Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Αποδέχτηκαν το ρόλο του δημίου

Η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ αποδέχτηκε τις περικοπές, που θα μετατραπούν σε νέους φόρους. Αποχώρησαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι. Τελικά, από την Τετάρτη, θα κλείσουν, για τρεις μέρες μόνο, οι δήμοι της Αττικής

- Αφήστε μας να βάλουμε νέους φόρους με το δικό μας τρόπο, χωρίς να προκαλείται λαϊκή αντίδραση. Μη μας βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό.

- Εύγε, σας αναγνωρίζουμε σαν πρωτοπορία του αγώνα του έθνους.

Ο διάλογος δεν είναι φανταστικός. Είναι η συρραφή πραγματικών φράσεων, που ανταλλάχτηκαν χτες ανάμεσα στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και την κυβέρνηση, στη διάρκεια μιας "συζήτησης", που κατέληξε σε μια κατάπτυστη δήλωση υποταγής των δημάρχων στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που μετέχουν στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, συμφώνησαν με την κυβέρνηση στην αρπαγή επιπλέον 50 δισ. από τα ταμεία των δήμων, ποσό που αναγκαστικά θα μετακυλήσει στις πλάτες των δημοτών, όπως μετακυλούν, ήδη, ως τοπικοί φόροι τα 720 δισ. που έχουν αρπάξει τα προηγούμενα χρόνια από τα δημοτικά ταμεία οι κυβερνήσεις.

Ο ωμός τρόπος, με τον οποίο ανακοινώθηκε προχτές από τον υπουργό Εσωτερικών η κυβερνητική απόφαση για τις νέες περικοπές στα χρήματα που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση, προκάλεσε μια σειρά έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους αιρετούς. Με υπαρκτή την απόφαση του συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ να κλείσουν οι δήμοι της Αττικής από τη Δευτέρα και για πέντε μέρες, η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ επιχείρησε από προχτές το βράδυ, με μια σειρά μεθοδεύσεις, να αποτρέψει λήψη ανάλογης απόφασης και από το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Αρχικά κάλεσε τους αιρετούς "σε αγωνιστική ετοιμότητα". Μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση, ομόφωνα η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ συμφώνησε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα να δοθούν στην κυβέρνηση 10 δισ. από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράττουν οι δήμοι και η κυβέρνηση να προχωρήσει γενικώς και αορίστως σε αναδιάρθρωση των πόρων που διατίθενται στην Αυτοδιοίκηση από τους προϋπολογισμούς άλλων υπουργείων. Καμία υποχώρηση δεν υπήρχε από την κυβέρνηση για τα υπόλοιπα 40 δισ. που θα κοπούν μέσα από το μηχανισμό των διαφόρων φορολογικών επιβαρύνσεων των ΟΤΑ. Ετσι, το σύνολο των νέων περικοπών παραμένει 50 δισ.

Παρ' όλα αυτά, ο Δ. Αβραμόπουλος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση του Συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ για κλείσιμο όλων των δήμων. Η άρνηση αυτή ξεχείλισε το ποτήρι των μεθοδεύσεων και ανάγκασε τους κομμουνιστές δημάρχους να αποχωρήσουν από το συνέδριο, καταγγέλλοντας τη συμπαιγνία.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ πήρε εξουσιοδότηση "να αγωνιστεί" γενικώς. Το βασικότερο αίτημα, που είναι η διεκδίκηση των 720 δισ., τα οποία έχει υπεξαιρέσει από τα δημοτικά ταμεία η κυβέρνηση, δεν τίθεται καν προς διεκδίκηση. Το μόνο, επί της ουσίας, που ζητάει η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ είναι να αφεθούν οι ΟΤΑ να επιβάλουν μόνοι τους τους νέους φόρους και να μη συμβεί αυτό υπό το βάρος και νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς τους.

Ως προς τους δήμους της Αττικής, κάτω και από την επιμονή των κομμουνιστών δημάρχων, αργά το βράδυ, αποφασίστηκε τελικά να κλείσουν όλοι οι δήμοι την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ