Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παναθηναϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία σήμερα

Εργαζόμενοι, γονείς και εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν σήμερα την απόφασή τους να αγωνιστούν για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή

Στο δρόμο του ενωμένου αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι πραγματοποιούν παναθηναϊκό συλλαλητήριο, που συνδιοργανώνουν οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και Πειραιά, οι ΠΟΣΔΕΠ και ΠΟΣΥΠ. Στις 6.30 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία μέσω της οδού Σταδίου στο υπουργείο Παιδείας και στη Βουλή.

Βασικά αιτήματα των φορέων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση είναι: Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%, άμεση κάλυψη των κενών διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες με διορισμούς με βάση την επετηρίδα, πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία. Ζητούν επίσης ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση όλων των εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης, στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου με υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή, ενιαίο τύπο λυκείου, κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ και ενσωμάτωση της αρχικής κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα διεκδικούν να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, κατάργηση των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου, άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, μείωση του αριθμού μαθητών κατά τμήμα από 30 σε 20 (Δημοτικό) και από 35 σε 25 (Γυμνάσιο και Λύκειο).

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωση, χαιρετίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με ενεργό τη συμμετοχή των γονέων και γενικότερα των εργαζομένων.

"Μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί της στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ διεκδικούν την επίλυση χρόνιων προβλημάτων τους, που σήμερα, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ που η κυβέρνηση προωθεί, οξύνονται στο έπακρο", τονίζεται.

"Ο διασυρμός και η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, η εμπορευματοποίηση της γνώσης, η ένταση των ταξικών φραγμών και ιδιαίτερα η μορφωτική φτώχεια και υποβάθμιση που ζούμε είναι αναπόσπαστες πλευρές και προϋποθέσεις της κοινωνίας που οικοδομούν οι δυνάμεις των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Μιας κοινωνία φτώχειας, ανεργίας, υποταγής, υλικής και ηθικής εξαθλίωσης, που σημαδεύει πρώτα και κύρια τη νέα γενιά. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας για τη γνώση και τη μόρφωση θα βρει διέξοδο και προοπτική, μόνο αν στενά συνδεθεί με τον γενικότερο αγώνα για μια ριζικά διαφορετική πορεία κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού.

Η 23η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια η μάχη του προϋπολογισμού πρέπει να βρουν το κίνημα της παιδείας πιο μαζικό και καλύτερα συντονισμένο με τα άλλα τμήματα του λαϊκού κινήματος στην πάλη για την απόκρουση της συντηρητικής επίθεσης, ένα βήμα πιο κοντά για τη συγκρότηση του μετώπου της λαϊκής αντεπίθεσης και προοπτικής", καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ