Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ο αγώνας, προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων

Ημερίδα για την παιδεία διοργάνωσε η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Τις βάσεις για τη δημιουργία του δικού τους μετώπου αντεπίθεσης ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας έβαλαν στο Κερατσίνι - στο δήμο στον οποίο κανένα σχολείο δε λειτουργεί μόνο πρωί - οι φορείς που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η παράταξη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου".

Η ημερίδα για την παιδεία, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου, ήταν αφιερωμένη στην "εξέγερση του Πολυτεχνείου και στη νεολαία που σήμερα παλεύει για τα ιδανικά και την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, για μια καλύτερη μόρφωση και ζωή". Ο Γ. Μωραϊτης,μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, υπεύθυνος του τμήματος εκπαιδευτικών προβλημάτων, στην εισήγησή του ανέπτυξε το θέμα "Οι σύγχρονες κατευθύνσεις στην εκπαίδευση και η ποιότητα της ζωής μας". Αναφερόμενος στη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα που τείνει να διαμορφωθεί με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, ο Γ. Μωραϊτης τόνισε την προτεραιότητα της σύνδεσης της γενικής μόρφωσης με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική κατάρτιση. "Δεν μπορεί η επαγγελματική κατάρτιση των νέων ανθρώπων να γίνεται χωριστά από την άλλη του εκπαίδευση, τόνισε, γιατί έτσι εκτός από το ότι συντηρείται ο πνευματικός και ο κοινωνικός διχασμός, δε γίνεται φυσιολογικά η αφομοίωση και η αξιολογική τοποθέτηση και σύνδεση των γνώσεων. Και μέσα στο σχολείο της βασικής εκπαίδευσης και το λύκειο, μέσα στα 12 χρόνια της εκπαίδευσης, είναι δυνατό να ενοποιηθεί η παροχή των γνώσεων της Γενικής Εκπαίδευσης, του επαγγελματικού προσανατολισμού και των βασικών πρακτικών της καθημερινής ζωής. Αρκεί να δοθούν τα μέσα για τη σωστή λειτουργία των σχολείων". "Φυσικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εναλλάσσονται στη διαχείριση, δεν είναι πρόθυμες να παράσχουν τα μέσα και τις δυνατότητες για μια τέτοια εκπαίδευση, τόνισε, όχι μόνο γιατί κοστίζουν αλλά και γιατί υπολογίζουν τις κοινωνικές προεκτάσεις και τις ιδεολογικές διεργασίες που θα προκύψουν από ανθρώπους σωστά εκπαιδευμένους και όπως λέμε με "ολοκληρωμένη" κοινωνική συνείδηση".

Η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΑΣ Ε. Παπαδοπούλου, στην εισήγησή της με θέμα "Η αντίσταση της κοινωνίας και το μέτωπο πάλης στο χώρο της παιδείας", τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο μόνος δρόμος που απομένει σε όλους εμάς που πασχίζουμε για τη διαμόρφωση μέσα από το σχολείο της ανθρώπινης προσωπικότητας με κριτική σκέψη, του ελεύθερου ατόμου, είναι ο κοινός, συντονισμένος αγώνας όλων των φορέων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το μόνο που κάνει είναι να εξαντλεί τις προσπάθειές της στην καλύτερη διαχείριση των πόρων που της δίνει η κεντρική εξουσία με πλήρη την απουσία διεκδικητικού προγράμματος και με σύμφωνη γνώμη για όλα τα τεκταινόμενα".

Ο Σ. Σάββας,εκπαιδευτικός, στέλεχος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την παιδεία ενώ οι παρευρισκόμενοι με τις παρεμβάσεις τους συνέκλιναν στο ότι ο "εκπαιδευτικός παράδεισος" μόνο με αγώνες μπορεί να κατακτηθεί. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων των γονιών, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωπος της ΚΝΕ και των Αντιστασιακών ενώ έλαμψαν διά της απουσίας τους οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και η Επιτροπή Παιδείας του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ