Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Συμφώνησαν σε νέο χαράτσωμα των δημοτών

Αποδέχτηκαν επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική. Επιπλέον, διατύπωσαν μισά αιτήματα που δεν παραπέμπουν σε καμία συγκεκριμένη διεκδίκηση

Νέα επίθεση στην τσέπη των δημοτών, με ευθύνη πλέον απόλυτη και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, σηματοδοτούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η ΚΕΔΚΕ εμφανίζεται μέσα από τις αποφάσεις της να αποδέχεται την κυβερνητική εντολή, να εξασφαλίσουν, δηλαδή, οι δήμοι και οι κοινότητες, τα χρήματα που χρειάζονται με πρόσθετους τοπικούς φόρους, αντί να ζητούν την εφαρμογή των νόμων που ισχύουν ακόμα και οι οποίοι υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αποδώσει στους ΟΤΑ, όσα οι δημότες έχουν ήδη προπληρώσει στο κράτος ως άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ εμφανίστηκε στο συνέδριο "βασιλικότερη του βασιλέως" και αντί να διεκδικήσει τα 720 δισ. που άρπαξαν από τους ΟΤΑ οι κυβερνήσεις της περιόδου '90 - '96 προσφέρθηκε να παραχωρήσει στην κυβέρνηση άλλα 50 δισ. δημοτικό χρήμα. Ποσό που βεβαίως θα μετακυλήσει ως φόρος στους δημότες.

Η προσφορά έγινε από αιρετούς προσκείμενους σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Σύμφωνα με την κοινή απόφασή τους θα δοθούν στην κυβέρνηση καθαρά 10 δισ. ενώ άλλα 40 δισ. θα χαθούν από τα ταμεία της αυτοδιοίκησης με το μηχανισμό της πρόσθετης φορολόγησης των δραστηριοτήτων της. Τυπικά οι αιρετοί έθεσαν ως μόνο όρο να μη "θιχτεί" ο νόμος 1828/89, που διέπει τα οικονομικά της ΤΑ, και να μην παρακρατηθεί το 25% από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας που αποδίδονται στην ΤΑ. Κάτι για το οποίο, όμως, δε δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Μόνο λόγια

Στην πράξη οι ίδιοι οι αιρετοί αποδέχονται την παραβίαση του νόμου, αφού ζητούν για το '97 καταβολή ενός ποσοστού 5% από το συνολικό 20% που δικαιούνται από τα έσοδα φορολόγησης των τόκων καταθέσεων. Την αποδέχονται με το να μη διεκδικούν τα 720 δισ., που αυθαίρετα παρακρατά η κυβέρνηση, μέσα από "ειδικές ερμηνείες" του νόμου. Δισ. που αφορούν στην απόδοση του μεριδίου της ΤΑ από τους φόρους εισοδήματος προηγουμένων ετών και ειδικών κατηγοριών. Στο ψήφισμα γίνεται, βέβαια, γενικά λόγος για την απόδοση των παρακρατημένων από το φόρο των προηγούμενων ετών. Το γεγονός, όμως, ότι το αίτημα δεν προβλήθηκε ουσιαστικά και δυναμικά στο συνέδριο, το ότι απλά επαναλαμβάνεται το ίδιο όπως πέρυσι και το ότι η ΚΕΔΚΕ ένα χρόνο τώρα δεν το έχει διεκδικήσει, δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Ακόμα, η ΚΕΔΚΕ δεν αναφέρεται στην κατάργηση των ατελειών στην αγορά δημοτικών οχημάτων και την υποχρέωση καταβολής τέλους κυκλοφορίας ως και από τα απορριμματοφόρα, που προωθεί η κυβέρνηση. Επαναφέρει το περσινό αίτημα για καταβολή στους ΟΤΑ του εκλογικού επιδόματος και των αναδρομικών του ειδικού επιδόματος των 18 χιλιάδων, για τα οποία ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, υποσχέθηκε στο συνέδριο την καταβολή τους. Υπόσχεση που είχε δώσει και πέρυσι, ως υπουργός Οικονομικών τότε, και επί δώδεκα μήνες δεν έκανε τίποτε. Εξάλλου, τη φετινή υπόσχεση την έδωσε ως υπουργός Εσωτερικών, που σημαίνει ότι δεν έχει τον κύριο λόγο επί της οικονομικής πολιτικής. Επίσης, υποσχέθηκε καταβολή μόνο των κονδυλίων που αφορούν το '96 και για το '97 παρέπεμψε στον... υπουργό Οικονομικών!

Μισά αιτήματα

Επιπλέον, η ΚΕΔΚΕ ζητά η κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος "Συλλογική Ανάπτυξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που γίνεται από τις νομαρχίες, να γίνεται κατά 5% με τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων. Και αυτό ενώ το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά την ΤΑ και επομένως πρέπει να το διαχειρίζεται η ίδια και ενώ η ΚΕΔΚΕ στο περσινό συνέδριό της ζητούσε η ΣΑΤΑ να αποδίδεται απ' ευθείας στην ΤΑ.

Τάσσεται υπέρ των συνενώσεων, αλλά, προκειμένου να "διαμορφώσει το πλαίσιο" για να προωθηθούν, παραπέμπει σε νέο, έκτακτο συνέδριο. Καταθέτει "μισή" πρόταση για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην ΤΑ, καθώς προτείνει την καθιέρωση του συστήματος για την εκλογή των αντιπροσώπων στις Συνελεύσεις και την εκλογή των οργάνων των Ενώσεων της ΤΑ. Πρόταση αποπροσανατολιστική και κατ' επίφαση δημοκρατική, εφόσον παρακάμπτει το γεγονός ότι η ανάδειξη των αιρετών από το λαό γίνεται σήμερα με ξεκάθαρα αντιδημοκρατικό τρόπο.

Τέλος, δεν τολμά να θίξει την πενιχρή επιχορήγηση της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που στο σύνολο των δαπανών του ανέρχεται στο εξευτελιστικό, 2% και δε ζητά το ποσοστό αυτό τουλάχιστον να διπλασιαστεί για να μπορέσουν οι δήμοι να προσφέρουν έργο. Αντ' αυτού καταφεύγει στο χαράτσωμα των δημοτών, ζητώντας μάλιστα να θεσμοθετηθεί και η καταβολή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης "πολιτιστικού τέλους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ