Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Κλείνουν οι δήμοι, εκτός απροόπτου...

Συνεδριάζει και πάλι σήμερα η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, με θέμα τις κινητοποιήσεις, που έχει ήδη εξαγγείλει και οι οποίες κανονικά πρέπει να αρχίσουν από αύριο το πρωί

Κλειστοί θα είναι από αύριο και για τρεις μέρες οι δήμοι της Αττικής, κόντρα στην επέλαση στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση. Αρχικά η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), είχε αποφασίσει ομόφωνα στο συνέδριό της, στις αρχές του μήνα, το 5ήμερο κλείσιμο των δήμων, ωστόσο σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, την Κυριακή - τελευταία μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ - πήρε απόφαση για τριήμερο κλείσιμο, καλώντας την ΚΕΔΚΕ να κάνει το ίδιο.

Πάντως, παρά την επαναβεβαίωση της αρχικής απόφασης - έστω και με μείωση των ημερών κλεισίματος - υπάρχει διάχυτη στην ατμόσφαιρα η αίσθηση ότι τελευταία στιγμή θα ανασταλεί η εφαρμογή και αυτής της απόφασης. Οι πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές είναι μεγάλες και η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα το μεσημέρι στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ. Η όποια απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων, ωστόσο, θα σημάνει ένα ακόμα πισωγύρισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι δήμοι και οι κοινότητες από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, δε λύνεται με διαπραγματεύσεις και "τακτικές" - που ένθερμα υποστήριξε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρόεδρός της Δ. Αβραμόπουλος. Και βέβαια μια απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων, θα σημάνει τη συμπόρευση της ΤΕΔΚΝΑ με την ΚΕΔΚΕ, στο συνέδριο της οποίας ο "διάλογος" κάτω από τα τραπέζια - η τακτική, κατά το τυπικόν - κρίθηκε πως πρέπει να προηγείται των κινητοποιήσεων.

Κόντρα σε μία τέτοια επιλογή, σταθερή είναι η θέση των κομμουνιστών αιρετών για κινητοποιήσεις, καθώς ο "διάλογος" έχει εκφυλιστεί πλέον, στο επίπεδο του πόσα θα πάρει η κυβέρνηση από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο όνομα της "σύγκλισης", και όχι πόσα και τι πρέπει να διεκδικήσουν οι ΟΤΑ από την κυβέρνηση ώστε να επιτελέσουν το έργο τους.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η απόφαση για κλείσιμο των δήμων "ήρθε" μετά από ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ, όπου διέταξε τους δημάρχους να επιβάλλουν τέλη και φόρους, ενώ την ίδια μέρα και λίγη ώρα αργότερα οι υφυπουργοί Λ. Παπαδήμας, Γ. Δρυς και Ν.Χριστοδουλάκης ανακοίνωσαν σε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ νέες περικοπές ύψους 50 δισ. από τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Η απόφαση "ήρθε" ακόμη, ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι χρόνια τώρα διατυπώνονται τα ίδια αιτήματα - τα οποία κάθε φορά η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει, χωρίς να το κάνει - επαναλαμβάνονται από τους αιρετούς στα συνέδριά τους, χωρίς να τα διεκδικούν και κάποτε έπρεπε να τα διεκδικήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτοδιοίκηση ...«ευθύνης» με περισσότερους φόρους (2005-10-26 00:00:00.0)
Αλλοθι στην κυβέρνηση για επιβολή πρόσθετων τοπικών φόρων (2000-04-23 00:00:00.0)
Οχι στο "πανηγύρι" της ΚΕΔΚΕ (1997-11-13 00:00:00.0)
Κλείνουν αύριο οι δήμοι της Αττικής (1996-11-13 00:00:00.0)
Αυτό το συνέδριο, δεν ήταν συνέδριο (1996-11-12 00:00:00.0)
Αποδέχτηκαν το ρόλο του δημίου (1996-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ