Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επεσαν οι μάσκες στην ΟΛΜΕ

"Επεσαν οι μάσκες" στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, καθώς οι παρατάξεις, πλην της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών", απέφυγαν για μια ακόμα φορά την αποφασιστική σύγκρουση με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Η συνεδρίαση, με στόχο τη διαμόρφωση εισήγησης ενόψει της γενικής συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ στις 10 Φλεβάρη, έληξε χτες με κατ' αρχήν συμφωνία ΔΑΚΕ, ΣΥΝ και "Παρεμβάσεων", που προβλέπει εισήγηση για 24ωρη απεργία το 3ο δεκαήμερο του Φλεβάρη και νέες γενικές συνελεύσεις το 1ο δεκαήμερο του Μάρτη.

Η ΠΑΣΚ πρόβαλε την άποψη ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για κινητοποιήσεις. Δήλωσε όμως ότι αν γίνει αλλαγή των μέχρι τώρα θέσεων του κλάδου για κατάργηση του νόμου, τότε θα εισηγηθεί 24ωρη. Η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" πρότειναν 24ωρη απεργία, χωρίς να την εντάσσουν σε ένα διεκδικητικό πρόγραμμα, δίνοντάς της ένα χαρακτήρα μάλλον υποστηρικτικό των συλλαλητηρίων εκείνης της μέρας. Η δε ΔΑΚΕ απορρίπτει τη θέση για ανατροπή του Νόμου στην πράξη.

"Αποκαλυπτήρια" υπήρξαν και για τις "Παρεμβάσεις" στο χτεσινό συμβούλιο. Πρότειναν δύο 48ωρες μέσα στο Φλεβάρη, πρόταση που όπως αποδείχτηκε έγινε "για τα μάτια", καθώς δήλωναν ταυτόχρονα ότι είναι έτοιμες να συγκλίνουν και στην ελάχιστη απεργιακή μορφή που θα προταθεί.

Η ΔΕΕ

Η ΔΕΕ κατέθεσε συνολική πρόταση για το πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης με δύο 48ωρες απεργίες στις 17-18 του Φλεβάρη και 25-26 του Φλεβάρη, γενική συνέλευση προέδρων 28 του Φλεβάρη για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο, η ΔΕΕ επισημαίνει την ανάγκη μαζί με το αίτημα για κατάργηση του Νόμου να αναφέρεται και η αντίθεση στα ΠΔ για την αξιολόγηση, την υποβάθμιση και εξαφάνιση από τον κορμό του εκπαιδευτικού συστήματος της επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και την αντίθεση στην κατάργηση της επετηρίδας. Παράλληλα να αναδείξει και τα άλλα εργασιακά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου, δηλώνοντας ότι οι καθηγητές δε θα δεχτούν καμία υπαναχώρηση, καμία διαπραγμάτευση για τα κεκτημένα, να προβληθούν τα αιτήματα για ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο κ. ά.

Τελικά η πρόταση της ΔΕΕ συγκέντρωσε 2 ψήφους, καθώς ψηφίστηκε από τις "Παρεμβάσεις", μια ψήφος "προσχηματική" για τη ΔΕΕ, καθώς είχε προηγηθεί η δήλωση ότι θα στηρίξουν την ελάχιστη κινητοποίηση.

Η ΔΕΕ, θέλοντας να εξασφαλίσει στην εισήγηση αυτή ένα πρόγραμμα δράσης πιο αποφασιστικό, έκανε προς τη ΔΑΚΕ και τη "Συνεργασία" εναλλακτική πρόταση να περιλαμβάνεται στην εισήγηση η 24ωρη, με ταυτόχρονη δέσμευση, από τις δυνάμεις που στηρίζουν την εισήγηση, για 48ωρη που θα μπει στην κρίση των ΓΣ αμέσως μετά, πρόταση που απορρίφτηκε. Επίσης, πρότεινε και άλλη εναλλακτική λύση η 24ωρη απεργία να μετατραπεί σε 48ωρη, με ταυτόχρονη δέσμευση για την ανατροπή στην πράξη του νόμου και την άρνηση υλοποίησης ΠΔ και Υπουργικών Αποφάσεων, που και αυτή απορρίφτηκε.

Μετά από αυτά η ΔΕΕ δεν ψήφισε τους άξονες της υπό διαμόρφωσης εισήγησης και θα απευθυνθεί στον κλάδο, στις ΓΣ, έτσι ώστε να δώσει για το επόμενο διάστημα μια προοπτική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ