Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
Λειτουργεί παράνομα χωματερή τοξικών!

Νέες καταγγελίες της "Γκρίνπις". Εχει αναβληθεί τέσσερις φορές από το 1992 η εκδίκαση μήνυσης, που κατέθεσε τότε η δημοτική αρχή Αγίων Θεοδώρων, μετά τις αποκαλύψεις του "Ρ" για το πετρέλαιο, που ...αναβλύζει έξω από το χώρο των διυλιστηρίων

Η ασύδοτη δράση της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ σε βάρος του περιβάλλοντος δεν έχει όρια. Οπως αποκάλυψαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της "Γκρίνπις", δίπλα ακριβώς από το διυλιστήριο λειτουργεί, παράνομα φυσικά, εδώ και χρόνια, ανεξέλεγκτη χωματερή τοξικών και βιομηχανικών αποβλήτων, χωρίς κανείς υπεύθυνος να συγκινηθεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση εξάντλησε προχτές το ζήλο της, σπεύδοντας να συλλάβει τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης που διαμαρτύρονταν για τη ρυπογόνα δράση της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, προστατεύοντας έτσι τους ιδιοκτήτες της, Βαρδινογιάννηδες!

Οι επίσημες, όμως, κυβερνήσεις δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρονται ως υπηρέτες των συμφερόντων των Βαρδινογιάννηδων. Το Μάρτη του 1992, ο "Ρ" είχε αποκαλύψει τεράστιες διαρροές από τα διυλιστήρια, που είχαν μολύνει ολόκληρη την περιοχή Σουσάκι των Αγίων Θεοδώρων. Τότε είχαν πιαστεί μάλιστα από το φακό του "Ρ" επ' αυτοφώρω συνεργεία της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ να σκάβουν πηγάδια έξω από το διυλιστήριο και να αντλούν το πετρέλαιο που ξεχείλιζε στην άμμο! Κι όμως από τότε, παρότι, έστω και με καθυστέρηση, συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν πιστοποιήσει τη ρύπανση, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο απολύτως και στο Σουσάκι εξακολουθεί να αναβλύζει διυλισμένο πετρέλαιο. Καμία τύχη επίσης δεν είχε και η μήνυση που είχε κατατεθεί από την τότε δημοτική αρχή των Αγίων Θεοδώρων. Η δίκη, μάλιστα, αυτή έχει αναβληθεί από τότε τέσσερις φορές και δεν αποκλείεται το ίδιο να γίνει και για πέμπτη φορά, καθώς η υπόθεση έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 14 Νοέμβρη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου.

Ξεχειλίζουν τα τοξικά

Μέλη της "Γκρίνπις" αποκάλυψαν χτες ότι στην παράνομη χωματερή έχουν μεταφερθεί τα τεκμήρια του "καθαρισμού" της θάλασσας που έκανε η εταιρία μετά τη μεγάλη ρύπανση του περασμένου Αυγούστου. Πετρελαιωμένα πλωτά φράγματα, απορροφητικά υλικά για καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδων, δεκάδες πλαστικές σακούλες με πίσσα, άμμο και κροκάλες από τις ακτές, υπολείμματα χημικών διασκορπιστικών και ό,τι άλλο δεν έπρεπε να μείνει σε κοινή θέα πάνω στις ακτές, βρίσκονται πεταμένα σε δασική έκταση λίγες εκατοντάδες μέτρα πάνω από το διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

Στον ίδιο χώρο - κατάγγειλαν τα στελέχη της "Γκρίνπις" - η εταιρία εναποθέτει εδώ και χρόνια τοξικές ουσίες, άχρηστα φίλτρα, βαρέλια με βαριά πετρελαιοειδή, ορυκτέλαια και χημικές ουσίες. Ολα αυτά δίπλα σε ένα ρέμα, το οποίο, αφού διασχίσει το διυλιστήριο, καταλήγει στη θάλασσα μπροστά από τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Εκεί που κατέληξαν και τα πετρελαιοειδή από τα υπολείμματα του "καθαρισμού"!

Ο δήμος απαιτεί

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Θεοδώρων, με ομόφωνη απόφασή του, δηλώνει την απόλυτη υποστήριξή του στις ενέργειες και τα αιτήματα της "Γκρίνπις", ενώ καταγγέλλει τις αρμόδιες αρχές για το ζήλο που επέδειξαν για τη σύλληψη των μελών της οικολογικής οργάνωσης, ενώ δεν τιμώρησαν κανέναν από τους υπεύθυνους της μεγάλης ρύπανσης του Σαρωνικού, που προκλήθηκε από τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Θεοδώρων απαιτεί από την κυβέρνηση την υιοθέτηση αυστηρής νομοθεσίας για την πετρελαϊκή ρύπανση, απαγόρευση χρήσης χημικών διασκορπιστικών και απαγόρευση φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών, όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και τη νύχτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ