκπαίδευσης.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, επιστάτες, φύλακες, γραμματείς κλπ.)
  • Πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών κατά τμήμα από 30 σε 20 (Δημοτικό) και από 35 σε 25 (Γυμνάσιο και Λύκειο).
Ανάγκη συσπείρωσης

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας, τόνισε ότι η ύπαρξη κενών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει γίνει πια θεσμικό φαινόμενο και ότι η φετινή χρονιά είναι αποκαλυπτική ως προς αυτό. Για τις απαράδεκτα χαμηλές δαπάνες για την παιδεία επισήμανε ότι η ελληνική οικογένεια χρειάζεται μέχρι και το 60% του προϋπολογισμού της για την εκπαίδευση των παιδιών της. Αναφερόμενος στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών έκανε λόγο για "μαύρη εργασία" αναφερόμενος ειδικότερα στους ωρομίσθιους καθηγητές. Για τους αναπληρωτές είπε ότι το 25% είναι κατ' ευφημισμόν αναπληρωτές και ότι όσο δε γίνονται κανονικοί διορισμοί ο Σεπτέμβρης θα χάνεται.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τ. Παπαχαραλάμπους,αναφερόμενος στα κενά στα σχολεία τόνισε ότι χρειάζεται γενναία αύξηση δαπανών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και έκανε λόγο για 8.000 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και άλλους τόσους στη δευτεροβάθμια, διατυπώνοντας το αίτημα για κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς. Παράλληλα, χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Παιδείας να αποδίδει στην ύπαρξη της επετηρίδας την κακοδαιμονία του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναφερόμενος τέλος στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε ότι αποτελεί χτύπημα στο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ο εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ, Π. Γραβαλιάρης, τόνισε ότι η πείρα έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας να αντικαταστήσει το κράτος στην παροχή εκπαίδευσης, καθώς οι επιχειρηματίες παρέχουν ποσότητα και όχι ποιότητα εκπαίδευσης.

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ τόνισαν την ανάγκη συσπείρωσής τους για την αναβάθμιση και προστασία της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΥΠ υποστήριξε ότι η ύπαρξη των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικούς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Κορυδαλλός και Περιστέρι

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι γονείς και οι δάσκαλοι του Περιστερίου και οι γονείς του Κορυδαλλού διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου", καλούν στη συγκέντρωση όλους τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του δήμου, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στην αρχή του πεζόδρομου της Εθνικής Αντιστάσεως πίσω από τη Δημαρχία, ενώ συγκέντρωση με θέμα "Τα προβλήματα της παιδείας" πραγματοποιούν την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο "Παράδεισο", η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και η Ενωση Γονέων Κορυδαλλού, για να συζητήσουν προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στη συντονισμένη και πολύπλευρη επίθεση ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Οι γονείς και οι δάσκαλοι απαιτούν από κοινού αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, άμεσους διορισμούς για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών θέσεων, μέτρα ενίσχυσης και αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

ΕΥΟΣΜΟΣ
Προκλητική δικαστική δίωξη μαθητών

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Την απαράδεκτη και προκλητική δικαστική δίωξη έξι μαθητών των ΤΕΛ - ΤΕΣ Εύοσμου, ανάμεσά τους και του μέλους της ΚΝΕ Σ. Κελίδου,για τις καταλήψεις 1992 - 93, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Οι μαθητές αυτοί κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Κατηγορίες που στοιχειοθετούνται μετά από ένα καλοστημένο σκηνικό μαρτυριών μελών ΔΣ Συλλόγου Γονέων ενός σχολείου για μαθητές άλλου σχολείου και διευθυντών, μιας και κάθε επιχείρηση τρομοκράτησης χρειάζεται και τους "πληροφοριοδότες" της. Η συνέχιση των δικαστικών διώξεων αγωνιστών μαθητών αναδεικνύει σοβαρά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Μέχρι πότε οι μαθητές που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους θα αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες σερνόμενοι σε δικαστήρια; Θα πάρει θέση επιτέλους ο νέος υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Ενα πράγμα είναι σίγουρο. Την ώρα που η εικόνα της δημόσιας δωρεάν παιδείας χαρακτηρίζεται από τη μιζέρια και φτώχεια του 6,7%, οι ιδιώτες κερδοσκόποι θησαυρίζουν με τα διάφορα ΙΕΚ και ΚΕΚ χωρίς να παρέχουν ουσιαστικά επαγγελματικά εφόδια. Ενάντια σ' αυτήν ακριβώς την εξέλιξη αγωνίστηκαν οι μαθητές που σήμερα δικάζονται. Τα κόμματα που έχουν αναγορεύσει σε μονόδρομο τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου της ΕΕ για την παιδεία, οδηγώντας σε ξεκλήρισμα της δημόσιας δωρεάν παιδείας, φοβούνται τις αντιστάσεις, τους μαζικούς αγώνες που γεννά η πολιτική τους.

Η προσπάθεια που γίνεται να λειτουργήσουν εκφοβιστικά σειρά δικαστικών διώξεων αυτό τον καιρό στους μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης, ενόψει κινητοποιήσεών τους, δε θα περάσει. Η κυβέρνηση με τον "νέο" αντιλαϊκό - αντιεκπαιδευτικό προϋπολογισμό που θα καταθέσει, θα συναντήσει τη μαζική αγωνιστική απάντηση των μαθητών και των άλλων φορέων της εκπαίδευσης".

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και τις γειτονιές της Αθήνας ενόψει της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας διοργανώνει εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα "Το Πολυτεχνείο μάς καλεί στην Αντεπίθεση, στη Σύγκρουση με τη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών". Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι: "Παλαιστίνη: Μια εξέγερση που κρατάει χρόνια", στη Νομική.
  • Τρίτη 12 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι: "Η "νέα τάξη" στη γειτονιά μας: Κύπρος", στην ΑΣΟΕΕ.
  • Πέμπτη 14 Νοέμβρη, 6.00 μ.μ.: "Ελλάδα - Τουρκία: Ο επόμενος στόχος", στο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα εκδηλώσεις πραγματοποιούν και οι τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ:

Το Σάββατο 9 του Νοέμβρη στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας,στις 8 μ.μ. και στη Γλυφάδα,στις 5 μ.μ., στα γραφεία της τοπικής ΚΟΒ.

Την Κυριακή 10 του Νοέμβρη στα Πατήσια (Πατησίων 280), στα Σεπόλια,στην Αχαρνών, στις 7 μ.μ. και στα γραφεία της ΟΒ Προσφυγικών της Πάτρας,στις 6 μ.μ. Την ίδια μέρα στις 6.00 μ.μ. στο Περιστέρι (Λόφος Αξιωματικών) στα γραφεία της ΚΟΒ.

Στις 15 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στη Βίλα Στέλλα στο Ν. Ηράκλειο και στο Βύρωνα,στου Γκύζη, στις 7.00 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, στον Κολωνό, στις 7.00 μ.μ., στο Σύλλογο Πλάτωνα, στο Μαρούσι,στα γραφεία Αντίστασης.

Στις 16 του Νοέμβρη στο Χολαργό, στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο και στο Γαλάτσι,στις 7 μ.μ. στην ΚΟΒ Βεϊκου, στα Εξάρχεια στις 7.00 μ.μ. στην Κωλέττη, στο Χαλάνδρι στις 6.30 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο, στην Αγ. Παρασκευή στα γραφεία της ΚΟΒ και στο κέντρο Περιστερίου στις 7.00 μ.μ.

Ποιος φοβάται το Νοέμβρη;

Η μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του '73 σημάδεψε το νεολαιίστικο κίνημα της πατρίδας μας. Είκοσι τρία χρόνια τώρα μπολιάζει τους αγώνες του λαού με το ανατρεπτικό, αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα, φλογίζει τις καρδιές των νέων. Γι' αυτό κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις και η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία - σύμβολο της εξάρτησης και θύμηση της δικτατορίας - σημαδεύονται από τη μαζική τους συμμετοχή.

Το Πολυτεχνείο γι' αυτό το λόγο ήταν ανέκαθεν αγκάθι στο μάτι της άρχουσας τάξης. Χρόνια τώρα το κυνηγά με μένος, επιστρατεύει κάθε τρόπο, μέσο, μηχανισμό για τον ευνουχισμό και τον "ευπρεπισμό" του γιορτασμού. Φέτος, κοντά στη λευκή τρομοκρατία των αστικών ΜΜΕ, στις φωνές για "εκσυγχρονισμό" της επετείου, επιστρατεύτηκαν και οι εφεδρείες της "κεντροαριστεράς".

Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΥΝ, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τους ιθύνοντες της αμερικανικής πρεσβείας, τα στελέχη της ΝΔ, τους κυβερνητικούς και τους κουκουλοφόρους της Ασφάλειας, έτρεξε να συνδράμει κι αυτός στην εκστρατεία του κατεστημένου. Μας είπε λοιπόν ότι ο γιορτασμός πρέπει να πάρει "καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα" και να "αποτελέσει την αφετηρία της διακομματικής συναίνεσης για την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης"! Τα αντιαμερικανικά - αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα προφανώς ποτέ δεν υπήρξαν, κι αν υπήρξαν, σήμερα "περιττεύουν" για τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Για "ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία" δεν είδε, δεν άκουσε, δε θυμάται τίποτα. Κι όμως, χωρίς "ψωμί" ούτε παιδεία γίνεται, ούτε ελευθερία υπάρχει. Σήμερα, που το ψωμί γίνεται ξεροκόμματο από τα προγράμματα "σύγκλισης", η εθνική ανεξαρτησία συνθλίβεται στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ο Νοέμβρης ενοχλεί πιο πολύ. Γιατί συγκινεί, εξεγείρει, καλεί σε πάλη ενάντια στην ευρωδικτατορία των πολυεθνικών, που με τόση συνέπεια υπηρετεί ο ΣΥΝ.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δε συναινεί, δεν καταργείται, δε σβήνει, δεν καίγεται. Το "έξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ" δε σβήνεται από την πύλη, όση λάσπη κι αν ρίξουν οι επίδοξοι "εκσυγχρονιστές". Μας καλεί στην αντεπίθεση για να νικήσει. Για να νικήσουν οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εργάτες, οι αγρότες που συναντιούνται στο δρόμο κόντρα στην πολιτική της "ευρωσυναίνεσης" και του Μάαστριχτ. Αν σήμερα ήταν η μέρα της εξέγερσης, ο λαός που αγαπά τη ζωή, που δεν υποτάσσεται, που αγωνίζεται, θα ήταν εκεί. Οι ποικιλόχρωμοι αρνητές και υπονομευτές του Νοέμβρη πού θα ήταν άραγε;

Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ

Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
Συντονίζουν τους αγώνες τους

Σύσκεψη αύριο στη Θεσσαλονίκη

Στην κατεύθυνση του συντονισμού του αγώνα των εστιακών φοιτητών σε πανελλαδικό επίπεδο, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης καλεί τους εστιακούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος στη συνάντηση που διοργανώνουν το Σάββατο, στις 10 το πρωί, στην Α' Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης.

Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν τα κοινά προβλήματα και να αποφασιστούν ενέργειες για να διεκδικήσουν άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων δημόσιων εστιών, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, 15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέχρι αυτή τη στιγμή συμμετοχή στη σύσκεψη έχουν δηλώσει οι Σύλλογοι Οικοτρόφων των Εστιών ΕΜΠ, Πανεπιστημίου Αθήνας, ΣΕΛΕΤΕ, Κομοτηνής, Αρτας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, που αντιπροσωπεύει τις τρεις εστίες του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Σύλλογος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Φοιτητών Εικαστικού καλεί τα ΔΣ των τμημάτων Θεάτρου, Μουσικού, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών και ΤΕΦΑΑ σε κοινή συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μμ, στην αίθουσα θεωρητικών του Εικαστικού Τμήματος ΑΠΘ (προκάτ), με θέμα την κοινή δράση, συντονισμό κινητοποιήσεων για το κτιριακό πρόβλημα.

Εκλογές αδιορίστων στη Θεσσαλονίκη

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σύλλογο Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης γίνονται την Κυριακή 10 του Νοέμβρη. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Η ΠΣΚ - ΔΕΕ καλεί τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς να υπερψηφίσουν την παράταξη για μαζικοποίηση του συλλόγου σε μια λογική αγώνων ενάντια στο ατομικό βόλεμα, για υπεράσπιση της επετηρίδας ως μοναδικού μέσου διορισμού των εκπαιδευτικών, για την κάλυψη των κενών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κλπ.

ΜΑΘΗΤΕΣ 1ΗΣ ΤΕΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ζητούν να κάνουν μάθημα σαν άνθρωποι!

Διήμερη λευκή αποχή ξεκίνησαν από χτες, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες στέγασης

Διήμερη λευκή αποχή ξεκίνησαν από χτες οι μαθητές της 1ης ΤΕΣ Καισαριανής, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο κτίριο που στεγάζει το σχολείο τους.

Το κτίριο που στεγάζει την 1η απογευματινή ΤΕΣ Καισαριανής - το πρωί λειτουργεί στο ίδιο κτίριο το 1ο ΤΕΛ - έχει χτιστεί προπολεμικά και ανήκει σε ιδιώτη. Στις ασφυκτικά μικρές αίθουσές του κάνουν μάθημα μέχρι και 39 μαθητές, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει ότι κατάφερε να μειώσει τους μαθητές το πολύ σε 30 για κάθε σχολική αίθουσα.

Φυσικά τα προβλήματα δε σταματούν εκεί, αφού το σχολείο δε διαθέτει ούτε θέρμανση, ενώ ακόμα και οι τουαλέτες του απειλούν την υγεία των μαθητών. Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για ύπαρξη εργαστηρίων στο σχολείο και οι μαθητές αναγκάζονται να πηγαίνουν στον Υμηττό για να παρακολουθούν τα εργαστηριακά μαθήματα - τα οποία φυσικά αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων - με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές διδακτικές ώρες.

Ο Ν. Βασιλείου, εργαζόμενος μαθητής στο β τμήμα λογιστών της ΤΕΣ, μιλώντας για τα αιτήματα των μαθητών, είπε: "Αυτό που ζητάμε είναι να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου και φυσικά επειδή, όσο γρήγορα και να γίνουν, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλη μια χρονιά, ζητάμε να μεταστεγαστούμε προσωρινά σε άλλο κτίριο. Αυτό είναι στο χέρι του δημάρχου να το κάνει αν θέλει".

Χτες το σχολείο επισκέφτηκαν εκπρόσωποι της Β ΕΛΜΕ Αθήνας και της Ενωσης Γονέων Καισαριανής, οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές.

Ημερίδα για την παιδεία στο Κερατσίνι

Ημερίδα για την Παιδεία διοργανώνει η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" Κερατσινίου την Κυριακή, 10 του Νοέμβρη, στο Δημαρχείο της πόλης. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 2.00 το μεσημέρι. Η Δημοτική Κίνηση αφιερώνει την ημερίδα στην "ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου" και τη νεολαία, που ζει, η ίδια, τα εκρηκτικά προβλήματα της παιδείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη σήμερα για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου

Για να τιμηθεί η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και να γιορταστεί ενωτικά η 23η επέτειός του, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει σε σύσκεψη τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς φορείς της πόλης, τις μαθητικές κοινότητες, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σκοπός της σύσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στις 7 μ.μ. στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, είναι η συγκρότηση μιας αντιπροσωπευτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, ώστε να τιμηθεί η φετινή επέτειος με καθολική συμμετοχή των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Απαλλάχτηκαν οι καθηγητές

Αθωώθηκαν χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας οι καθηγητές του 19ου Γυμνασίου Αθηνών Χάρης Παρετζόγλου και Αγνή Φραγκούλη,οι οποίοι είχαν μηνυθεί από αστυφύλακα του Αστυνομικού Τμήματος Γαλατσίου το 1990 για άρνηση επίδειξης στοιχείων ταυτότητας. Τον περσινό Ιούλη το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τούς είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 4 μηνών.

Η υπόθεση, για την οποία κάθισαν στο εδώλιο οι δύο καθηγητές, αφορούσε περιστατικό που συνέβη τον Απρίλη του 1990. Μαζί με τους μαθητές τους επέστρεφαν στο σχολείο με πούλμαν, μετά από μια εκπαιδευτική εκδρομή. Κάποια στιγμή πέρασε δίπλα τους ένα περιπολικό και δυο 14χρονοι μαθητές "πέταξαν" ένα υβριστικό σύνθημα. Οι αστυνομικοί τους κατέβασαν όλους από το πούλμαν, φόρεσαν χειροπέδες στους "υβριστές", ζήτησαν τα στοιχεία τους. Οι καθηγητές διαμαρτυρήθηκαν και προσπάθησαν να πείσουν τα όργανα της τάξης να τους αφήσουν να πάνε πρώτα στο σχολείο. Τελικά, μαθητές και καθηγητές οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα και αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από παρέμβαση του δημάρχου. Οι δυο 14χρονοι δικάστηκαν το Νοέμβρη του 1991 από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων, με τις κατηγορίες της εξύβρισης και της άρνησης επίδειξης στοιχείων και απαλλάχτηκαν.

Από κοινού κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι

Η αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, προϋπόθεση για ουσιαστική αναβάθμιση

Το παραπάνω παράπηγμα είναι αίθουσα διδασκαλίας. Επιπλέον αν και έχει παροχή ρεύματος, δεν έχει ...διακόπτη!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ