Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστρέφουν και ξεπουλάνε τα δάση!

Νομοσχέδιο παρουσίασε χτες ο υπουργός Γεωργίας. Παραχωρεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων σε οικοπεδοφάγους και νομιμοποιεί παράνομες οικοδομές

Δείχνοντας το "νέο ύφος και ήθος" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, εκτός του ότι αναγνωρίζει ιδιοκτήτες οικοπεδοφάγους και καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων και νομιμοποιεί χιλιάδες αυθαίρετες οικοδομές, προκλητικά επιχειρεί να περάσει "εν ψυχρώ" την υλοποίηση του γνωστού δασοκτόνου νόμου 1374/87 για τους βοσκότοπους, που έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

Ο νόμος αυτός, με τον οποίο αποχαρακτηρίζονται και βγαίνουν από την προστασία των δασικών νόμων πάνω από 50 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών. Τελικά, δεν υλοποιήθηκε λόγω των εντονότατων αντιδράσεων και επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όμως, μαζί με τις άλλες δασοκτόνες ρυθμίσεις που προωθεί, επαναφέρει προκλητικά στο προσκήνιο την υλοποίηση αυτού του νόμου. Κι όλα αυτά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου (για τουριστική - βιομηχανική αξιοποίηση τους κλπ,), αλλά και για εισπρακτικούς και ρουσφετολογικούς λόγους. Κατά τα άλλα, υποκριτικά, προβάλλει πως, τάχα, η υλοποίηση του δασοκτόνου νόμου για τους βοσκότοπους προωθείται για να στηριχτεί η κτηνοτροφία, όταν είναι γνωστό πως με τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης αυτή ήδη οδηγείται σε αφανισμό.

Ολα στους καταπατητές

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, που θα προωθηθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει ανάμεσα στα άλλα:

  • Νομιμοποίηση όλων των οικοδομών που έγιναν σε δημόσιες εκτάσεις 10 χρόνια πριν την ισχύ του νόμου, με καταβολή κάποιου οικονομικού τιμήματος.
  • Νομιμοποίηση όλων των παράνομων αλλαγών χρήσεως και των αυθαίρετων που έγιναν σε δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν πριν το Σύνταγμα του 1975.
  • Νομιμοποίηση όλων των οικοδομικών συνεταιρισμών, που διεκδικούν την αλλαγή χρήσης χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Ολες οι παραπάνω ρυθμίσεις προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης ορισμένων υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων ιδιοκτησίας, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες.
  • Δίνει, σε όσους έχουν καταπατήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων και έχουν χαρακτηριστεί με υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις δικαστηρίων σαν διακατεχόμενα, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πλήρη κυριότητα, με την καταβολή στο Δημόσιο συμβολικού τιμήματος. Αυτό ισχύει και για τα μοναστήρια. Μ' αυτόν τον τρόπο ανατρέπεται νομικά και ο γνωστός νόμος Τρίτση για τη μεταβίβαση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο - νόμος ο οποίος ουδέποτε υλοποιήθηκε.
  • Νομιμοποιεί επίσης όσες από τις εκτάσεις είχαν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση και έχουν οικοπεδοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν παράνομο.
  • Αναγνωρίζει σε δασικούς συνεταιρισμούς πλήρη κυριότητα σε πολλές χιλιάδες στρέμματα δασών, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν μόνο για ρητίνευση. Η σχετική παραχώρηση δεν έδινε δικαίωμα κυριότητας.

Είναι χαρακτηριστικό, για τους στόχους που πάει να υπηρετήσει η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πως ανατίθεται στα πολιτικά δικαστήρια να λύνουν ιδιοκτησιακές διαφορές και μ' αυτόν τον τρόπο προωθείται ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων στο όνομα της "ταχείας επίλυσης" των διαφορών.

Το πόσο αντιδραστικές είναι οι ρυθμίσεις που προωθούνται φαίνεται και από το γεγονός ότι προβλέπεται να μην κηρύσσονται, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναδασωτέες εκτάσεις που έχουν καεί παρόλο που το Σύνταγμα το προβλέπει ρητά...

Τέλος, αποσύρεται η διάταξη που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό νομοσχέδιο που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Στ. Τζουμάκας, η οποία προέβλεπε ότι διατίθεται για τα δάση ποσοστό 0,5% του προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ