Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλέβουν και κοροϊδεύουν τους καπνοπαραγωγούς

Σύσκεψη αποπροσανατολισμού χτες στο υπουργείο Γεωργίας

Σύσκεψη αποπροσανατολισμού των καπνοπαραγωγών της χώρας, και ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών της Πιερίας έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, με προφανή σκοπό να κατευναστεί η αγανάκτησή τους από τα τερτίπια των καπνεμπόρων και τα προβλήματα που δημιουργούν τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ και να αποτραπούν αγωνιστικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις.

Εκτός από τα "φέσια" των εταιριών ΑΤΙC και Πετρίδου, που χρωστάνε σε καπνοπαραγωγούς για τη σοδειά του 1996, οι καπνέμποροι επιχειρούν, για άλλη μια φορά φέτος, να καταστρατηγήσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν για την παραγωγή του 1997 και να δώσουν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Χαρακτηριστικό είναι πάλι φέτος το παράδειγμα της Πιερίας για τα καπνά ποικιλίας "Κατερίνη". Οι καπνέμποροι επιχειρούν να τα πάρουν μισοτιμής, δίνοντας τιμές και ποιοτικές συνθέσεις κατά πολύ μειωμένες (περίπου 100 - 150 δραχμές λιγότερο και άσχετες με τις πραγματικές ποιότητες των ελληνικών καπνών).

Την ασυδοσία των εμπόρων ευνοεί η ανοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και "Καπνικής", που ενώ από τη μία καταγγέλλουν το γεγονός αυτό, από την άλλη περιορίζονται σε συσκέψεις και... ενημέρωση των αγροτών. Αυτό φάνηκε και από τη χτεσινή σύσκεψη, όπου δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προστασίας των καπνοπαραγωγών. Το αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο της χτεσινής σύσκεψης φάνηκε από τις τοποθετήσεις όλων (πλην των παραβρισκόμενων καπνοπαραγωγών) με χαρακτηριστική αυτή του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ που τόνισε με νόημα: "Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι να κατέβουμε στου δρόμους... ".

Ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, χαρακτήρισε μεν τους καπνέμπορους "αφερέγγυους" και "κερδοσκόπους", αλλά επί της ουσίας δεν είπε τίποτα. Είπε μόνο ότι θα λειτουργήσει... η επιτροπή επιβολής διοικητικών κυρώσεων, πράγμα που είχε ξαναπεί πέρσι τον Μάη, ενώ στο θέμα της αλλοίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καπνών, ο πρόεδρος του Οργανισμού Καπνού κάλεσε τους καπνοπαραγωγούς να κάνουν ενστάσεις! Οσο για το θέμα της πληρωμής των καπνοπαραγωγών από τους Χαρδαλιά - Πετρίδου, ο υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε απλώς τους δύο παραπάνω "ξοφλημένους" χωρίς να διευκρινίσει τίποτα για το πώς και πότε θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ