Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτό το συνέδριο, δεν ήταν συνέδριο

Αυτό το συνέδριο δεν ήταν συνέδριο. Είχε συνεδριάσεις, ίντριγκες, παρασκήνιο, διαρκή διαβούλια, μυστικές συνεννοήσεις, "πηγαδάκια". Ομως συνέδριο δεν ήταν. Συνέδριο, δηλαδή, αιρετών, οι οποίοι σέβονται το θεσμό που υπηρετούν και το λαό που τους ψήφισε. Που αγωνίζονται για το συμφέρον των εργαζομένων και δε δηλώνουν υποταγή στις αντιλαϊκές επιταγές της κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Αιρετοί, προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, μέσα από τεχνικές αντιπαλότητες και ηχηρές εξαγγελίες περί "αγωνιστικής ετοιμότητας", αναλώθηκαν σε μια άοκνη προσπάθεια να φανεί ότι η ΤΑ δε χάνει με μεγάλο σκορ από την κεντρική διοίκηση. Οτι δε χάνει όσα χάνει, αλλά ότι, μεγαλόψυχα, τα παραχωρεί η ίδια.

Κρύβουν, βέβαια, το γεγονός ότι αυτοί κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, χαρίζοντας λεφτά που δεν τους ανήκουν. Δεν ενημερώνουν το λαό ότι τα χρήματα που χαρίζουν, τελικά θα τα αναπληρώσουν απ' αυτόν. Μέσα από πρόσθετα χαράτσια. Μέσα από ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και επιπρόσθετες φορολογήσεις.

Η δρομολόγηση των παραπάνω άρχισε να διαφαίνεται από αργά το βράδυ της Παρασκευής. Οταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ συνεδρίασε και αποφάσισε να προτείνει στην κυβέρνηση τα 10 δισ., που ζητά η τελευταία, να τα δώσει από μόνη της η ΤΑ, έτσι ώστε να μη χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε παρακράτηση του 25% των εσόδων, που αναλογούν στην ΤΑ, από τα τέλη κυκλοφορίας. Η απόφαση διαρρέει τεχνηέντως από μέλος του ΔΣ και δημιουργεί κλίμα προσμονής. Το πρωί του Σαββάτου όλοι αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση της πρότασης και την απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα,που παρακολουθεί τις εργασίες.

Ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Ηρακλείου και μέλος της ηγεσίας της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής Γ. Μαστοράκος εκφράζει, στους διαδρόμους, την ελπίδα του ότι θα βρεθεί μια "συμβιβαστική λύση" (να μην πάρουν από την ΤΑ το 25% από τα τέλη κυκλοφορίας), ώστε να μη γίνουν κινητοποιήσεις. Μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ, "ανεπισήμως" εκτιμά ότι κινητοποιήσεις δε θα γίνουν, "για να μη διαμαρτυρηθεί ο κόσμος και επειδή η στάση του Σημίτη δεν αλλάζει".

Η πρόταση ανακοινώνεται από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Ο υφυπουργός εκφράζει, κατ' αρχάς, την ικανοποίησή του για την απόφαση του προεδρείου της Ενωσης και δεσμεύεται να μεταφέρει την πρόταση στην κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί η απάντηση στους αιρετούς. Παράλληλα, η επίσημη ανακοίνωση της πρότασης του προεδρείου συνοδεύεται από μεθοδεύσεις, προκειμένου να μη συζητηθεί καν η πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ για το κλείσιμο των δήμων ως απάντηση στην οικονομική ασφυξία που επιβάλλει στο θεσμό η κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος αντιδρά. Επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ δεν εκφράζουν την ΤΕΔΚΝΑ. Προτείνει οι αιρετοί της Αττικής να αποχωρήσουν. Ο προσκείμενος στη ΝΔ, πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Αντ. Αντωνίου λέει "όχι" στην αποχώρηση, αλλά αναγκάζεται να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει η απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ να γίνει και απόφαση της ΚΕΔΚΕ. Το απομεσήμερο οι αιρετοί της Αττικής συνεδριάζουν και αποφασίζουν να κλείσουν τους δήμους του νομού από την Τετάρτη και για τρεις μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος υποσχέθηκε στους συναδέλφους του ότι θα κλείσει το δήμο του, αν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ακολουθούν ευτράπελα γεγονότα. Ο Αντ. Αντωνίου δηλώνει στην ΕΤ-2 ότι οι δήμοι δε θα κλείσουν. Σε άλλους εκπροσώπους του Τύπου τα "μασά". Δήμαρχοι προσκείμενοι στη ΝΔ απολογούνται, λέγοντας "Πώς θα κλείσουμε; Οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ τα παίρνουν τώρα πίσω". Ξεκινά η διαδικασία ψήφισης των προτάσεων. Ο "τυπικότατος" Δ. Αβραμόπουλος αρχίζει την ψηφοφορία με μόλις 30 συνέδρους στην αίθουσα. Διαβάζει την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, "αν η κυβέρνηση δε δεσμευτεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ εξουσιοδοτείται να κηρύξει αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

"Και στηρίζει τις προεξαγγελθείσες κινητοποιήσεις", ζητά να συμπληρωθεί ο προσκείμενος στο ΣΥΝ δήμαρχος Καισαριανής και μέλος της ηγεσίας της ΤΕΔΚΝΑ Θ. Μπαρτζώκας,εννοώντας την ομόφωνη σχετική απόφαση της Τοπικής Ενωσης. Ο επίσης προσκείμενος στο ΣΥΝ, δήμαρχος Λιβαδειάς και μέλος της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ Χρ. Παλαιολόγος,παρακολουθεί αμέτοχος. Ο Δ. Αβραμόπουλος, που διαβεβαίωνε πρωτύτερα ότι θα θέσει σε ψηφοφορία την απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ, τώρα αρνείται ακόμα και αυτήν τη συμπλήρωση, "για να μη θιχτεί το κύρος και η αυτονομία της ΤΕΔΚΝΑ". Ο πρόεδρος της τελευταίας ξεχνά και αυτός σχετική δέσμευση που ανέλαβε προηγούμενα και δε λέει κουβέντα. Η όλη μεθόδευση ξεχειλίζει το ποτήρι και προκαλεί την αποχώρηση των κομμουνιστών δημάρχων.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ