Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρύ μέτωπο για την παιδεία

Συστράτευση εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και αύξηση των δαπανών. Συγκεντρώσεις τη Δευτέρα στο Περιστέρι και τον Κορυδαλλό. Παναθηναϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη

Σε κοινό μέτωπο, με στόχο τη διασφάλιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, συσπειρώνονται οι φορείς των εκπαιδευτικών, γονείς και εργαζόμενοι. Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να γίνουν συγκεντρώσεις στο Περιστέρι και τον Κορυδαλλό, ενώ την Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., πραγματοποιούν παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετέχουν η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, η Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΠΟΣΔΕΠ, η ΕΦΕΕ και η ΠΟΣΥΠ.

Χτες, εκπρόσωποι των φορέων αυτών παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τη σχετική διακήρυξη που συνυπογράφουν και με την οποία απαιτούν:

  • Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%. Στήριξη και αναβάθμιση της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
  • Κάλυψη τώρα των κενών διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες με διορισμούς με βάση την επετηρίδα, το μόνο δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα διορισμών.
  • Προώθηση του συνολικού εκδημοκρατισμού του εκπαιδευτικού συστήματος. Η ανάπτυξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να μη θίγει σε καμιά περίπτωση το εργασιακό καθεστώς του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και τον ενιαίο χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
  • Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση όλων των εργαζόμενων στο χώρο της εκπαίδευσης.
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης.
  • Στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου με υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή.
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση της υποχρεωτικής 12χρονης εκπαίδευσης.
  • Στήριξη της τεχνικο - επαγγελματικήςεΕκπαίδευσης στην προοπτική ενός ενιαίου λυκείου. Κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ και ενσωμάτωση της αρχικής κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Ριζική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, με στόχο την κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, γεγονός που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων. Οχι στις αυθαιρεσίες και παράνομες απολύσεις.
  • Κατάργηση των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου, των οποίων η λειτουργία οδηγεί στον αφελληνισμό της λυκειακής εκπαίδευσης.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, επιστάτες, φύλακες, γραμματείς κλπ.)
  • Πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών κατά τμήμα από 30 σε 20 (Δημοτικό) και από 35 σε 25 (Γυμνάσιο και Λύκειο).
Ανάγκη συσπείρωσης

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας, τόνισε ότι η ύπαρξη κενών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει γίνει πια θεσμικό φαινόμενο και ότι η φετινή χρονιά είναι αποκαλυπτική ως προς αυτό. Για τις απαράδεκτα χαμηλές δαπάνες για την παιδεία επισήμανε ότι η ελληνική οικογένεια χρειάζεται μέχρι και το 60% του προϋπολογισμού της για την εκπαίδευση των παιδιών της. Αναφερόμενος στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών έκανε λόγο για "μαύρη εργασία" αναφερόμενος ειδικότερα στους ωρομίσθιους καθηγητές. Για τους αναπληρωτές είπε ότι το 25% είναι κατ' ευφημισμόν αναπληρωτές και ότι όσο δε γίνονται κανονικοί διορισμοί ο Σεπτέμβρης θα χάνεται.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τ. Παπαχαραλάμπους,αναφερόμενος στα κενά στα σχολεία τόνισε ότι χρειάζεται γενναία αύξηση δαπανών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και έκανε λόγο για 8.000 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και άλλους τόσους στη δευτεροβάθμια, διατυπώνοντας το αίτημα για κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς. Παράλληλα, χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Παιδείας να αποδίδει στην ύπαρξη της επετηρίδας την κακοδαιμονία του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναφερόμενος τέλος στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε ότι αποτελεί χτύπημα στο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ο εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ, Π. Γραβαλιάρης, τόνισε ότι η πείρα έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας να αντικαταστήσει το κράτος στην παροχή εκπαίδευσης, καθώς οι επιχειρηματίες παρέχουν ποσότητα και όχι ποιότητα εκπαίδευσης.

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ τόνισαν την ανάγκη συσπείρωσής τους για την αναβάθμιση και προστασία της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΥΠ υποστήριξε ότι η ύπαρξη των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικούς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Κορυδαλλός και Περιστέρι

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι γονείς και οι δάσκαλοι του Περιστερίου και οι γονείς του Κορυδαλλού διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου", καλούν στη συγκέντρωση όλους τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του δήμου, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στην αρχή του πεζόδρομου της Εθνικής Αντιστάσεως πίσω από τη Δημαρχία, ενώ συγκέντρωση με θέμα "Τα προβλήματα της παιδείας" πραγματοποιούν την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο "Παράδεισο", η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και η Ενωση Γονέων Κορυδαλλού, για να συζητήσουν προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στη συντονισμένη και πολύπλευρη επίθεση ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Οι γονείς και οι δάσκαλοι απαιτούν από κοινού αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, άμεσους διορισμούς για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών θέσεων, μέτρα ενίσχυσης και αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν κάλυψη των κενών (2018-02-02 00:00:00.0)
Να τελειώνει η κοροϊδία απαίτησαν γονείς από όλη την Αττική (2015-10-15 00:00:00.0)
Τα προβλήματα παραμένουν, το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται... (2000-09-12 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (1998-01-27 00:00:00.0)
Μπαράζ κινητοποιήσεων στην παιδεία (1996-12-11 00:00:00.0)
Παναθηναϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία σήμερα (1996-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ