Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
Το Πολυτεχνείο καλεί σε αντεπίθεση

"Είκοσι τρία χρόνια τώρα μπολιάζει με το αντιιμπεριαλιστικό, εξεγερτικό, αγωνιστικό μήνυμα, τους αγώνες της νεολαίας και ολόκληρου του λαού". Ανακοίνωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, θα κορυφωθεί και φέτος ο τριήμερος γιορτασμός της 23ης Επετείου από την εξέγερση του Νοέμβρη. Χιλιάδες λαού θα αποτίσουν φόρο τιμής όπως κάθε χρόνο και θα διαδηλώσουν την πίστη τους να συνεχίσουν τον αταλάντευτο αγώνα "για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση". Η μαζική συμμετοχή στην πορεία θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που επιχειρούν να αμαυρώσουν και να απονευρώσουν το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Και τότε, το Νοέμβρη του '73, αλλά και τα 23 χρόνια που έχουν περάσει, ο ανατρεπτικός χαρακτήρας του Πολυτεχνείου ενόχλησε και ενοχλεί την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκφραστές της. Γιατί, το Πολυτεχνείο είναι εξέγερση με σαφέστατο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, ανυπότακτος αγώνας, μαζική δράση, συλλογικότητα κόντρα στον ατομισμό και στην ιδιώτευση. Γιατί, τα συνθήματα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία", "Εξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ", όσο και αν προσπάθησαν πολλοί να τα "σβήσουν" στις σελίδες της ιστορίας, εξακολουθούν να παραμένουν και σήμερα σημεία αναφοράς και σηματοδοτούν νέους αγώνες.

"Το Πολυτεχνείο, μας θέλει όσο ποτέ άλλοτε μπροστά στις μάχες για ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, δημόσια δωρεάν παιδεία και δουλιά, απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε την κοινή δράση και συμπόρευση του φοιτητικού με το εργατικό λαϊκό κίνημα", υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας,η φοιτητική παράταξη των νέων κομμουνιστών.

"Είκοσι τρία χρόνια τώρα, μπολιάζει με το αντιιμπεριαλιστικό, εξεγερτικό, αγωνιστικό μήνυμα τους αγώνες της νεολαίας και ολόκληρου του λαού, κρατιέται ζωντανό στην καρδιά και το νου του λαού και των νέων, βρίσκεται στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και του "φρονηματισμού", που καλλιεργούν η άρχουσα τάξη, οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και οι κυβερνήσεις στη χώρα μας.

Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια, ο γιορτασμόςβρίσκεται στο στόχαστρο μιας καλοστημένης επίθεσης από το κατεστημένο για την υπονόμευση του χαρακτήρα, την αλλαγή της μορφής του γιορτασμού, που το είδαμε σε εξέλιξη και πέρσι. Σ' αυτή την προσπάθεια επιστρατεύονται κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί, κυβερνητικοί και άλλοι πολιτικοί παράγοντες, ΜΜΕ.Κοπιάζουν άδικα. Ο αντιιμπεριαλιστικός, ανατρεπτικός, παλλαϊκός χαρακτήρας του γιορτασμού δεν αλλοιώνεται, δεν καταργείται, δεν καίγεται.

Οταν η ιμπεριαλιστική νέα τάξη προσθέτει νέα δεσμά στους λαούς, ανοίγει το δρόμο για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και τη βοσνιοποίηση του Αιγαίου, μετατρέπει την περιοχή σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στους λαούς. Οταν οι κυβερνήσεις εμπλέκουν τη χώρα μας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών, προετοιμάζουν μισθοφορικά σώματα, μειώνουν τις αναβολές και ανακοινώνουν νέους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Οταν τα σημάδια της υποτέλειας και της εξάρτησης, οι βάσεις και τα πυρηνικά, σημαδεύουν ακόμα το έδαφος της πατρίδας μας. Οταν η πολιτική της "σύγκλισης" και του "ευρωοράματος" του Μάαστριχτ, συνθλίβουν το βιοτικό επίπεδο του λαού, για να μπορούν οι πολυεθνικές να αυξάνουν τα κέρδη και τα προνόμιά τους. Οταν οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις κατ' εντολή της Ενωσης των πολυεθνικών. Οταν η εκπαίδευση παραδίδεται στις αδηφάγες ορέξεις των βιομηχάνων και προωθείται η ταχεία ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση όλων των βαθμίδων της.

Είναι φανερό πως έχουμε μπροστά μας τους ίδιους εχθρούς που το Πολυτεχνείο του '73 αναμετρήθηκε. Εχουμε μπροστά μας ανοιχτή την αναμέτρηση για τη δικαίωση της παλλαϊκής εξέγερσης του '73, για μια άλλη πορεία για τη χώρα μας από αυτή που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο, οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και υλοποιεί με την πολιτική της η κυβέρνηση.

Ο παλλαϊκός χαρακτήρας της εξέγερσης θα εκφραστεί και στον παλλαϊκό αγωνιστικό γιορτασμό του Νοέμβρη που θα δώσει απάντηση σε αυτούς που τον υπονομεύουν, που θέλουν να ξεμπερδεύουν μαζί του. Θα εκφράζεται καθημερινά στην οικοδόμηση ενός πλατιού παλλαϊκού μετώπου παιδείας, μετώπου αντεπίθεσης στις προσταγές των πολυεθνικών, της ΕΕ και στις επιλογές της κυβέρνησης, που θα ανοίγει τον δρόμο για μια λαϊκή παιδεία σε μια άλλη Ελλάδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ