Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Λίστα και με βούλα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφήνοντας εκτός φάρμακα καθημερινής χρήσης

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η περίφημη λίστα φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα ισχύσει απ' την 1.4.1998.

Είναι μια λίστα με καθαρά οικονομικά κριτήρια, βασισμένη στο μύθο της απάλειψης της "πολυφαρμακίας". Εκτός λίστας μένουν βασικά και καθημερινής χρήσης φάρμακα όπως το Zantac (έλκος), το Leponex (σχιζοφρένεια), το Muscoril (αντιφλεγμονώδες), το Roiplon (αντιρρευματικό), το Minocin (αντιβιοτικό), το Brasan (αντιφλεγμονώδες), το Movatec (αντιφλεγμονώδες), το Memodrin (ψυχοφάρμακο) και το Reteran (ψυχοφάρμακο).

Επίσης στη λίστα μπαίνουν ορισμένες μορφές φαρμάκων και μένουν εκτός οι ευρέως χρησιμοποιούμενες μορφές. Π.χ. το Axid: Στη λίστα μπαίνουν οι ενέσεις και μένουν εκτός οι ευρύτατα χρησιμοποιούμενες κάψουλες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 22.1.1998 αξιολογήθηκαν 6.100 φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας και στη λίστα καταχωρήθηκαν 3.280 μορφές ιδιοσκευασμάτων. Δηλαδή, έμειναν εκτός λίστας 2.920 φάρμακα ή το 46,2% των φαρμάκων. Απ' αυτά όμως τα 6.100 φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας δεν κυκλοφορούν στην αγορά τα 1.900 - και βγήκαν εκτός λίστας. Οι 3.280 μορφές φαρμάκων αντιστοιχούν σε 1.000 δραστικές ουσίες, έναντι 1.270 δραστικών ουσιών που αξιολογήθηκαν.

Επίσης, δεν αξιολογήθηκαν και 800 νέα ιδιοσκευάσματα που κοστολογήθηκαν για πρώτη φορά και περιλαμβάνονται στα δελτία τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης της 4.12.1997 και της 16.12.1997.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνταγογραφούνται και φάρμακα εκτός λίστας εφόσον ο γιατρός γράφει στη συνταγή τη λέξη "αναντικατάστατο". Στη λίστα - ανεξαρτήτως κόστους - περιλαμβάνονται τα φάρμακα ορισμένων κατηγοριών (όπως τα θρομβολυτικά) και οι κεφαλοσπορίνες τρίτης και τέταρτης γενιάς που χρειάζονται αντιβιόγραμμα.

Εκτός απ' τη λίστα φαρμάκων η κυβέρνηση έχει στην ημερήσια διάταξη τον έλεγχο στη συνταγογραφία των γιατρών - που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε οικονομικό πλαφόν - και το νοσοκομειακό συνταγολόγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ