Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Συντονίζουν τον αγώνα τους μαθητές και γονείς

Σε ανοιχτή σύσκεψη μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, που έγινε το Σάββατο, αποφασίστηκε να γίνει την ερχόμενη Κυριακή συγκέντρωση και πορεία. Κατάληψη σε τρία λύκεια

Η ανάγκη συστράτευσης για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου βρέθηκε στο επίκεντρο της ανοιχτής σύσκεψης, που συγκάλεσε το προηγούμενο Σάββατο η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά στη Σαλαμίνα,με αφορμή τον αγωνιστικό αναβρασμό που επικρατεί στους μαθητές του νησιού, καθώς τρία λύκεια βρίσκονται υπό κατάληψη από την προηγούμενη Δευτέρα. Ετσι, αποφασίστηκε την ερχόμενη Κυριακή 1η Φλεβάρη, στις 11 π.μ. να γίνει συγκέντρωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τεχνικού Λυκείου και αμέσως μετά πορεία προς τα Παλούκια.

Η σύσκεψη έγινε στην Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Συλλόγων Σαλαμίνας και συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Πειραιά, τοπικών φορέων, πολλοί γονείς και μαθητές. Οι εκπρόσωποι των μαθητών των δύο ΓΕΛ και του ενός ΤΕΛ, που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, μετέφεραν στους φορείς των γονέων και των καθηγητών τις ανησυχίες τους για τη συνεχή υποβάθμιση των σχολείων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ειδικά στο νόμο 2525/97. Βασικό τους αίτημα είναι να μην εφαρμοστεί ο νόμος αυτός και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μια πραγματική αναβάθμιση της δωρεάν και δημόσιας παιδείας. Παράλληλα, ζήτησαν τη συμπαράσταση των γονέων και των καθηγητών στο δύσκολο αγώνα τους.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά Κούλα Κυριακοπούλου συμφώνησε με τις ανησυχίες των μαθητών και τόνισε ότι "το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δε βοηθά τα παιδιά, καθώς το λύκειο, όσο περνά ο καιρός, θα είναι μόνο για όσους διαθέτουν χρήματα για φροντιστήρια. Η πρόσβαση στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι τόσο "ελεύθερη", όσο θέλουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσουν".

Οσον αφορά τις καταλήψεις που έχουν γίνει στα σχολεία του νησιού, η Κ. Κυριακοπούλου επισήμανε ότι "ο αγώνας πρέπει να είναι συντονισμένος και πρέπει από κοινού γονείς, μαθητές και καθηγητές να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να διεκδικήσουμε τις καλύτερες λύσεις. Για μια παιδεία αναβαθμισμένη, δωρεάν και δημόσια".

Ο Κώστας Ζούκας,γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο Στέφενσων",παραβρέθηκε στη σύσκεψη και δήλωσε τη συμπαράσταση των ναυτεργατών στον αγώνα των μαθητών. Επίσης επισήμανε πως "οι κινητοποιήσεις των μαθητών δεν αφορούν μόνο τους γονείς και τα παιδιά, αφορούν και τους φορείς της πόλης της Σαλαμίνας, καθώς μόνο η δημιουργία ενός κοινού μετώπου μπορεί να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που πλήττει και το χώρο της παιδείας".

Οι μαθητές

Με έκδηλο ενδιαφέρον οι μαθητές του ΤΕΛ Σαλαμίνας, στο οποίο περιόδευσε κλιμάκιο της ΚΝΕ, ζητούσαν να μάθουν για τις θέσεις της ΚΝΕ, τόσο για τα ζητήματα της παιδείας, όσο και για τα γενικότερα προβλήματα της νεολαίας. Τα παιδιά ήταν καταρτισμένα πάνω στα ζητήματα της παιδείας, ενώ γνώριζαν πολύ καλά τις επιπτώσεις που θα έχει ο νόμος 2525/97 στο χώρο της εκπαίδευσης. "Ο αντιεκπαιδευτικός νόμος, που έχει πρόσφατα ψηφιστεί, είναι γεμάτος ασάφειες και κενά, ενώ σε καμιά περίπτωση δε βοηθά στον εκσυγχρονισμό των σχολείων και της παιδείας γενικότερα", υπογράμμισε ο Λάμπρος Βαξεβανίδης,μαθητής της Γ Λυκείου και μέλος του 15μελούς του ΤΕΛ Σαλαμίνας.

"Στο νόμο αναφέρονται, π.χ., τα "σχολεία δεύτερης ευκαιρίας", τα οποία, όμως, μόνο δεύτερης ευκαιρίας δεν είναι. Από την άλλη πλευρά, καταργεί τα μουσικά και τα τεχνικά λύκεια, αφήνοντας εμάς τους μαθητές ξεκρέμαστους", επισημαίνει ο Λ. Βαξεβανίδης και σημειώνει πως "η κατάργηση των μαθητικών συμβουλίων με το νόμο, είναι κατάργηση βασικών δημοκρατικών θεσμών...".

"Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο κινητοποιήσεων, εφόσον συγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, αν δεν έχουμε όμως μια πανελλαδική πανεκπαιδευτική επανάσταση, δυστυχώς δεν μπορεί να λυθεί τίποτα", σχολίασε οΓιώργος Νάνος,μαθητής Γ Λυκείου από το 2ο ΓΕΛ Σαλαμίνας, όπου την προηγούμενη βδομάδα είχαν κάνει κατάληψη με βασικά αιτήματα τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

"Ετσι, όπως είναι δομημένη η εκπαίδευση, καταστρέφει κάθε τι δημιουργικό που μπορεί να υπάρξει. Ειδικά τώρα, με τις νέες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, τα ΤΕΛ διαλύονται, οπότε ένας μεγάλος αριθμός μαθητών οδηγείται σταδιακά στην ανεργία", τόνισε ο Γιάννης Δημητρίου,μαθητής του ΤΕΛ Σαλαμίνας στη Γ Λυκείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ