Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Θα τολμήσουν τελικά;

Εγκλωβισμένη στη συμφωνία της με την κυβερνητική πολιτική η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ

Θα τολμήσουν, τελικά, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιδράσουν στον οικονομικό στραγγαλισμό του θεσμού από την κυβέρνηση; Αυτό το ερώτημα έμενε αναπάντητο μέχρι χτες το μεσημέρι στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και ενώ η ΤΕΔΚΝΑ έχει πάρει απόφαση για κλείσιμο των ΟΤΑ από αύριο. Απόφαση, όμως, που φαινόταν ότι μπορεί και να ανατραπεί.

Συγκεκριμένα, στο ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, κάτω από την πίεση των ίδιων των αιρετών, αποφάσισε αργά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, να επιδιώξει συνάντηση για χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ζητήσουν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ και να μην καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές του θεσμού. Κάλεσε τους αιρετούς "σε αγωνιστική ετοιμότητα", αλλά δε διευκρίνισε ποια θα είναι η μορφή των κινητοποιήσεων που θα προτείνει, αν τελικά τις προτείνει. Παράλληλα, το ΔΣ της Ενωσης πρότεινε το συνέδριό της να βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση.

Η προοπτική, πάντως, δεν είναι αισιόδοξη, καθώς η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ βρίσκεται εγκλωβισμένη στη λογική "συμφωνώ με την κυβερνητική πολιτική, συζητώ τον τρόπο εφαρμογής της". Ετσι, το βασικότερο αίτημα που είναι η διεκδίκηση των 720 δισ., τα οποία έχει υπεξαιρέσει από τα δημοτικά ταμεία η κυβέρνηση, δεν τίθεται καν προς διεκδίκηση. Το μόνο, επί της ουσίας, που ζητάει η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ είναι να αφεθούν οι ΟΤΑ να επιβάλουν μόνοι τους τους νέους φόρους και να μη συμβεί αυτό υπό το βάρος και νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς τους.

Από την πλευρά της, η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ συνεδρίασε χτες το πρωί και ενώ είχε αποφασίσει στο συνέδριό της να κλείσουν οι ΟΤΑ της Αττικής από αύριο και για μια βδομάδα, συνέδεσε τη στάση της με το τι θα αποφασίσει η ΚΕΔΚΕ. Και αυτό, παρά την αντίδραση των κομμουνιστών δημάρχων, που καλούσαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, που μίλησε χτες στο συνέδριο, επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή των πόρων της ΤΑ. Για αντιπερισπασμό, κατέφυγε σε κατηγορίες προς τους αιρετούς για φαινόμενα μη ανάληψης "πρωτοβουλιών" - αρμοδιοτήτων, κακοδιαχείρισης, λήψης παράνομων αποφάσεων και αλόγιστων δαπανών. Ενώ τους "έψεξε", επειδή δεν επέβαλαν τοπικά χαράτσια, όπως τους επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ