Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήρια ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Σήμερα στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για κατάργηση του νόμου 2525/97 και δημόσια δωρεάν παιδεία

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και για μια πραγματική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, θα διαδηλώσουν σήμερα μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι. Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος γίνεται το παλλαϊκό συλλαλητήριο που έχουν αποφασίσει οι ΟΛΜΕ,ΔΟΕ,Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών,Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι,Συντονιστικό Μαθητών (Αθήνας - Πειραιά - Νυχτερινών Σχολείων),Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Πειραιά,ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ.Ανάλογα συλλαλητήρια γίνονται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη,την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη.

"Συντονιζόμαστε, διεκδικούμε, αντιστεκόμαστε στους νέους ταξικούς φραγμούς, στην υποβάθμιση της μόρφωσης, στην ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων", τονίζουν στο κάλεσμά τους οι παραπάνω φορείς, οι οποίοι αγωνίζονται για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, για την ικανοποίηση των πάγιων και σύγχρονων αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων. "Η παιδεία είναι υπόθεση όλων μας", επισημαίνουν. "Ενωμένοι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να επιβάλλουμε τις λύσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς και του λαού μας". Και συγκεκριμένα:

  • Δωρεάν παροχή όλων των βιβλίων και προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες. Κατάργηση των διδάκτρων στην τριτοβάθμια και δημόσια "μεταδευτεροβάθμια" εκπαίδευση.
  • Γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πρωινά σχολεία με τμήματα 20 μαθητών στα δημοτικά, 25 μαθητών στα γυμνάσια και λύκεια, μαζικούς διορισμούς και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, επέκταση της δωρεάν σίτισης και στέγασης φοιτητών.
  • Να καταργηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης και πρόσβασης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ με το Απολυτήριο, που πολλαπλασιάζει τις εξετάσεις και τα φροντιστήρια.
  • Κατοχύρωση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση μέσα από τη γενική εκπαίδευση όλων των νέων, που θα αναπτύσσει αρμονικά τις ικανότητες, δίνοντας τα γενικά εφόδια για τη ζωή. Να μην υποκατασταθεί η γενική και επαγγελματική εκπαίδευση από τη μερική επαγγελματική κατάρτιση. Να καταργηθούν τα ιδιωτικά ΙΕΚ.
  • Παροχή ανώτατου επιπέδου επιστημονικής μόρφωσης σε όλους τους φοιτητές μέσα από τις προπτυχιακές σπουδές. Οχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος.
  • Να μην περάσουν οι απόπειρες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών. Πρόσληψη των εκπαιδευτικών μόνο μέσα από το αντικειμενικό σύστημα της επετηρίδας. Να μην περάσει η αστυνόμευση και ο πειθαναγκασμός του εκπαιδευτικού, που μεθοδεύεται μέσα από συστήματα "αξιολόγησής" του. Κατοχύρωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
  • Σταθερή δουλιά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Διασφάλιση του δικαιώματος για μόνιμη εργασία με μαζικούς διορισμούς των αδιόριστων εκπαιδευτικών μέσα από την επετηρίδα.
Αλεξανδρούπολη

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προχωρούν σήμερα στις 7 μ.μ. οι καθηγητές, οι αδιόριστοι συνάδελφοί τους, οι δάσκαλοι και οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης και να ικανοποιηθούν τα πάγια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με κυρίαρχο αίτημα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% και τη διατήρηση και στήριξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, θα συγκεντρωθούν έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Ξάνθη

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στην Ξάνθη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής. Ανάμεσα στα άλλα οι φοιτητές διεκδικούν να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δωρεάν σίτιση και στέγαση και αύξηση των δαπανών στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους θα βγουν σήμερα στις 8 μ.μ. και οι νυχτερινοί μαθητές της Θεσσαλονίκης που έχουν προγραμματίσει αποχή από τα μαθήματα και συγκέντρωση στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Οι εργαζόμενοι νυχτερινοί μαθητές απαιτούν την αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης, σύγχρονα σχολεία, κάλυψη όλων των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή και διδακτικό προσωπικό, 6ωρη εργασία με αποδοχές 8ώρου, άδεια στην περίοδο των εξετάσεων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ