Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Αντιαγροτικό ντελίριο Τζουμάκα

Δε θα δοθεί δραχμή για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, δήλωσε και επιτέθηκε εναντίον των στελεχών του ΚΚΕ που "θέλουν να κάνουν εντύπωση με συμμάχους ορισμένους λαϊκιστές της Δεξιάς" (!)

Προκλητικός έως εχθρικός προς τους αγρότες και συνάμα αποκαλυπτικός σ' ό,τι αφορά την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,που μίλησε την περασμένη Κυριακή σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στη Λάρισα.

Ο Στ. Τζουμάκας,ξεκαθάρισε ότι δε θα δοθεί δραχμή από εθνικούς πόρους για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος,επειδή - όπως ισχυρίστηκε - δεν υπάρχουν χρήματα, λόγω ανοίγματος του δημοσίου χρέους. Βεβαίως, ο υπουργός δεν ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει πώς αλλιώς θ' αναπληρωθεί μέρος του χαμένου εισοδήματος των αγροτών, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο πουλούν όλο και πιο φτηνά τα προϊόντα τους. Φέτος, μάλιστα, οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά και οι παραγωγοί σιτηρών, καλαμποκιού κι άλλων προϊόντων, δε ζημιώνονται μόνο από τη μείωση της τιμής, αλλά και λόγω μείωσης της παραγωγής απ' τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο υπουργός έδωσε και "ρέστα" του κοινωνικού προσώπου του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η "φιλοαγροτική πολιτική δεν είναι να πληρώσουμε από τον προϋπολογισμό τις διαφορές των τιμών στ' αγροτικά προϊόντα, αλλά να ενισχύσουμε την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητά τους"!

Για το 40δραχμο της προκαταβολής, δε δεσμεύτηκε πότε θα δοθεί στους βαμβακοπαραγωγούς και προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για την καθυστέρηση στον Οργανισμό Βάμβακος. Ούτε και σ' αυτό το σημείο ο Στ. Τζουμάκας ένιωσε την ανάγκη να δικαιολογηθεί για την αθέτηση της υπόσχεσης - διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στην προεκλογική περίοδο - ότι θα δοθεί ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς από τον προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί μέρος της ζημιάς που υπέστησαν.

Με την κουκούλατου μυθικού Περσέα

Μετά από μια τέτοια εχθρική στάση απέναντι στους αγρότες ο Στ. Τζουμάκας φόρεσε την κουκούλα του μυθικού Περσέα και άρχισε να κυνηγά το φάντασμα του... ΚΚΕ (!) - το οποίο, βέβαια, δεν έκρυψε ποτέ ότι στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Ο υπουργός αμφισβήτησε ότι γίνονται αγροτικές κινητοποιήσεις και προχώρησε σε αήθη επίθεση εναντίον του ΚΚΕ,λέγοντας πως "υπάρχουν μόνο στελέχη του ΚΚΕ - αναφέρθηκε ονομαστικά στον Γ. Παττάκη - που θέλουν να κάνουν εντύπωση (;!) και έχουν συμμάχους ορισμένους λαϊκιστές της Δεξιάς".

Και δεν περιορίστηκε στο ΚΚΕ ο Στ. Τζουμάκας. Απ' την επίθεσή του δεν ξέφυγαν ούτε οι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, τους οποίους κατηγόρησε για τα διπλοζυγίσματα και μίλησε για "πανελλαδικό δίκτυο διαφθοράς" και για"λύκο που έχει στο μαντρί". Επίσης επεξέτεινε την ευθύνη για τις ατασθαλίες των εκκοκκιστών στους παραγωγούς, απειλώντας τους ότι με τους νέους οργανισμούς που συγκροτεί θα ζητά δήλωση περιουσιακών στοιχείων μέχρι τετάρτου βαθμού συγγένειας"!

Πρέπει να είναι πολύ αφελής ο υπουργός Γεωργίας αν νομίζει ότι θα διασκεδάσει την οργή και αγανάκτηση των αγροτών και θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους, μεταθέτοντας την ευθύνη για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στους υπαλλήλους του υπουργείου του και στις πλάτες των ίδιων των παραγωγών. Το πρόβλημα με το βαμβάκι δεν οφείλεται μόνο και κυρίως στα διπλοζυγίσματα, αλλά στον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ, τον οποίο υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κι εν πάση περιπτώσει η ευθύνη για τη λειτουργία του όποιου "δικτύου διαφθοράς" βαρύνει, πρώτα απ' όλους και κύρια, την κυβέρνηση και τον υπουργό κι αυτός πρέπει ν' απολογηθεί και να δώσει λύση.

Ο "τσαμπουκαλίδικος" τόνος του υπουργού έναντι των αγροτών, μετατράπηκε σε γλυκύτητα όταν αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ. Μάλιστα, μάλωσε τους αγρότες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διότι - όπως είπε - "δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι βρισκόμαστε στην ΕΕ κι αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και καμιά απόφαση δεν μπορεί να την πάρει μόνη της". Κι επειδή κατάλαβε ότι αυτή η παραδοχή είναι εξευτελιστική για τον ίδιο και την κυβέρνηση του, έσπευσε να δηλώσει - προκαλώντας τον γέλωτα σε πολλούς - πως δήθεν "αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε υπόδουλοι και ξενόδουλοι"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ